Odnos želja i mogućnosti 1Foto: Starsport

Vremena za dalju analizu rezultata i dešavanja na večitom derbiju više nema i Crvena zvezda mora da se okrene novom izazovu u Ligi Evrope, pošto večeras u prvom kolu gostuje Hofenhajmu (21.00).

Članovi uprave crveno-belih podigli su lestvicu na najviši nivo najavljujući da je cilj jedno od prva dva mesta u grupi, odnosno prolazak u nokaut fazu Lige Evrope koja će se igrati na proleće.

Međutim, možda će već meč na „Rajn-Nekar areni“ pokazati da li se želje Zvezdana Terzića i Mitra Mrkele mogu uskladiti sa mogućnostima tima koji na raspolaganju ima Dejan Stanković.

Trener prvaka Srbije imao je problem da iščupa rezultat na utakmicama kvalifikacija koje su u nedostatku revanša bile na sve ili ništa, a sada će prvi put posle susreta u Nemačkoj imati olakšavajuću okolnost u pet dopunskih rokova za popravak igre.

Osim utiska da igrači Zvezde imaju psihološki problem u velikim susretima, što se videlo i u nedelju protiv Partizana, dodatno zabrinjava neuigranost odbrane i nedostatak kreativnosti veznog reda protiv jakih protivnika.

Stanković, kao ni na derbiju, neće moći da računa na Mirka Ivanića i Gejlora Kangu, koji su pozitivni na korona virus, kao ni na Ričmonda Boaćija, koji se još uvek nije oporavio od povrede.

Nedostatak reprezentativca Gabona protiv Partizana nije uspeo da nadomesti Ben, koji po vokaciji nije plejmejker, tako da je strateg srpskog kluba imao tek nešto više od tri dana da silom prilika smisli novo rešenje (moguće da će Katai započeti na poziciji „desetke“).

Na velikom ispitu biće i napadač Dijego Falčineli, koji na „Mitić“ svakako nije doveden samo da bi davao golove superligaškim ekipama, već da bi crveno-bele povukao u Evropi, kao što je to pre tri godine uradio Boaći.

Nemanja Milunović se sigurno vraća u prvi tim, gde će sa Milošem Degenekom ponovo činiti štoperski tandem, što bi trebalo da unese dodatnu sigurnost ispred gola kapitena Milana Borjana.

Defanzivac Zvezde tvrdi da je došao momenat da se dobri rezultati iz Superlige kapitalizuju u Evropi, bez obzira na odsustvo nekih od bitnih prvotimaca.

– Mi živimo za ta evropska takmičenja i sa nestrpljenjem čekamo da počne prva utakmica u grupi. Protivnik je jak, ali verujemo u pozitivan rezultat. Svaki fudbaler je bitan, naročito sada kad igramo u ritmu četvrtak-nedelja-četvrtak. Napori su svakako teški, ali moramo biti istrajni. Profesionalci smo i znamo šta se od nas očekuje. Takođe, navijači nam veoma nedostaju, jer sve utakmice bez publike podsećaju na mali fudbal sa drugarima  Raduje me činjenica da nismo izgubili u domaćem šampionatu, kao i celu ekipu. Primili smo do sada četiri gola u Superligi, a nadam se da ćemo tako nastaviti i na evropskoj sceni – rekao je Milunović.

Veljko Nikolić ne krije da je tim umoran od ritma u kome se igraju dve utakmice nedeljno, ali da ekipa u tome ne traži alibi pred večerašnji meč.

– Umora uvek ima. Preumorni su svi igrači, ali to nije nikakvo opravdanje. Idemo u Nemačku da se nadigravamo, borimo se i pokažemo da možemo svima da se suprotstavimo. I tamo ćemo juriti tri boda. Što da i ne pobedimo, mi smo Crvena zvezda. Hofenhajm nije veći klub od nas, verujem da možemo da trijumfujemo na startu. Upoznati smo sa kvalitetima njihove ekipe. Definitivno najveća opasnost bi nam pretila od Kramarića, ali on neće igrati zbog pozitivnog testa na koronavirus. Ovako moraćemo da se čuvamo Dabura, poznanika iz okršaja sa Salcburgom – zaključio je Nikolić.

Hofenhajm je prošlu sezonu završio na šestom mestu u Bundesligi. Od početka ove su ostvarili dve pobede i dva poraza. U meč sa Zvezdom ulaze posle poraza od Ajtranhta (1:2) i Borusije Dortmund (0:1).

Navijačima vraćaju novac

Hofenhajm je posle žreba za Ligu Evrope pustio u prodaju trećinu kapaciteta stadiona, ali je pre dva dana u dogovoru sa lokalnim vlastima ipak odlučio da se utakmica igra bez publike. Iako su iz kluba objavili da će navijačima biti vraćen novac za kupljene karte, do juče se manje od 10 odsto javilo za povraćaj novca.

Gaćinović: Zvezda može da naudi

Meč u Nemačkoj posmatraće i selektor Srbije Ljubiša Tumbaković, koji će od reprezentativaca pratiti Aleksandra Kataija (Zvezda) i Mijata Gaćinovića (Hofenhajm).

– Liga Evrope je moje omiljeno takmičenje. U prošlosti sam imao sjajno iskustvo sa Ajntrahtom. Naš cilj je da prođemo grupu, a po mom mišljenju, imamo najbolji tim. Zvezda može da bude jako neprijatna, ima igrače koji mogu da nam naude, ali mi smo jači kaotim – naglasio je Gaćinović.

Grupa L

Hofenhajm – Crvena zvezda       21.00

Liberec – Gent   21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari