Do prvih medalja već za vikend? 1

Optimizam naših sportista u Olimpijskom selu nekako je u skladu sa realnim mogućnostima i dometima. Jasno je da je svima želja da se u Tokiju premaši broj od osam osvojenih medalja iz Rija 2016. što je ujedno i rekord naše države postavljen od osamostaljenja 2006.

Dinamika takmičenja je takva, a i priroda pojedinih sportova, da prva odličja možemo očekivati već za vikend, kada će Novak Đoković povesti svoje brojne saborce na razna „borilišta“.

Prve medalje će biti podeljene u tekvondou, džudou i streljaštvu, gde se takmičenje po disciplinama započlinje i završava u istom danu

Strelci startuju u subotu rano ujutro.

Prvo će se na „crti“ naći Andrea Arsović i debitantkinja na Olimpijskim igrama, Sanja Vukašinović, u disciplini 10 metara vazdušna puška.

Shodno iskustvu i dokazanom znanju, valjalo bi očekivati da barem Arsovićeva bude uspešna u kvalifikacijama, dok će svi u reprezentaciji kao i naša javnost fige držati da Vukašinovićeva ostvari svoj najbolji rezultat.

Nešto kasnije, posle dama, na strelište će izaći Damir Mikec, takođe u kvalifikacijama – 10 metara vazdušni pištolj.

Strelac formata nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona, sa pečatima u pasošu sa prethodne tri Olimpijade, sigurno se nada poziciji koja bi mu omogućila da do kraja takmičenja bude u konkurenciji za osvajanje jedne od medalja.

Sa 27 godina, reklo bi se da Milica Nikolić „puca od snage“ i da joj neće manjkati iskustva na subotnjem debiju na Olimpijskim igrama.

Sama činjenica da je džudistkinja Crvene zvezde pre tri godine osvajanjem medalje na Evropskom prvenstvu napravila pravi podvig na koji se u ženskoj konkurenciji čekalo više od decenije, možda je i najuverljivija demonstracija njenih sposobnosti u Tokiju.

Nikolićeva će se takmičiti u konkurenciji do 48 kilograma, koja je jedna od najkvalitetnijih na Olimpijskim igrama.

Ona je već godinama među 15 najboljih takmičarki na svetu, samim tim trebalo bi da bude kadra da se ravnopravno „potuče“ sa protivnicama u želji da dogura što dalje.

Njen najbolji dosadašnji rezultat u svetskim okvirima bilo je peto mesto 2017.

Tekvondistkinje su nas osobito obradovale na poslednje dve Olimpijade.

Prvo je Milica Mandić ostavila čitavu naciju u egzaltiranom stanju 2012. osvajanjem zlatne medalje, a onda je, tada jedva punoletna Tijana Bogdanović, u Riju 2016. došla do srebrnog odličja iako i danas provejava mišljenje da je ostala oštećena u finalnoj borbi.

Upravo će harizmatična Tijana danas prva izađi na borilište u kategoriji do 49 kilograma; njena rivalka biće Adrijana Sereso Iglesijas, aktuelna evropska šampionka.

Sistem takmičenja je vrlo zahtevan i specifičan: „igra“ se odmah na ispadanje. Ona koja se plasira u finale, sve njene rivalke do finalne borbe stiču pravo učešća u repasažu.

U toku jednog dana moguće je da Bogdanovićevu očekuje više borbi; čak i u slučaju da bude eliminisana u polufinalu imaće šansu da se domogne bronzane medalje, po sistemu koji je dosta drugačiji u odnosu na kolektivne sportove.

Jasno je da se Đoković opredelio za Igre kako bi ispunio jednu od retkih neostvarenih želja: da po završetku karijere u svojim vitrinama ima i zlatnu olimpijsku medalju.

Njegov rival na samom početku biće reprezentativac Bolivije, Ugo Delijen.

Miomir Kecmanović nekako je tiho otputovao za Tokio, međutim kao trenutno 50. igrač na svetu mogao bi ta pomrsi računicu mnogima, pogotovo što će se na Olimpijskim igrama turnir u tenisu organizovati na tvrdoj podlozi koja njemu najviše odgovara.

Njegov prvi protivnik biće Kamil Majšak iz Poljske.

U konkurenciji teniserki, Nina Stojanović, takođe u subotu, nameriće se na domaću igračicu Nao Hibino koja je trenutno 82. na svetu. Imaće naša reprezentativka malo vremena da se oporavi i opusti posle tog duela, s obzirom na to da je nešto kasnije očekuje meč u igri parova sa Aleksandrom Krunić.

Njihove rivalke biće Su Jifan/Jang Džaosuan.

Sam plasman na Olimpijske igre za naše stonotenisere ogroman je uspeh. Biti među 16 najboljih reprezentacija u konkurenciji recimo jedne Kine koja ima 60 miliona registrovanih igrača, zaista je dostignuće.

Bez ikakvog moranja, Peto Žolt u subotu će izaći na megdan Panajotisu Jonisu, dok Dimitrija Levajca očekuje meč sa Kirilom Šakovim.

U popodnevnim satima, Anja Crevar startovaće u kvalifikacijama 400 metara mešovito.

Poslednjih godina rođena Pančevka ne postiže rezultate shodno talentu nagoveštenom u mlađim kategorijama; njeni dometi zavisiće prevashodno od forme u kojoj se nalazi.

U konkurenciji 100 metara prsno, nešto posle nastupa Anje Crevar, takmičiće se iskusni Čaba Silađi, koji je prethodno bio deo našeg olimpijskog tima još u Pekingu 2008.

Za sve one koji su se potresli zbog neuspeha košarkaša da se plasiraju na Olimpijske igre, delimična uteha sigurno će biti debitantski nastup naših basketaša u formatu 3×3.

Još ako se zna da su u Tokio došli kao najveći favoriti, Domović Bulut i saigrači biće u epicentru domaće javnosti.

Sam turnir biće veoma intenzivan, u samo par dana znaće se epilog, s tim u vezi, subotnje partije protiv Kine i posebno odlične Holandije mogle bi da budu od krucijalnog značaja za prolaz u polufinale.

Već u nedelju, Srbiju očekuju mečevi sa odličnom Poljskom i nepredvidivom Belgijom.

Odbojkašice Srbije, kao i vaterpolisti, kandidati su za osvajanje jedne od medalja.

Izabranice selektora Terzića u nedelju od 7. 20 protiv Dominikanske Republike započinju svoju misiju, dok će „delfini“ imati daleko veći izazov na samom početku.

 

Udovičić: Duplirane nagrade za medalje

Vlada Republike Srbije donela je uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama za osvajače medalja na Olimpijskim igrama. Tako će nosioci odličija sa Olimpijskih igara u Tokiju dobiti duplo veće nagrade u odnosu na one koje su se dodeljivale na OI u Londonu 2012. godine, a one iznose: 70.000 evra za osvojenu zlatnu medalju, 60.000 evra za osvojeno srebro, a 50.000 evra za bronzanu medalju. Za olimpijce i parolimpijce.

 

Vikend Srbije u Tokiju

Subota

Streljaštvo

01.30 Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (vazdušna puška 10m)

05.00 Damir Mikec (vazdušni pištolj 10m)

Veslanje

03.30 Vasić-Mačković M2

Tenis

04.00 Nina Stojanović

07.00 Miomir Kecmanović

09.00 Novak Đoković

Basket

05.00 Srbija – Kina

08.25 Srbija – Holandija

Tekvondo

05.00 Tijana Bogdanović 49kg

Stoni tenis

08.00 Žolt Pete

13.15 Dimitrije Levajac

Džudo

11.00 Milica Nikolić 48 kg

Plivanje

13.30 Anja Crevar 400m mešovito

13.55 Čaba Silađi 100m prsno

 

 

Nedelja

Streljaštvo

02.00 Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (vazdušni pištolj 10m)

06.00 Milenko Sebić, Milutin Stefanović (vazdušna puška 10m)

Boks

04.50 Nina Radovanović 51 kg

Basket

07.00 Poljska – Srbija

08.25 Srbija – Belgija

Odbojka

07.20 Srbija – Dominikana

Vaterpolo

11.20 Srbija – Španija

Plivanje

12.22 Velimir Stjepanović 200m slobodno

14.10 Muška štafeta 4x100m slobodno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari