Odbornik u Skupštini Beograda objavio: FK Crvena zvezda pozajmila od privatne firme 10 miliona evra, a kao garanciju dala zaradu od UEFA takmičenja 1Zvezdan Terzić. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prema dokumentu koji se pojavio na društvenoj mreži Tviter, FK Crvena zvezda uzeo je zajam od 10 miliona evra od jedne privatne kompanije, iako su iz kluba pre samo desetak dana tvrdili da su porez državi izmirili iz svojih redovnih prihoda.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović odbjavio je na svom Tviter nalogu dokument o zaduživanju fudbalskog kluba Crvena zvezda od jedne privatne firme.

Naime, iz dokumenta se vidi da je Crvena zvzeda pozajmila novac u iznosu od 10 miliona evra od privatne kompanije „UNION COOPS DOO“ iz Beograda.

Prema podacima sa APR-a, ova firma registrovana je za trgovinu na veliko žitom, sirovim duvanom, semenjem i hranom za životinje.

Zvezda je, prema ovom dokumentu, kao garanciju vraćanja duga stavila sva raspoloživa sredstva koja bi klub trebalo da dobije u sezoni 2023/2024. od Fudbalskog saveza Srbije i UEFA za učešće u evropskim takmičenjima.

Maksimalan iznos koji bi firma „UNION COOPS DOO“ mogla da naplati na osnovu ovog ugovora je 12,5 miliona evra.

Iako, prema dosupnom dokumentu, ova poslovna saradnja deluje legitimno, nelogično je što je fudblaski klub Crvena zvezda odlučio da zajam uzme od privatne kompanije, koja je osnovana u martu 2021. godine i koja je u istoj toj godini nije imala nikakav prihod.

Podaci za 2022. godinu još uvek nisu objavljeni, pa nije poznato koliko je ova kompanija inkasirala u prethodnoj godini.

Podsećamo, generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić objavio je pre destak dana kako taj klub “nije više dužan Srbiji“.

„Sa ponosom možemo da obavestimo javnost da je Fudbalski klub Crvena zvezda izmirio sve dospele finansijske obaveze prema svojoj državi. Krajem decembra 2022. godine uplatili smo pet miliona evra poreskih obaveza, a danas još osam miliona evra“, rekao je Terzić tada.

Dakle, prema njegovim rečima, ukupno je u budžet Republike Srbije uplaćeno 13 miliona evra.

Terzić je tada izjavio i da su sve ove obaveze isplatili iz svojih redovnih prihoda, koje su ostvarili kroz UEFA bonuse zbog uspeha u evropskim takmičenjima.

Redakcija Danasa kontaktirala je fudbalski klub Crvena zvzeda, međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari