Amabasador Fabrici posetio trening srpskih paraolimpijaca 1Foto: EU info centar

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović posetili su danas trening dvojice paraolimpijskih sportista koji se pripremaju za Igre u Tokiju, koje počinju 24. avgusta.

Dva strelca će učestvovati u delegaciji od 20 sportista koji će se takmičiti u Tokiju u sedam paraolimpijskih sportova.

Kako se navodi u saop[tenju EU info centra, tokom posete ambasador Fabrici i predsednik Mićović su razgovarali o izazovima paraolimpijaca, kao i šire zajednice osoba sa invaliditetom, posebno u vreme pandemije, i o potrebi da se ova zajednica bolje integriše u društvo.

Na kraju posete ambasador Fabrici je podržao jače partnerstvo Delegacije EU sa Paraolimpijskim komitetom Srbije između ostalog i povodom predstojećih Igara u Tokiju.

„Mi se u Evropskoj uniji svim srcem zalažemo i radimo na punoj inkluziji svih ranjivih i marginalizovanih grupa. Niko ne sme da bude zaboravljen u savremenim demokratskim društvima. U Srbiji, EU podržava osobe sa invaliditetom kroz čitav niz projekata čiji je cilj brisanje fizičkih granica, poput rampi, pristupa javnim objektima, opremanja i prilagođavanja škola, ali i podizanje svesti i aspekt kreiranja politike u oblasti obrazovanja, sporta i socijalne inkluzije radi stvaranja društva za sve“ poručio je ambasador Fabrici.

On je čestitao Srbiji na već osvojenim medaljama a paraolimpijscima poželeo isti uspeh u Tokiju.

Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije istakao je da se nastavlja sjajna saradnja Delegacije EU u Srbiji i Paraolimpijskog komiteta Srbije koja je započela još pre nekoliko godina.

„Zahvaljujući i ovoj podršci naša organizacija je ostvarenim sportskim i organizacionim rezultatima na najbolji način prezentovala i državu Srbiju i Paraolimpijski pokret i njegove vrednosti. Neizmerno smo zahvalni Nj. E. Semu Fabriciju i Delegaciji Evropske unije na nastavku saradnje za koju očekujemo da će dodatno poboljšati prava osoba sa invaliditetom u našem društvu“, rekao je Mićović, a prenosi EU info centar.