Šampionke se trgle na vreme, sa Turskom za finale 1Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Odbojkašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva jer su u četvrtfinalnom duelu pobedile selekciju Francuske sa 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20). Aktuelne šampionke Evrope se u meču za ulazak u finale sastaju sa Turskom u petak (17.00) u beogradskoj Štark areni, dok će u drugom polufinalu igrati Holandija i Italija.

Sve ono na šta je selektor Zoran Terzić upozoravao praktično od prvog meča na šampionatu moglo je da se vidi u prvom i trećem setu. Njegove igračice su potcenile rivalke, ušle u meč nedovoljno koncentrisane i Francuska je povela sa 1:0.

U trećem setu odbojkašice Srbije su pokazale kako to izgleda kada se uozbilje i do vođstva od 2:1 stigle sa neverovatnim rezultatom za jedan duel u četvrtfinalu velikog takmičenja (25:7).

U susretu ove dve reprezentacije u grupnoj fazi Srbija je pobedila bez izgubljenog seta i bez previše uzbuđenja, međutim, početak četvrtfinalnog duela ova dva tima nije ni podsećao na ono što se tada dežavalo. Evropske šampionke su u prvom setu bile nervozne i dekoncentrisane. Dozvolile su protivnicama da u potpunosti iskoriste svoje adute, a pre svega odličan servis i dobru igru u odbrani.

Uprkos tome i tada je bilo jasno da sve zavisi od ekipe Zorana Terzića i da je pitanje trenutka kada će šampionke uhvatiti svoj ritam. To se dogodilo odmah na početku drugog seta, kada su prvi put povele u ovom duelu (2:1),  i utisak je da je u tom trenutku meč bio odlučen. Kako je raslo rezultatsko vođstvo na semaforu, raslo je i samopouzdanje srpskih odbojkašica. Ovaj period završen je rezultatom 25:17, da bi već u narednom Srbija potpuno demolirala rivalke.

Servisi Maje Ognjenović, sjajna igra na mreži Tijane Bošković i odlična igra u odbrani celog tima dovela je do toga da Francuskinje prvi poen u trećem setu osvoje pri rezultatu 9:0, a do kraja seta još samo šest.

Nakon ovakvog šoka Francuskinje više nisu mogle da se vrate u meč, pa su šampionke Evrope i na startu četvrtog seta stigle do ubedljive prednosti (10:4), koju su sačuvale do kraja.

Po završetku utakmice Tijana Bošković rekla je da je nervoza zbog važnosti susreta uticala na slabiji početak njenog tima.

– Nismo otvorile meč onako kako smo se dogovorili, bile smo veoma nervozne, ali mislim da pobeda nije dolazila u pitanje ni jednog trenutka. Očekuje nas duel sa jednom od najboljih reprezentacija na svetu. Jasno je da neće biti lako, ali ćemo dati sve od sebe da pobedimo Tursku – izjavila je najefikasnija igračica utakmice sa 27 poena.

Branka Buša je, takođe, istakla da će duel sa Turskom biti najteži za srpsku reprezentaciju od početka prvenstva.

– Nismo ličile na sebe u prvom setu. Bile smo nervozne i dekoncentrisane, malo toga nam je polazilo za rukom, Ipak, kako je meč odmicao stvari su polako dolazile na svoje mesto. Turska je ekipa koja ima sjajne pojedince, ali, i kao tim su na svetskom nivou. Sledi nam dan pauze koji ćemo iskoristit da se što bolje pripremimo – rekla je Buša.

Milena Rašić tvrdi da su Francuskinje uspele da iznenade na početku utakmice,

– Počele smo stegnuto, nervozno, bilo je vidljivo da je značaj susreta uticao na našu igru. Ipak, vratile smo se u meč već u drugom setu i potom je sve zavisilo od nas – rekla je Milena Rašić, a tatim dodala:

– Turkinje su u samom svetskom vrhu, ali se dobro poznajemo i sigurna sam da nas neće iznenaditi. Moramo od starta da nametnemo svoju igru i da uz podršpku sa tribina dođemo do plasmana u finale.

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale

Srbija – Francuska          3:1

Italija – Rusija      3:0

Švedska – Holandija      0:3

Turska – Poljska   3:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari