Pobeda uz rasprodaju lopti 1Foto: FIBA

Moglo je znatno mirnije i bez povišenog stresa, međutim izuzetno loše odigrana treća četvrtina u kojoj je upropašćeno sve ono dobro urađeno tokom prvog poluvremena, kumovalo je veoma neizvesnoj završnici u kojoj se Ana Dabović, potpuno iz drugog plana, nametnula kao „kapitalno rešenje“.

Košarkašice Srbije uspele su da na startu Olimpijskih igara savladaju Kanađanke (72:68) i tako vrate dug istim rivalkama za poraz na prethodnoj Olimpijadi u Riju 2016.

Imale su naše dame tokom druge deonice plus 11, na poluvremenu obećavajući kapital izražen u osam poena prednosti(36:28), međutim svega devet datih poena u trećoj četvrtini dovelo je do toga da bukvalno svaki posed u četvrtoj deonici bude važan i „težak“ poteza posle kojeg bi protivnik bio doveden u šah-mat poziciju.

Ispostaviće se da je trojka Ane Dabović, bukvalno iz nebuha u poslednjoj sekundi napada za 61:58,  nepovratno uticala na to da srpske košarkašice preuzmu i vođstvo umešno sačuvaju do samog kraja utakmice, koja je u poslednjih 15 sekundi reševana sa penala, a zaključena datim zicerom ponovo Dabovićeve.

Za aktuelne šampionke Evrope, bilo je krajnje nesvakidašnje da uvodni meč Olimpijskog turnira završe sa teško opisivih i razumljivih 28 izgubljenih lopti.

Pozitivan ishod je samim tim i značajniji i pokazuje „koliko života“ imaju izabranice selektorke Maljković.

Vodeća kreatorka igre u našem timu, Amerikanka Ivon nderson je samo u odlučujućoj deonici, od ukupno šest, izgubila dve lopte i to u momentima kada smo mogli da napravimo osetljiviju prednost. Sa četiri visoke i korpulentne igračice, ideja Maljkovićeve bila je da rivalke što više optereti na niskom postu, a u odbrani preuzimanjem faktički onemogući prodore do obruča.

Vasićeva (16p) i Bruks (9p) održavale su prednost u jednom posedu; defanzivno, naša selekcija imala je problema na perimetru, rizikujući svesno, skupljajući sa protivničkih bekova, od kojih nijedna ne spada u grupu vrhunskih šutera (2/7 u četvrtoj deonici).

Problem je predstavljala igra u tranziciji Kanađanki, međutim, ulaskom Dabovićeve naš napad dobio je na lucidnosti i boljem protoku lopte.

Od svojih 11, ona je u odlučujućoj deonici ubacila devet poena, zaključno sa dvema trojkama posle kojih smo se odlepili na sedam poena prednosti.

Možda i najkreativniji potez, bio je njenih ruku delo, kada je pasom iza glave proigrala Crvendakićevu koja je pogotkom sa distance razveselila čitavu našu klupu.

Nažalost, greškama, faulovima u napadu i izgubljenim loptama omogućile su Kanađankama da dođu do daha i na 13,6 sekundi pre kraja (70:67) budu u poziciji da izbore produžetak.

 

Grupa A

  1. kolo

Južna Koreja – Španija      69:73

Srbija – Kanada       72:68

  1. kolo
  2. jul

Južna Koreja – Kanada      3.00

Španija – Srbija        10.20

  1. kolo
  2. avgust

Kanada – Španija    3.00

Južna Koreja – Srbija         14.00

 

Maljkovićeva: Dogovor mora da se poštuje

– Znate svi šta ću da kažem, nedopustiv broj izgubljenih lopti. Znali smo da Kanada igra veoma agresivno, da teraju protivnika što dalje od koša, pa pokušavaju tu da osvoje što više lopti i da daju koš u prvih pet do sedam sekundi napada. Taj posao smo loše uradili, to me ne raduje sigurno. Naprotiv, čini me tužnom jer pričamo o tome od pre Evropskog prvenstva.Već protiv Španije nećemo moći da se dogovorimo, pa da ne ispoštujemo. Suštinske stvari ne smemo da omanemo. Na OI je dodatni faktor glava i spremnost igrača da se iznesu stvari. Španija će igrati sa dve nove igračice u odnosu na EP, kao što već znate. Ne tamo neke, nego dve bitne košarkašice u njihovom timu. Mnogo razloga za njih da žele ozbiljan revanš. Pobedili smo ih u njihovoj kući, boli ih mnogo su besne… Videli ste ratnički mentalitet Kanade, a Španija će na neki njihov način biti duplo gora na toj utakmici“, jasna je Maljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari