Košarkašice Srbije pobedom otvorile takmičenje u Tokiju 1Foto: KSS

Reprezentacija Srbije u ženskoj košarci ostvarila je prvu pobedu na Olimpijskim igrama u Tokiju protiv selekcije Kanade rezultatom 72:68.

Košarkašice Srbije odlično su otvorile prvu utakmicu na Olimpijskim igrama nizom od pet uzastopnih poena.

Ana Dabović je pogodila zicer uz faul, a odmah potom i dodatno slobodno bacanje. Nakon skoka Aleksandre Crvendakić u odbrani, Tina Krajišnik je dodala još dva poena i Srbija se odvojila na pet poena razlike.

Kanađanke su tada uhvatile zalet i napravile niz od sedam poena, te je rezultat iznosio 7:5 u korist reprezentacije Kanade.

Prvu četvrtinu obeležila je dobra igra srpskih bekova Ane Dabović i Ivon Anderson, koje su kontrolisale igru u napadu ali i u odbrani.

Semafor je na kraju prve četvrtine pokazivao 16:13 u korist Srbije, a odmah po početku druge deonice ta razlika je počela da se uvećava.

Sonja Vasić i Tina Krajišnik su se razigrale i povele ekipu do rezultata 29:19, što je  prva dvocifrena rezultatska prednost selekcije Srbije u ovoj utakmici.

Na poluvremenu je rezultat iznosio 36:28 u korist košarkašica Srbije.

Košarkašice Srbije loše su otvorile drugo poluvreme. Reprezentativke Kanade pogodile su dve lake trojke i ubrzo smanjile razliku na 38:35, a niz Kanade selektorka Marina Maljković presekla je tajm-autom.

U prvih šest minuta drugog poluvremena, košarkašice Srbije su postigle samo dva poena, što su reprezentativke Kanade iskoristile i izjednačile rezultat 38:38.

Lošu seriju Srbije prekinula je Anderson ukradenom loptom na sredini terena, nakon čega je Crvendakić postigla poene iz kontranapada.

I pored mnogih grešaka tokom treće četvrtine, reprezentacija Srbije nije dozvolila da košarkašice Kanade preokrenu rezultat, koji je pred poslednju deonicu iznosio 45:45.

Četvrta četvrtina počela je sasvim drugačije, te je Anderson u prvom napadu pogodila van linije 6,75 i vratila Srbiju u rezultatsku prednost.

Ana Dabović vratila se u igru pet minuta pred kraj utakmice i u potpunosti razigrala ekipu Srbije. Prvo je pogodila šut za tri poena sa skoro osam metara razdaljine, a potom dodala pas preko glave do Aleksandre Crvendakić koja je postigla još jednu trojku.

Pogodila je Dabović još jednu trojku  za rezultat 67:60, čime je reprezentacija Srbije konačno vratila značajniju prednost.

Poslednja dva minuta utakmice obeležila je izuzetno čvrsta igra sa obe strane terena. Na kraju je Dabović poenima iz kontranapada stavila tačku na meč.

Najefikasnija u ekipi Srbije bila je Sonja Vasić sa 16 postignutih poena, Anderson je dodala 12, Dabović je upisala 11 poena, a Crvendakić i Krajišnik po 10.

Narednu utakmicu košarkašice Srbije igraće protiv Španije u četvrtak u 10.20 časova po srpskom vremenu.

Pored Srbije i Kanade, u grupi su još Španija i Koreja. Plasman u četvrtfinale obezbediće po dve prvoplasirane ekipe iz sve tri grupe, kao i dva bolja trećeplasirana tima.

Srbija je na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju osvojila bronzanu medalju, a pre mesec dana je na Evropskom prvenstvu u Španiji ponovo postala šampion Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari