Opet finale SAD - Srbija 1Foto: STARSPORT

Reprezentacije SAD i Srbije glavni su kandidati za titulu prvaka sveta, dok su na trećoj i četvrtoj poziciji Grčka i Španija! Tako makar procenjuje „Power ranking“ FIBA, 15 dana pre početka Mundobasketa.

Lista je napravljena na osnovu subjektivne procene autora, na osnovu sastava timova, sastava grupa i pravilima „ukrštanja“, kao i rezultatima na pripremnim utakmicama. Zbog „kostura“ je , recimo, Nigerija stavljena na osmo mesto, dok je Kanada čak 17, jer su procene da će teško proći prvi krug u grupi sa Litvanijom i Australijom.

Na toj listi peta je Francuska, šesta Australija, a sedma Argentina. Litvanci su svrstani na deveto mesto ispred Turske, Italije, Nemačke i Brazila. Selekcija Crne Gore smeštena je na 20. mesto, a najveći autsajderi su Koreja, Obala Slonovače i Jordan. Domaćin Kina rangirana je na 15. mesto.

Autori su o tekstu o SAD naveli statističku „kletvu“ da niko nikad nije osvojio zlato na tri uzastopna Svetska prvenstva.

„SAD imaju šansu da postanu prve i dok u pripremnim utakmicama ne pokažu znake slabosti, ostaju glavni favorit za još jedno zlato. Pošto Srbija deluje dobro, deluje da bismo mogli da gledamo isto finale kao 2014. i 2016“.

Analizirajući Srbiju navode da bi izostanak Miloša Teodosića zbog povrede bio razarajući udarac za bilo koji drugi tim.

„Za Srbiju je to samo bio signal da prebaci u drugu brzinu i Litvancima ubaci 95 poena u Litvaniji. Finskoj su takođe dali 95, a Borcu iz Čačka 97. Srbija će uvek pronaći način da poentira, što i nije čudo kada trener Saša Đorđević ima igrače kao što su Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i drugi“, piše u analizi FIBA.

SAD su pobedile Srbiju u borbi za zlato na SP 2014. (129:92) i na OI 2016. (96:66).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari