Opomena u pet setova: Đoković misiju u Monte Karlu nastavlja protiv svog "mučitelja" sa Rolan Garosa 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Srpski teniser i njegov današnji rival na aktuelnom mastersu, Lorenco Museti, prvi put su ukrstili rekete tokom Otvorenog prvenstva Francuske 2021. godine.

Novak Đoković ima stoprocentan učinak u duelima sa Italijanom, ali je za prvu od tri pobede prolio mnogo „krvi, znoja i suza“, jer je morao da se vraća u život posle dva izgubljena seta.

Tada 19-godišnji rival poveo je u dva taj-brejka – 6:7 (7:9), 6:7 (2:7), iznenadivši potonjeg osvajača 22 grend slem turnira, da bi u naredna dva potučen do nogu od „razjarenog“ favorita – 1:6, 0:6.

Trenutno 21. igrač na ATP proveo se kao bos po trnju i u setu odluke, da bi posle Đokovićeve serije od 4:0, fizički potpuno iznuren, zbog povrede predao meč. I ispratio Novaka u četvrtfinale.

Dovoljno za oprez novog (starog) svetskog broj 1, iako je 35-godišnji Beograđanin u međuvremenu bez problema „tukao“ 14 leta mlađeg kolegu. U Dubaiju 500 (6:3, 6:3) i na mastersu u Parizu (6:0, 6:3).

Oba puta tokom 2022. godine. Đoković i njegovi saradnici sigurno će imati na umu i činjenicu da mu uopšte nije bilo lako izaći na kraj sa autsajderom Rusom Ivanom Gahovim. u 2. kolu mastersa u Monte Karlu 2023.

„Osećao sam se nervozniji nego kada sam počeo. Čak mi se svidela činjenica da izgubim dva seta, bio sam pod tenzijom, nisam mogao da pronađem udarce, imao sam mnogo neiznuđenih grešaka i nisam se osećao dobro. Volim da igram sa mladim momcima pet setova.

Čak i kada sam u velikom zaostatku i dalje mislim da imam šanse, jer se osećam fizički odlično. Tužno što je Museti morao da odustane, očigledno se fizički borio od početka četvrtog seta“, pričao je Đoković nakon tog meča“, prokomentarisao je Đoković svoj prvi susret sa Musetijem 2021.

Od tada je Italijan napredovao u seniorskoj konkurenciji, pa je ovog januara ostvario najbolji ATP plasman u karijeri – 18. mesto. Na tom putu je uzeo dva trofeja prošle sezone – na turniru serije 500 u Hamburgu i takmičenju istog ranga u Napulju. Tako što je u jednom finalu savladao španskog vunderkinda Karlosa Alkaraza, a u drugom sjajnog zemljaka Matea Beretinija.

Uoči novog sudara sa Đokovićem (početak se ne očekuje pre 14 časova), na sebi omiljenoj šljakastoj podlozi, Museti je izbacio drugog Srbina – Miomira Kecmanovića i Italijana Luku Mardija. Pri čemu kvalifikantu iz svoje države nije prepustio nijedan gem.

Novak je posle pretprošlog Rolan Garosa svašta prošao, a najveći uspeh ove sezone postigao je u svojoj kući – Australijan openu, gde je podigao jubilarni 10. GS pobednički trofej i izjednačio se sa Špancem Rafaelom Nadalom u broju takvih recki u impresivnoj karijeri (22).

„Naravno da svakome treba vreme kada promeni podlogu, ali pričamo o prvom teniseru sveta. Dobro je počeo sezonu, osvojio Australijan open. Čak i ako je mesec i više bio van terena, to je Novak. Moram da se spremim da igram i pobedim prvog tenisera na svetu, ne igrača kom treba vreme da se spremi za šljaku.

Na teren moram da izađem sa pravim mentalitetom, a to je mentalitet osobe koja želi da dobije najboljeg na svetu. Nadam se da ću pokazati sličnu igru kao u meču sa Nardijem. Čeka me verovatno i najteži meč na žrebu“, jasan je Museti pred ponovno suočavanje sa čovekom koji ga je tokom nevremena na US openu 2021. sklonio u vilu u kojoj je bio smešten, ustupivši mu iste godine i privatan avion za prevoz na relaciji Italija – London, omogućivši mu učešće na tadašnjem Vimbldonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari