Ovo je moja poslednja sezona 1Ne posustaje: Ratko Nikolić Foto: STARSPORT

Jedan od najboljih rukometaša sa domaćih prostora Ratko Nikolić, koji u septembru puni 40 godina, igraće u narednom periodu za sarajevsku Bosnu, sa namerom da višedecenijsku karijeri produži za još jednu sezonu.

Iako je imao ponudu Izviđača da teren zameni klupom, srpski pivotmen je odlučio da se još uvek „ne preda“, bar do sledeće godine, kako kaže za Danas.

– Još uvek imam želju i motiva da igram. Ne predajem se. Volim i uživam u rukometu i to me podmlađuje. Dokle god budem igrao na nekom vrhunskom nivou, zadovoljan svojim partijama, neću odustajati. Kad osetim da mi je teško da odem na trening, reći ću da je dosta. Taj trenutak verovatno će doći sledeće godine jer ulazim u 40-e – kaže Nikolić.

Nekadašnji reprezentativac, koji je sa Jugoslavijom osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu 1999, tokom 21-godišnje karijere u Srbije je igrao za Šamot iz rodnog Aranđelovca, Crvenu zvezdu, i Sintelon dok je u inostranstvu između ostalog nosio dresove mađarskog Vesprema, Portland San Antonija iz Španije, danskog Koldinga i makedonskog Vardara, uključujući i tri bosanska kluba – Borca, Izviđača i sada Bosne. Poredeći trenutnu klupsku rukometnu scenu u Srbiji i komšiluku, kaže da je bosanska liga i jača i atraktivnija, što nije iznenađujuće s obzirom na uložen novac.

– Ako pogledate kakvi su ugovori u Srbiji, vidite koliko je teška situacija. Jedini normalni ugovori su u Vojvodini i Dinamu iz Pančeva, ostali momci igraju za članarine od 100, 200 evra. Pri tome, ulaganje u klubove nema veze sa uspesima reprezentacije. Ni Bosna, ni Makedonija ne prave rezultate, a opet se kod njih više ulaže.

Ističući da svi sportovi u Srbiji, osim fudbala i košarke, hronično jedva sastavljaju kraj s krajem, te da rukomet nije izuzetak Nikolić dodaje da samo može da se nada da će se situacija popraviti iako privatne kompanije ne vide sponzorski interes. Jedan od puteva oporavka jeste i ozbiljan rad sa mlađim kategorijama što je posao kome bi želeo da se posveti nakon završetka igračke karijere.

– Aktivno se bavim rukometom 25-26 godina, mislim da imam dosta toga da prenesem deci. I iskreno voleo bih da radim kao trener ili koordinator sa mlađim kategorijama, gde je situacija takođe loše. To je jedan od način da podignemo rukomet – ističe srpski sportista, koji je već pokrenuo rukometni kamp za decu uzrasta od 12 do 18 godina, koji je ove godine u Mataruškoj banji okupio domaće i strane sportiste i stručnjake.

Između ostalog Ratko Nikolić ostaće upamćen kao prvi kapiten samostalne Srbije. Za reprezentaciju je odigrao 250 utakmica a u dva navrata proglašavan je za najboljeg pivotmena sveta 2006. i 2007. godine. Sa klubovima za koje je igrao osvojio brojne trofeje u državnim takmičenjima.

Orlovima teško na EP

Na predstojećem Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj rukometaši Srbije nalaze se u grupi sa domaćinom, Islandom i Švedskom. I pored teških rivala, Ratko Nikolić veruje da su iznenađenja uvek moguća. „Evropsko prvenstvo je uvek teže od Svetskog. Biće teško pogotovu zbog grupe u kojoj se nalazimo. Ali ja sam optimista, ako budu svi zdravi možemo da napravimo iznenađenje. Bio sam sa selektorom i momcima na poslednjem okupljanju i verujem da je moguće da se sve lepo skocka“, kaže Nikolić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari