Šampion krenuo porazom  1foto STARSPORT

Najbolji vaterpolisti Srbije uspeli su na pripremnom turniru za Olimpijske igre da prekinu niz poraza od takmaca iz Španije,  ali im nije pošlo za rukom da to ponove u prvom kolu B grupe u Tokiju, pa nastavljaju da traže formulu za razbijanje malera protiv, nekada, redovnih „mušterija“ naše najtrofejnije generacije – 12:13 (3:3, 3:5, 3:2, 3;3). 

Dužnici „plavih delfina“ iz poslednjeg Evrokupa, sa minulog  Svetskog prvenstva, prošlogodišnjeg šampionata Evrope i iz Svetske lige 2020. od samog starta su bili u rezultatskom plusu.

Aktuelni planetarni i kontinentalni vicešampion prvi je došao do lopte i početnog napada, a Ortega se pre svih upisao u strelce.

Do kraja prve četvrtine Branislava Mitrovića su „potapali“ Tahulj i Munariz, ali su im uzvraćali odlazeći reprezentativci D. Pijetlović i S. Mitrović te olimpijski debitant Ranđelović, pa niko nije imao prednost posle uvodnih osam minuta.

Druga četvrtina je pripala Špancima, pošto su se bolje branili i nisu čekali igrača više da „poentiraju“. Mada je Lazić, kao novajlija na turnirima ovog tipa, golom prvencem odveo četu Dejana Savića u vođstvo u jednom trenutku (5:4), protivnik je brzo okrenuo vodu na svoju vodenicu, tj pogocima Bustosa, Tahulja, Sanauhe i Munariza poništio trud pomenutog asa Breše, trofejnog kapitena Filipovića i MVP ovogodišnjeg finalnog turnira klupske Lige šampiona Mandića.

Što ih pozicionih napada što u situacijama brojčane nadmoćnosti, puleni Davida Martina stekli su prednost od dva gola pre drugih 16 minuta borbe za premijerne bodove na otvaranju takmičenja u „zemlji izlazećeg sunca“.

Treći nastavak pripao je (u jednom trenutku) pobedniku svih mogućih takmičenja, ali izjednačenje u režiji D. Pijetlovića i Lazića i potonji gol mladog, a već standardnog člana A tima Jakšića nisu bili dovoljni da se zadrži glava iznad površine, pošto su Perone i Granados nastavili da materijalizuju brži i rizičniji vaterpolo mlađeg sastava sa Pirineja.

Pa, opet, šah-mat Lopeza od strane S. Rašovića, za 10:10 na samom startu zadnje deonice, podgrejao je nade u srećan kraj, na žalost na kratko, jer Srbije do kraja nije uspela da se skupi u defanzivi, odnosno podigne nivo ofanzivnog učinka. Juče nezaustavljivi Munariz i Miranda odbili su pokušaje Filipovića i Prlainovića da „izrone“ makar remi sa, ruku na srce, boljom Španijom.

U ovom trenutku, a nastavak takmičenja u grupi pokazaće gde su igra i forma branioca titule u odnosu na ovog i druge kandidate za medalje. Poenta je da se zauzme što bolji položaj pred nokaut rundu, a kako je sutrašnji meč sa Kazahstanom nešto nalik treningu trebalo bi ga iskoristiti za otklanjanje uočenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari