U prvom meču koji su u junu, u Helsinkiju, odigrale selekcija Finske i Srbije, naša selekcija je pružila najbolju partiju u dosadašnjem toku kvalifikacija za EURO 2008. „Orlovi“ su tada u potpunosti nadigrali Fince i pokazali da mogu da odigraju dosta kvalitetnije nego što su to prikazivali u nekim drugim kvalifikacionim duelima.

U prvom meču koji su u junu, u Helsinkiju, odigrale selekcija Finske i Srbije, naša selekcija je pružila najbolju partiju u dosadašnjem toku kvalifikacija za EURO 2008. „Orlovi“ su tada u potpunosti nadigrali Fince i pokazali da mogu da odigraju dosta kvalitetnije nego što su to prikazivali u nekim drugim kvalifikacionim duelima. Sada, posle poraza od Belgije, reprezentacija Srbija nema prava na novi kiks – neophodna je nova pobeda protiv izuzetno nezgodnog rivala koji je nakon pomenutog poraza od naše selekcije ipak uspeo da se vrati u borbu za plasman na EP.

STOJKOVIĆ: Klementeov gest motiviše, ali i obavezuje

Potez selektora Havijera Klementea koji je uprkos povredama i upozorenju lekara, automobilom, doputovao iz Bilbaoa u Beograd oduševio je sve naše reprezentativce i dodatno ih motivisao pred odlučujuće kvalifikacione mečeve.

– Selektor je i na ovaj način dokazao privrženost našoj selekciji i potvrdio atmosferu zajedništva koja vlada u ekipi. Tako je i na najbolji način demantovao one koji su spekulisali sa njegovim odlaskom sa čela naše reprezentacije. Istoveremeno nas je dodatno motivisao i „ulio“ veću snagu pred ovako bitne utakmice – kaže Pantelić, a sa njim se slaže i Vladimir Stojković.

– Klemente je dokazao koliko m u je stalo do reprezentacije Srbije i našeg plasmana na EP. Mi moramo učiniti sve da mu se na terenu revanširamo za ovakav gest – jasan je Stojković.

– Finci su ponovo u igri za plasman na EP i to nam značajno otežava posao u sutrašnjem meču. Oni će svakako ići na pobedu, ali mi, pre svega, treba da se okrenemo našoj igri i učinimo sve kako bi ih savladali. Njihov način igre je poznat – forsiraju skok igru i izuzetno su opasni iz prekida. U Helsinkiju smo rano došli do vođstva i to nam je olakšalo posao u nastavku. Ovaj meč će verovatno biti sličan tom, osim što će ovog puta uloge biti zamenjene. Mi ćemo morati da napadnemo i „davimo“ od prvog minuta, dok će oni strpljivo, iz kontri, čekati šansu da ugroze naš gol – smatra napadač „orlova“ Marko Pantelić.
I pored toga što u sutrašnjem meču moraju da ostvare pobedu, naši reprezentativci ističu da to uopšte ne stvara tenziju, niti na bilo koji način narušava dobru atmosferu u našoj ekipi.
– Nervoze nema. Svim srcem želimo pobedu i spremamo se da pružimo svoj maksimum. Verujem da smo kvalitetniji od Finaca, a uz malo sreće siguran sam da će to biti dovoljno za pobedu – ističe Pantelić, a sa njim se slaže i standardni čuvar mreže Srbije, Vladimir Stojković.
– Od onog prijateljskog meča sa Češkom, pritisak je uvek isti. Svaki meč za reprezentaciju je bitan jer igrate za svoju zemlju i narod, tako da se ovaj duel ni po čemu ne razliku od onih koje sam do sada odigrao za našu selekciju – naglašava Stojković.
U meču sa Finskom, u redovima naše reprezentacije neće biti standarnih štopera – Nemanje Vidića i Mladena Krstajića. Njihovo odsutvo sigurno će biti veliki hendikep za naš tim, s obzirom na „skočnost“ Finaca u napadu, ali i u odbrani.
– Sigurno da će nam Vidić i Krstajić nedostajati, najviše zbog toga jer su odlični u skok igri, što dokazuju i igrama u svojim klubovima. Ipak, mi imamo odlične alternative za njih. Tošić, Stepanov i Ivanović su već dokazali svoje kvalitete, pa verujem da se odsustvo naših standardnih defanzivaca neće osetiti – kaže Pantelić.
Golman „orlova“ Vladimir Stojković svakako je najpozvaniji da proceni u kojoj meri će izostanak Vidića i Krstajića uticati na našu igru.
– Jasno je da će nam mnogo nedostajati. Oni su izuzetno uigrani, jer u reprezentaciji igraju već nekoliko godina u tandemu. Ipak, verujem da će njihovi zamenici dobro odraditi svoj deo posla. Meni lično je svejedno, jer sam sa svima njima odigrao veliki broj mečeva i neću imati problem da se prilagodim na ove promene – naglašava novi čuvar mreže Sportinga iz Lisabona.
Pantelić i Stojković su sigurni da će pune tribine „Marakane“ takođe biti veliki podsticaj za našu selekciju i da će bez obzira na izgled startne postave svi naši igrači učiniti sve da naš tim ostane u igri za plasman na EURO 2008.
– Igramo na domaćem terenu, što je svakako velika prednost za nas. Ko god da zaigra učiniće sve da pobedimo Fince i meč sa Portugalom dočekamo u dobroj atmosferi. U Lisabonu ćemo takođe igrati na pobedu, ali je najbitnije da prvo savladamo Finsku. Svi znamo koja su nam zaduženja i siguran sam da ćemo svi učiniti sve da ispunimo dogovoreno i sutra dođemo do nova tri boda – zaključuje Pantelić.
Svi reprezentativci Srbije trenirali su juče punim intenzitetom. Selekcija Finske danas stiže u Beograd i treniraće na stadionu Crvene zvezde u terminu odigravanja sutrašnjeg duela. Subotnji meč Srbije i Finske, na „Marakani“ počinje od 20.15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari