Omaž Marke spektaklu na Tašmajdanu: Istorijska i neverovatna poseta Fuenlabrade Beogradu kao počast Partizanu, evropskom prvaku iz 1992. godine 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana slavili su u prijateljskoj utakmici protiv Fuenlabrade 93:63, a veče na Tašmajdanu prošlo je u znaku prijateljstva dva kluba.

To je bila noć puna emocija, a atmosfera sa Tašmajdana dotakla je i novinara španske Marke Luisa Alberta Dijaza da napiše predivan članak o bratskim klubovima koji su još jednom pokazali koliko jedan drugom znače.

Sport često pruža ljudske priče koje nastaju ni iz čega i ostaju zapisane u vremenu, čineći da prolazak vremena dodatno obogati i ulepša tu priču.

Teško je zamisliti da bi iz rata moglo proizići nešto lepo, poput bratimljenja dvaju gradova udaljenih 2.640 kilometara – Beograda i Fuenlabrade.

Godine 1991., rat na Balkanu je bio u punom jeku, što je nateralo jugoslovenske timove da svoje utakmice u Evropskom kupu igraju daleko od svojih granica.

Tada je Partizan iz Beograda „pozajmljen“ od strane Fuenlabrade kako bi igrao svoje domaće utakmice u dvorani „Fernando Martin“.

Niko nije mogao zamisliti srećan kraj te priče, ali Partizan iz Beograda je na kraju postao prvak Evrope.

Taj događaj je podstakao rast košarke u Fuenlabradi i bratimljenje ovih gradova koji traje kroz godine, uz razmenu znakova zahvalnosti s obe strane.

Od tada, Fuenlabrada i Partizan su se sastali dva puta, povodom desetogodišnjeg i dvadesetogodišnjeg jubileja, oba puta na domaćem terenu u dvorani „Fernando Martin“.

Ali sada, 2023. godine, Partizan je domaćin na neverovatnom mestu – stadionu Tašmajdan, jednoj od najprepoznatljivijih sportskih arena na otvorenom u Beogradu.

Već pre početka utakmice stvarane su emotivne i prekrasne slike koje dokazuju da sport može biti protagonista večnih priča prijateljstva.

Izvan rezultata, domaćini su želeli ponovno iskazati zahvalnost gradu Fuenlabradi, prikazavši transparent s dubokom zahvalnošću i često pevajući ime Fuenlabrade.

Sve to se događalo na sceni koja je bila dostojna jedne od najdirljivijih priča evropske košarke i svetskog sporta.

Domaća publika je bila dostojna ovog priznanja, ispunivši tribine stadiona Tašmajdan i pruživši audiovizualni spektakl koji bi bio prikladan za Evroligu.

S bakljama u rukama i neprekidnim pesmama, pretvorili su prijateljski susret u košarkašku feštu s Partizanom i Fuenlabradom kao glavnim protagonistima.

Konačni rezultat bio je 93:63, ali taj rezultat nije bio bitan, bio je samo izgovor da oba kluba pokažu šta znači biti braća, da se prisete šta je Fuenlabrada značila za Partizan i šta je Partizan značio za Fuenlabradu. I to su učinili na balkanskom tlu, na otvorenom stadionu Tašmajdan, kao da su se vratili unatrag nekoliko decenija u vreme kada su tereni za košarku bili postavljeni uz zidine, stvarajući idiličnu sliku za idiličnu priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari