Partizan bolje, ali daleko od dobrog 1foto: Starsport.rs ©

U naelektrisanoj atmosferi, s neočekivano puno publike na tribinama, još jednom ustremljenih na upravu i njeno štetno vođenje kluba, ali i nervoznih reakcija na svaku grešku na terenu, fudbaleri Partizana trasirali su sebi put ka još jednoj grupnoj fazi Lige konferencija i prvi put od starta sezone vezali dve pobede, ali tih 4:1 ne mogu da sakriju sve loše u igri crno-belih – tako bi glasio rezime dešavanja u Humskoj 1 ovog četvrtka.

U zavisnosti od perspektive, prvih 90 minuta dvoboja sa „malim“ i, budimo realni, preskromnim Hamrunom sa Malte daju dovoljno razloga i za optimizam i za pesimizam ljudi u svlačionici sa tog dela Topčiderskog brda, odnosno onih što se deklarišu kao navijači jednog od dva najveća srpska kluba.

Ako se samopouzdanje gradi uspesima onda su izabranici Gordana Petrića na tragu psihološkog oporavka od pregršt rezultatskih kikseva poslednjih mesec i kusur dana, gubitka koraka u šampionskoj trci sa Crvenom zvezdom, navijačkih prozivki, medijskih kritika… odnosno opšteg utiska da ovaj sastav, đuture, nije dorastao veličini kluba.

Mada je to sporo i pipavo putešestvije, s puno vijugavih staza, pogotovo kada igrački limiti vuku unazad i čine da svaki zvižduk na svaku izgubljenu loptu, njeno odigravanje prema golmanu, suvišni potez, odsustvo smelosti… još teže padne. A, takvih povoda za žustro negodovanje Grobara i ovog puta je bilo previše. U defanzivi, pre svega.

Manje zbog hroničnog nesnalaženja u prekidima za protivnika i još jednog takvog primljenog gola, a više zbog opšte i konstantne nesigurnosti i ranjivosti zadnje linije, ovom prilikom, da to snalaženje bude komplikovanije, skraćene za jednog čoveka.

Da je sa druge strane centra bio kvalitetniji tim verovatno bi „propustnost“ startne trojke Vujačić – Saničanin – Marković i njen ofanzivni deficit bili kažnjeni još nekim pogotkom, mada se ispočetka nesigurni  golman Popović u nekoliko navrata svojski potrudio i uspeo da spreči tanjenje lepe zalihe za revanš.

Bekovski tandem Urošević – Živković trebalo je više nego inače da pomaže ofanzivcima, ali nije to radio ni dovoljno često ni dobro, koliko se očekivalo. Mada je prvi nakon što se upisao u strelce jedno vreme špartao na sve strane i za to  nagrađen ovacijama gledalaca na poluvremenu.

Kako su  prodati „motorino“ ekipe Zdjelar i drugi zadnji vezni Jevtović kompletan teret prekidanja akcija na sredini spao je na leđa Fejse. Trofejni povratnik demonstrirao je znanje i iskustvo u svom poslu, ali nije mogao sve sam. Nedostajala mu je pre svega ispomoć Andradea u tom kvartetu, koji je još jednom premalo radio u defanzivi i prečesto grešio u pasovima ka napred, ali je s (po) jednim golom i asistencijom pokazao da ne bi morao da bude jedna promašena investicija više.

Kao Protiv AEK-a u prethodnoj rundi, Dijabate je ponovo bio najraspoloženiji, najopasnijni, najkonkretniji… što mu se vratilo prvencem u crno-belom dresu, a da je uvek birao jednostavnija rešenja možda bi mu učinak bio još bolji.

I Menig se nudio i tražio loptu, a da ih je češće dobijao nije isklučeno da bi namestio više od jednog gola Rikardu, čiji 14. hitac u centar mete za Partizan, na evropskoj sceni, kao i rad za celu ekipu slute ubojitog Gomeša iz prošle sezone. Za kompletno pozitivniji utisak o igračima u završnici, jer su Partizanovi stranci gro svojih prilika pretočili u golove.

Ostaje dilema da li bi bili još korisniji da su imali iza sebe kreativca poput Natha, kog je trener ostavio na klupi za rezerve, verovatno nezadovoljan stanjem njegove fizičke spremnosti, manjkom brzine i silaznom putanjom karijere, odnosno s drukčijom vizijom od one Ilije Stolice.

Jer je prethodnik insistirao na što većem posedu lopte, dok ju je Partizan pod Petrićevom komandom imao samo 10 odsto u odnosu na rivala u uvodnih 10 minuta, odnosno skromnih 40 odsto u prvom delu meča. Da li samo  zbog premise „rezultat je bitniji od lepote igre“ ili zbog svih pobrojanih manjkavosti, videćemo već sledećeg četvrtka, mada bi trenutni odnos snaga trebalo da znači novu jesen u najslabijem UEFA takmičenju.

U najavi UEFA bodovi i milioni

Ukoliko sačuva kapital i pregura revanš na Malti, Patizan će zaraditi 2,5 boda od UEFA koeficijenta, koliko će morati i da odbrani u novim bitkama. Ostvaren bi bio i finansijski dobitak u vidu 2.940.000 evra, a pošto će Partizan u tom slučaju biti u prvom šeširu prilikom žrebanja grupa to bi mu donelo oko  još 500.000 u istoj valuti. Nadalje bi svaki trijumf naplatio sa pola miliona, remi sa 166.000 evra, prvo mesto na kraju grupne faze sa 650.000, a drugu poziciju 25.000 evra.

Na meti tandem veznih

Mada nema sportskog direktora, posle ostavke Ivice Ilieva, Partizan nastoji da ojača okrnjenu poziciju zadnjeg i centralnog veznog. Tačnije, u toku su pregovori sa reprezentativcem Bosne i Hercegovine, iz redova belgijskog Standarda, Gojkom Cimirotom, te člana nacionalnog tima Malija, Hamidueom Traoreom iz turskog Giresunspora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari