Foto: Ilustrativna fotografija

Bilo je tu veterana koji su zašli u sedmu deceniju ali i najmlađih poput jedne devojčice koja još nije napunila sedam godina.

Sve njih je inspirisala i motivisala mogućnost da svojim učešćem i promovisanjem zdravog stila življena ujedno odaju počast svom sugrađaninu , čoveku čije će ime ostati trajno zabeleženo u analima biciklističkog sporta Srbije ,nekadašnje Jugoslavije i Evrope.

Zahvalivši se gradu Kraljevu kao suorganizatoru memorijalne biciklističke trke i njenom uključivanju u zvanični program obeležavanja imendana grada arhitekta Rajko Čubić, sin legendarnog Radoša, inače i sam vrlo uspešni takmičar u biciklimu, je pohvalio svoj klub „Metalac“ iz Kraljeva koji je uložio maksimum napora da današnja manifestacija uspe.

Otvarajući današnji memorijal gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić je izrazio nadu da će ova biciklistička trka postati tradicionalna i sastavni deo obeležavanja imendana grada i narednih godina.

Pored učesnika iz Kraljeva učešće u današnjoj trci uzeli su i biciklisti iz Beograda, Novog Pazara i Kragujevca, vozeći trku “Grand Fondo” zajedno sa svim učesnicima.

Trka je startovala sa Trga srpskih ratnika da bi posle dvosatne vožnje po okolini Kraljeva, bila završena kod Hrama Spaljivanja moštiju Svetog Save u Dositejevoj ulici.

Na startu trke je bilo 45 učesnika, kasnije tokom vožnje pridružilo se još biciklista a to što trka nije imala više učesnika organizatori su objasnili činjenicom da se I biciklistički memorijal „Radoš Čubrić“ preklopio sa dve velike međunarodne biciklističke trke i Kupom Srbije.

Jedan od najstarijih učesnika današnje trke poznati kraljevački stomatolog Miodrag- Miko Stanojević na trku je došao sa sinom Bogdanom studentom stomatologije koga je pored ljubavi za stomatologiju inficirao i ljubavlju za biciklizam, a za današnji memorijal i učešće na njemu, za čitaoce „Danas“-a je rekao: „Radoš je bio moj dragi učitelj i veliki prijatelj kao što su mi to ,danas, njegovi sinovi ,Rajko i Radiša ,takođe veliki biciklistički asovi, učesnici olimpiskih igara kao što je to ,svojevremeno, bio i njihov pokojni otac.

Nekada njihov otac, a danas oni, su moji savetnici kod servisiranja bicikala a imao sam i tu čast da sa pokojnim Radošem, putujem u karavanu “Trka kroz Jugoslaviju”, pomažući mu u opsluživanju trke iz automobila.

Današnjim učešćem na memorijalu koji nosi ime legendarnog Radoša Čubrića , moj sin i ja želimo da odamo počast pokojnom Radošu ali i priznaje njegovim sinovima za sve ono što je porodica Čubić, najtrofejnija kraljevačka sportska porodica, činila i čini za biciklizam kao sport “.