Osveženi na noge "ranjenima" 1Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Kvalifikacioni „prozor“ za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. omogućio je košarkašima Crvene zvezde da malo predahnu i odmore se posle prenatrpanog rasporeda u poslednjih mesec dana.

Čitavu sedmicu imali su puleni Dušana Alimpijevića za oporavak i detaljnu pripremu večerašnjeg duela na terenu Reala, koji je uoči meča 10. kola Evrolige u maltene identičnoj negativnoj seriji rezultata.

Povrede Ognjena Kuzmića, Gustava Ajona i Entonija Rendolfa bukvalno su osakatile centarsku liniju Reala, toliko da ni dovođenje 220 centimetara visokog Edija Tavareša nije usporilo pucanje odbrane po svim šavovima u poslednjih pet evroligaških mečeva, od kojih je „kraljevski klub“ izgubio čak četiri. Igra se potpuno svela na individualne mogućnosti fantastičnog tinejdžera Luke Dončića. Slovenački reprezentativac najbolji je strelac Evrolige (19,7 poena) i na dabl-dabl učinku od početka najelitnijeg takmičenja. U odsustvu povređenog Serhija LJulja i sa rovitim DŽefrijem Tejlorom više je nego jasno da će i večeras učinak Reala isključivo biti vezan za individualnu genijalnost Dončića i „basketašku“ umešnost omalenog Fakunda Kampaca.

– Treba da nastavimo sa napornim radom i da prikažemo napredak u odnosu na loše mečeve protiv CSKA i Olimpijakosa. Takođe očekujem da mladi igrači nastave da napreduju i da uzmu još značajnije uloge. Prvi put od okupljanja u avgustu imali smo dovoljno vremena da se osvežimo i dobro treniramo, što nam je bilo potrebno. Real ima svojih problema, ali njihove ambicije se ne menjaju. Brzo su reagovali, doveli Tavareša i očekujem ih u najboljem izdanju – naveo je trener Alimpijević, koji je bio predvodnik crveno-bele ekspedicije koja je preko Rima stigla u Madrid.

Da su na polju samopouzdanja u boljem stanju, iskusniji, košarkaši Zvezde bi eventualno mogli da se nadaju potencijalnom iznenađenju na terenu drugog najboljeg napada u Evroligi (84,9). Crveno-beli su u seriji od pet poraza u Evroligi, a samo su u poslednjem meču protiv Baskonije bili kompetitivni do poslednjih sekundi utakmice. Zvezda ima drugi najlošiji napad (73,8) i četvrtu najgoru odbranu (82) i zdrava logika nalaže da bi u datim okolnostima trener Alimpijević trebalo da se posluži identičnim metodama kao protiv Baskonije: veći prostor i sloboda Ognjenu Dobriću i Nikoli Jovanoviću, odnosno više poverenja Dejanu Davidovcu na mestu rezervnog organizatora igre. Real je drastično popustio u skoku otkad trener Pablo Laso ne može da računa na Kuzmića, Rendolfa i Ajona; u suženoj rotaciji mnogo veću ulogu dobio je preiskusni Filipe Rejes, kao i Trej Tompkins, možda i jedino rešenje na mestu četvorke u idealnom „spejsingu“. U datim okolnostima važan je podatak da će za Crvenu zvezdu nastupiti Pero Antić (propustio tri od poslednjih pet evroligaških mečeva), čiji je uticaj na igru sa četvorke nemerljiv.

– Idemo u Madrid bez pritiska, jer je Real uvek Real, bez obzira na probleme. To ne znači da nećemo odigrati dobru utakmicu, ali ipak ne može da se očekuje da ovaj značajno izmenjeni tim, sa puno mladih igrača, već sada pravi vrhunske rezultate. Zvezdin koncept je razvijanje mladih igrača, za šta je potrebno vreme. Ali, napredujemo kao tim – jasan je Antić.

Rekordi Felipea Rejesa

Koliko je karijera Felipea Rejesa jedinstvena, možda i neponovljiva, pokazuju i određeni statistički podaci. Španski 37-godišnji reprezentativac, koji već 14 sezona igra za Real, trenutno je drugi na listi igrača sa najviše nastupa u istoriji Evrolige (296). Momak iz Kordobe najbolji je skakač od osnivanja Evrolige (1.620), kao i u kategoriji ofanzivnih skokova (633). Rejes je na večitoj listi drugi kada je broj pogođenih slobodnih bacanja u pitanju (859) i nedostaje mu još 13 defanzivnih skokova kako bi sakupio impozantnih 1000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari