Ostrvska zbrka i "pretplaćeni" šampioni 1EPA-EFE/Andrew Yates

Kreću nove sezone Premijer lige, Lige 1 i Bundeslige – u šampionatu Engleske ubedljivo najviše „pravih“ kandidata za domaću titulu.

Utakmicama Lion – Ažaksio, Ajntraht – Bajern i Kristal Palas – Arsenal, danas konačno startuje nova tura atraktivnih borbi u tri od pet najjačih fudbalskih prvenstava Evrope, pa i sveta – (redosledom) francuskoj Ligi 1, nemačkoj Bundeligi i engleskoj Premijer ligi.

I dok se u prve dve unapred znaju glavni favoriti za osvajanje trofeja (Pari Sen Žermen, odnosno Bajern), dotle se na Ostrvu ni ne nazire ko bi to mogao biti. Glavni razlog za to je prelazni rok, jer su se nešto slabiji timovi značajno pojačali ovog leta. Pre svega dvojac iz Londona, Arsenal i Totenhem. Arsenal se u prethodnom prelaznom roku istrošio kao nikada do sada. Tobdžije su dale 132 miliona evra za respektabilna pojačanja.

Prvo je stigao Fabio Vieira iz Porta za 40 miliona evra, zatim Gabrijel Žezus iz Mančester Sitija (52), a onda i njegov kolega iz redova Građana, Oleksandr Zinčenko (35). Miket Arteta doveo je i dojučerašnjeg fudbalera Sao Paola, Markinjoša, kao i golmana Meta Tarnera iz MLS lige, dok mu je sledeća meta Asensio iz madridskog Real Madrida, voljan da napusti Galaktikose kako bi igrao više i povećao šanse da sa Španijom bude na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Totenhem je značajno iskoračio po igračkom kvalitetu kojim raspolaže trener Antonio Konte i po mišljenju mnogih Pevci bi lako mogli da se bore za šampionsku titulu u PRL. Inače, londonski klub osim Stivena Bergvajna nikoga nije prodao, a doveo je neka spektakularna pojačanja: napadača Evertona Ričalisona koji će, za 50 miliona funti, biti odlična odmena Hariju Kejnu, ali i neko ko bi u paru sa kapitenom mogao da igra u špicu. U odbranu je došao Klemon Lengle, doduše na jednogodišnju pozajmicu iz Barselone, a u vezni red sjajni Iv Bisuma iz Brajtona, za 25 miliona funti. Ivana Perišića nije bilo potrebno platiti, ali bi sa njim trebalo da se dobije još više na ofanzivnosti i efikasnosti.

Mančester junajted je „ni na nebu ni na zemlji“. Dolazak Erika ten Haga za novog trenera je doneo neke transfere, ali se čini da engleski gigant radi stihijski, pa Holanđanin ne zna sa kakvim sastavom će krenuti u novu sezonu niti da li će u timu imati Kristijana Ronalda ili ne. Želja portugalske zvezde je da napusti „Old Traford“, jer bi opet da bude deo Lige šampiona, međutim rukovodstvo giganta se još opire. U tom smislu prelazni rok Junajteda deluje začuđujuće, jer uglavnom dovodi defanzivce, a preti im odlazak najboljeg strelca prethodne sezone.

Među pojačanjima ima sjajnih imena poput bivšeg štopera Ajaksa Lisandra Martineza i eks defanzivca Fejnorda Tajlera Malasije, za čije je angažovanje iskeširano 80 miliona evra. Čelsi je prilično tiho ušao u letnji prelazni rok, a onda je doveo dve zvezde. Prvo je u tim stigao dojučerašnji krilni napadač Sitija Rahim Sterling za 58 miliona evra, a onda štoper Napolija Kalidu Kulibali za 40 miliona.

Najnovije pojačanje je Karni Čukvumeke, tinejdžer čija je cena 15 miliona u istoj valuti. Liverpul je sačuvao svoje adute, pa ga je samo odlazak Sadia Manea u Bajern naterao da reaguje. Tako što je na „Enfildu“ završio Darvin Nunjez (75 miliona evra) i tu je Jirgen Kop praktično stao. Ni aktuelni šampion Mančester siti se nije razmetao tokom leta. Pep Gvardiola je uzeo najboljeg napadača sveta, Erlinga Halanda, za 60 miliona evra, i pridružio ga Hulijanu Alvarezu, još zimus kaparisanom kod River Plate.

U Francuskoj je (još) mirno leto. PSŽ je promenio trenera i to je možda najveća novost. Maurisio Poketino je komandu prepustio Kristijanu Gatjeu, a želje bogatih vlasnika su ostale iste: konačno osvajanje Lige šampiona. Lion se pojačao Aleksandrom Lakazetom, Nikolasom Taljafikom, Korentinom Tolisoom, pa će tako trener Peter Boš sa resprektabilnim sastavom ući u novu sezonu, jer od pre rečuna na zvezde kao što su Musa Dembele, Karl Toko Ekambi, Jaja Sumare te Husem Auar.

U Bundesligi će se ponovo za sve pitati Bajern. Julijan Nagelsmen ostao je bez jednog od najboljih napadača današnjice, Roberta Levandovskog (Barselona), ali se čini da će imati jači tim nego prošle sezone. Najveće pojačanje je Sadio Mane, koji je stigao iz Liverpula  za 32 miliona evra, ali on nije jedina nova letnja zvezda Bavaraca. Dojučerašnji štoper Juventusa Matijas De Liht je za 70 mililiona evra očvrsnuo zadnju liniju, a tu su i vezista Rajan Gravenberh iz Ajaksa (18.500.000) i mladi Matijus Tel iz Rena (20.000.000).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari