Oslabljen ali nezgodan protivnik 1Foto: STARSPORT

Četvrtfinalni susret Dejvis kupa između reprezentacije Srbije i Španije, koji se igra u Beogradu od danas do nedelje, otvoriće meč između Novaka Đokovića i Ramosa Vinjolasa u 15 časova, a odmah posle njih na teren će izaći Viktor Troicki i Pablo Karenjo Busta.

Srpski tim pokušaće posle pet godine da dođe do polufinala, a osim prednosti domaćeg terena i činjenice da će za domaćina igrati drugi najbolji teniser sveta, na ruku im ide i to što Španci dolaze prilično oslabljeni. Rafael Nadal i Roberto Bautista Agut neće biti u Beogradu, prvi zato što želi da se što bolje spremi za sezonu na šljaci a drugi zbog povrede. Španija i Srbija do sada su igrale jednom 2009. godine kada su od Đokovića bili bolji i Nadal i Ferer. Od tog vremena srpski teniser dostigao je vrhove belog sporta i uprkos padu u igri koji ga prati poslednjih nekoliko meseci veliki je favorit u mečevima sa Vinjolasom, koga je do sada pobedio dva puta u isto toliko susreta, odnosno Karenjom Bustom sa kojim se sreo samo jednom i isto trijumfovao.

Ipak ono što poziva na oprez jeste uzlet koji od početka godine prati igru španskih singl igrača koji trenutno zauzimaju najbolju poziciju na ATP listi u karijeri nakon što su od januara odigrali nekoliko polufinala i finala. Tako je dvadestpetogodišnji Busta (19. teniser sveta) igrao polufinale Indijan Velsa protiv Stena Vavrinke dok je Vinjolas (24) najdalje stigao na turniru iz serije 250 u Sao Paolu gde je u završnici od njega bio bolji Pablo Kuevas. Zbog svega toga Đoković ističe da španski tim ne treba potceniti.

– Nadal je sinonim za tenis u svetu i u Španiji, nije došao, ali to ne znači da nemaju kvalitet i da dolaze bez ambicija. Dejvis kup se ne gleda zbog jednog igrača, već zbog nacionalnog tima. Karenjo je u top 20 igrača sveta, Ramos Vinjolas je odmah iza, a Mark Lopes je osvojio mnogo trofeja u dublu. To je snaga španskog tima, imaju oko deset igrača i svi su u kombinaciji – rekao je Đoković.

Komentarišući svog prvog protivnika, drugi teniser sveta kazao je da može biti nezgodan ali da se nada da će dobro početi meč uz podršku domaće publike.

Nakon duela između Đokovića i Vinjolasa zaigraće Viktor Troicki i Karenjo Busta koji se do sada nisu susretali. Poput Novaka, i Viktor je istakao kvalitet protivnika.

– Busta je odličan igrač, zaslužio je da bude među 20 na svetu, sjajno igra ove sezone. Nikada nismo igrali, ali gledao sam ga protiv Lajovića i Tipsarevića i znam šta da očekujem od njega, igra „čist“ tenis. Nadam se da će sve zavisiti od mene, uz pomoć publike mogu da slavim – kazao je Troicki.

Selektor Nenad Zimonjić istakao je da prednost njegovog tima može biti iskustvo u nacionalnom timu. Kako je kazao dobro poznaje Špance sa kojima je igrao u dublu pa će sa klupe moći da pomogne Viktoru i Novaku.

– Prošle godine imao sam tu čast da igram u ‘Pioniru’, nažalost izgubio sam, ali je ekipa pobedila i to je jedino što se računa. Ove godine imam taj bonus da i kao selektor i kao igrač budem u ‘Pioniru’, tako da se nadam da ćemo, ako budem igrao u dublu, da pobedimo – rekao je Zimonjić.
Pobednik susreta između Srbije i Španije sastaće se u polufinalu sa boljim iz duela Velika Britanija – Francuska.

Martinez: Šanse u mečevima sa Troickim

Selektorka Španije Končita Martinez veruje da njen tim uprkos neigranju Rafaela Nadala može da pobedi Srbiju, i da će najveću šansu za trijumf imati u mečevima protiv Viktora Troickog. „Učinićemo sve što je u našoj moći da pobedimo. Imamo šanse za to iako Nadal nije tu. Imamo sjajan tim i sve je moguće. Na papiru deluje da imamo već dva boda protiv (Troickog). Ipak, podloga nam ne odgovara, ali borićemo se“, rekla je Martinez.

Raspored mečeva

Danas
Novak Đoković – Ramos Vinolas 15h
Viktor Troicki – Pablo Karenjo Busta

Subota
Nenad Zimonjić/Viktor Troicki – Mark Lopes/Haume Munar 16h

Nedelja
Novak Đoković – Karenjo Busta 14h
Viktor Troicki – Ramos Vinjolas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari