Omonija kao opsesija 1Foto: STARSPORT

Kakvog je talenta i koliko je zapravo napredovao za nepunih godinu dana vođenja Crvene zvezde, Dejan Stanković pokazaće danas u Nikoziji.

Crveno-beli od 17 časova igraju meč 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona; naspram sebe će imati iskusan tim Omonije, kao personifikaciju imperativa prolaska u plej-of najelitnijeg takmičenja.

Kapitulacija Kiprana značila bi automatski i plasman u grupnu fazu Lige Evrope, odnosno mogućnost da se u dodatne dve partije sa Olimpijakosom crveno-beli „nadgornjavaju“ sa „bratskim klubom“ za treći vezani plasman u Ligu šampiona.

Stanković će danas moći na talon da stavi sve najjače štihove, izuzev, sada već, maleroznog i faktički hronično povređenog Ričmonda Boaćija.

Potencijalni i to veliki problem za mladog stručnjaka moglo bi da predstavlja neigranje Milana Rodića, jedinog „pravog“ levog beka u sastavu Crvene zvezde.

Miloš Degenek kao njegova alternacija, jednostavno nije levi bek i sa njim u postavi Zvezda po navedenoj strani deluje sporije i manje kreativno, naročito jer se reprezentativac Australije ne ponavlja toliko i „ne ukršta“ sa levim krilom.

Zvezdin manevar trebalo bi ujedno da predstavlja i najsigurniji deo sastava sa Kangom, Kataijem, Ivanićem, Nikolićem, Spiridonovićem…

Stanković bezgranično veruje Sanogu, potencijalnom reprezentativcu Obale Slonovače, koji je sa mesta zadnjeg veznog u potpunosti istisnuo Petrovića, iako u uvodnom delu sezone nije pokazao preteranu sigurnost, pogotovo u kontroli lopte prilikom protivničkog presinga.

Crveno-bele očekuje temperaturna vrelina; prognoze su da bi u periodu odigravanja utakmice moglo da bude i pretoplih 36 stepeni, što je faktor koji zbog kratkog vremena aklimatizacije, sigurno neće biti beznačajan.

Omonija je eliminacijom poljske Legije u prethodnoj rundi kvalifikacija pokazala da poseduje zavidan kvalitet i da je i u taktičkom smislu tim koji na sistemski način „rešava utakmice“.

Uprkos nešto lošijem početku sezone u domaćem prvenstvu (dva remija i jedan trijumf) Omonija ima sasvim korektnu poslednju liniju koju čine mađarski i češki štoperi Lang i Lufner, kao i Lufnerov zemljak na levom beku Lecjaks, odnosno Kipranin Cionis, koji je i ponikao u klubu.

Manevar i navala prepuni su iskusnih igrača iz Španije, Portugalije, Brazila i Francuske i za pretpostaviti je da većina njih ima sasvim korektnu tehniku i sposobnost kreacije, o čemu na kraju svedoči i podatak u vidu čak 22 pokušaja ka golu Legije, tačnije sedam u okvir gola. Formacija 4-3-3 pokazatelj je da će Omonija pokušati da posedom lopte dođe do realizacije.

Nesumnjivo, za izabranike trenera Stankovića tim iz Nikozije biće najveći mogući izazov još od iznenađujućeg dolaska nekada proslavljenog igrača na klupu crveno-belih. Brzina i tempo hroničan su problem srpskog fudbala u celini; ukoliko u Nikoziji Zvezda bude umela da se sa time izbori ni prolazak u plej-of Lige šampiona neće biti dalek.

Berg: Nisam uočio Zvezdine mane

Norveški stručnjak Hening Berg je na poslednjoj konferenciji za medije izuzetno ishvalio Crvenu zvezdu.

„Biće to za nas veliki izazov. Crvena zvezda je izuzetno jak tim, ali mi smo došli do ovde kako bismo igrali sa jakim timovima. Dobro smo počeli sezonu, optimisti smo. Pokazali smo veliki napredak u odnosu na prošlu godinu. Uložili smo veliki napor kako bismo stigli do ove faze takmičenja. Osvojili smo prvenstvo, što je sjajno. I pored toga nismo favoriti. Nisam uočio nijednu slabost u igri Crvene zvezde. Znamo mnogo stvari o njima. Imaju mnogo dobrih igrača, ali su i kao tim na izuzetno visokom nivou. Oni imaju pojedince sposobne da naprave razliku. Najvažnije će biti da se dobro branimo. Bez toga nećemo moći da se kvalifikujemo“, rekao je Berg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari