Kako je Crvena zvezda namirila poreski dug od 13 miliona evra: Terzića na "najveći dokaz patriotizma" nije naterao Vučić nego UEFA 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić naveo je prošle nedelje da je klub platio 13 miliona evra poreskog duga i to je nazvao „najvećim dokazom patriotizma“.

– Krajem decembra 2022. godine uplatili smo pet miliona evra poreskih obaveza, a danas još osam miliona evra. Dakle, ukupno je u ovoj sezoni u budžet Republike Srbije uplaćeno 13 miliona evra ili 1,5 milijardi dinara. Svesni smo da je plaćanje poreza svojoj državi najveći dokaz patriotizma i zato smo ponosni što kao odgovorni ljudi i na ovaj način izvršavamo svoje obaveze. Kao sportski ambasadori Srbije ponosni smo što ćemo sedmu godinu zaredom predstavljati našu zemlju u evropskim takmičenjima, od čega treći put u Uefa Ligi šampiona – rekao je Zvezdan Terzić.

Prethodno je predsednik države Aleksandar Vučić izjavljivao kako država neće dati više ni dinara Zvezdi i Partizanu ukoliko ne plate porez.

Kasnije je Vučić pohvalio Terzića i FK Crvenu zvezdu zbog namirenog duga prema državi, dodajući da Partizan za razliku od crno-belih nije ispunio svoje poreske obaveze.

Možda je nejasno zašto se patriotizam Zvezdana Terzića nije probudio prethodnih godina kada se u Zvezdi gomilao poreski dug, ali je jasno zašto je do toga došlo sada. Da Crvena zvezda do današnjeg dana (31. mart) nije izmirla obaveze prema Republici Srbiji – ne bi dobila UEFA licencu za učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

UEFA pravilnik o licenciranju je do sada propisivao da klub mora da izmiri obaveze prema igračima, trenerima, drugim klubovima itd… Zvezda je to najbolje osetila 2014. godine kada je izgubila UEFA licencu i zbog duga prema bivšim igračima pauzirala jednu godinu u evropskim takmičenjima.

Međutim, UEFA je nedavno pooštrila svoja pravila o licenciranju i klubovima nametnula obavezu da više ne mogu da igraju njena takmičenja ako nemaju izmirene poreske obaveze.

Evropska „kuća“ fudbala, naravno, nije ovo uradila zbog toga što brine o interesima Republike Srbije ili drugih država u kojima klubovi nisu eventualno izmirili poreske obaveze, već zbog toga što ne želi da im se desi da takmičenje bude ugroženo blokadom računa bilo kog kluba.

U novom Pravilniku o licenciranju i finansijskoj održivosti klubova za takmičenja u organizaciji UEFA, koji je FSS usvojio u decembru prošle godine, uskluđujući se sa propisima „kuće“ fudbala iz Niona, između ostalog piše:

„Podnosilac zahteva za licencu mora da dokaže da na dan 31. marta godine koji prethodi sezoni za koju se vrši licenciranje nema dospelih a neizmirenih obaveza (kao što je definisano u Prilogu V) prema nadležnim organima za poreze i doprinose koji su rezultat ugovornih ili zakonskih obaveza prema zaposlenima koje dospevaju do 28. februara godine koja prethodi sezoni za koju se vrši licenciranje.

Kako je Crvena zvezda namirila poreski dug od 13 miliona evra: Terzića na "najveći dokaz patriotizma" nije naterao Vučić nego UEFA 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Razlog zbog koga UEFA neće teretiti ove godine Partizan za neplaćeni porez, prema saznanjima Danasa, leži u tome što su crno-beli još ranije postigli dogovor sa državom o reprogramu duga.

Ovo, međutim, ne znači da Partizan neće imati ozbiljne probleme za dobijanje licence pošto je opterećen velikim dugovima prema bivšim igračima, koji teško da će biti namireni ukoliko država ne uskoči (moguće preko sponzorskog ugovora Telekoma ili nekog drugog javnog preduzeća).

Kakav god da bude epilog, interese države Srbije je u slučaju Crvene zvezde zaštitila UEFA. Ono što poreski organi Srbije nisu uspeli da urade deceniju i kusur godina, uradila je organizacija iz Niona. Neki bi ironično konstatovali da je sport još jednom pobedio politiku.

UEFA je to uradila posredno, takoreći nesvesno, ali je bez dileme obavila veliki posao za Republiku Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari