Partizan između LŠ i Evrokupa 1Foto: STARSPORT

Garantovano mesto u Evrokupu naredne sezone slaba je uteha za KK Partizan koji je takmičarsku 2020/21. označio kao sezonu povratka u Evroligu.

Odluke o otkazivanju sezone u Evroligi, Evrokupu i ABAdovele su do toga da je Partizan praktično vraćen na početak i da će usled ekonomske krize biti prinuđen da redefiniše odnose i odredi prioritete u nastupajućem periodu.

Partizanu je ostala uteha u vidu Evrokupa, takmičenja u kojem je finansijski benefit preskroman, a najveći motiv kvalifikaciona mogućnost za plasman u Evroligu.

Crno-belima je ostavljena mogućnost izbora, a činjenica da su iz kluba zakazali konferenciju baš 4. juna, dan pre isteka datuma za prijavu u Ligi šampiona, navodi na pomisao da bi Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, u prvom javnom obraćanju nakon odluke Evrolige o otkazivanju sezone, mogao narednog četvrtka i definitivno da obznani kome će se jatu prikloniti srpski velikan.

FIBA je u jeku diplomatske aktivnosti, delom preko saveza, a mahom u direktnim kontaktima sa klubovima, sve u cilju da što veći broj klubova sa međunarodnim kredibilitetom otrgne iz Evrokupa i privoli ih da zaigraju u Ligi šampiona.

Litvanci su otkrili da je Ritas za takvo „žrtvovanje“ nagrađen sa 250.000 evra, uz bonuse za postignuti plasman u domaćem prvenstvu: 400.000 za titulu, 250.000 za drugo i 150.000 za treće mesto. Španci su se nadovezali informacijom da je FIBA pokušala da Unikahu privoli „novčanim mamcem“ od 300.000 evra, što je svota koja se graniči sa nagradom koju je velikan iz Malage dobio 2017. za osvajanje Evrokupa (350.000 evra).

Ako bi na adresu Partizana stigla zahvalnica slične sadržine za transfer, uz podatak da Liga šampiona učesnicima plaća prevoz i smeštaj, dok svakom klubu na fajnal-foru sleduje novčana nagrada (šampion dobija čitavih milion evra) onda bi crno-beli zaista mogli da porazmisle o mogućnosti da se vrate u takmičenje čiji su deo bili u prvoj sezoni 2016/17.

Lakom na novac, Đordi Bertomeu u perspektivi možda i ne bi zamerio Partizanu na takvom potezu, ali bi u datom trenutku to sigurno protumačio u negativnom kontekstu.

Teško da bi crno-belima time bila zatvorena vrata Evrokupa, uostalom nakon pomenute 2016/17, već naredne, Partizan se vratio u Evroligino čedo, bez ikakvih konsekvenci; ali bi u trci za recimo „specijalnu pozivnicu“ srpski klub mogao da bude u podređenom položaju.

Virtus menja PAO?

Đordi Bertomeu u intervjuu za „El Pais“ govorio je o mogućnosti da Panatinaikos napusti Evroligu, o čemu će detaljnije pričati Dimitris Janakopulos, predsednik „zelenih“ 3. juna.

„Nije prvi put da čujemo to od njih. U odnosu sa Panatinaikosom treba imati strpljenja, treba im dati prostora za dijalog, a onda ćemo videti. U Panatinaikosu veoma dobro znaju da van Evrolige ne postoji neki dobar scenario za njih. Ukoliko se desi da istupe iz lige, priključićemo drugi tim. Pre nekoliko godina smo imali Beneton, Montepaski“, poručio je Bertomeu, koji potencijalnu zamenu vidi u bolonjskom Virtusu. „Virtus nam je jasno stavio do znanja da želi da igra Evroligu, naročito otkada je Segafredo njihov sponzor. Imaju plan da izgrade arenu sa 15.000 mesta u Bolonji. Želimo još jedan italijanski tim u Evroligi. To je važna zemlja za nas“, nedvosmislen je prvi čovek Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari