Ostrvo u Mediteranu mogući domaćin UEFA kvalifikacija  1Foto: STARSPORT

Neprekidna i neizvesna borba sa nepredvidivim korona virusom još od marta tera čelnike Evropske fudbalske federacije da, uz konsultovanje nacionalnih Saveza, traži rešenja koja bi pratila pandemijske tokove.

I omogućila kakvo takvo funkcionisanje ovog sporta na tlu Starog kontinenta.

Tako su mediji sa Kipra došli do saznanja da predsednik UEFA Aleksander Čeferin i njegova „ekipa“ razmatraju grupisanje mečeva kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope na jednom mestu.

Navodno, ovo ostrvo u Mediteranu moglo bi da ugosti sve pretendente na LE, tj u četiri predviđene runde borbe za ovo evropsko klupsko takmičenje, plus ekipe iz prva tri kruga trke za elitniju i bogatiju LŠ.

Što uopšte ne zvuči nelogično, pa ni nemoguće, jer ova država nema pregršt zaraženih kovidom 19 niti izbliza umrlih kao mnoge druge zemlje u ostatku Evrope, pa se u tom smislu čini bezbednijom od drugih teritorija.

Drugo, takav scenario bi bio pravičan, pošto bi se  igralo na neutralnom terenu (osim u slučaju kiparskih predstavnika) a ne stadionima određenih žrebom, u sezoni u kojom su kvalifikacioni dueli sa uobičajenih 180 skraćeni na 90 minuta.

– Informisali smo ministra zdravlja i postoje razni aspekti koje bi trebalo razmotriti. Mogućnost održavanja nekih kvalifikacionih utakmica u našoj zemlji javlja se jer se Kipar smatra sigurnom destinacijom s obzirom na korona virus – saopštili su ovim povodom iz Fudbalskog saveza Kipra.

Uglavnom, UEFA mora brzo da izabere između modela nalik završnici LŠ i LE u sezoni 2019/2020. i seljakanja timova sa jednog na drugi kraj kontinenta, pošto kvalifikacije za Ligu šampiona kreću već 18/19. avgusta, a za Ligu Evropu nedelju dana posle. Vesti iz Niona osluškuju i srpski prvak Crvena zvezda, njen večiti rival Partizan, osvajač Kupa Vojvodina i TSC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari