Partizan na dobrom putu da pronađe naslednika Vlada Šćepanovića 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS)

Odlaganje meča sa Huventudom u 6. kolu Evrokupa, zbog zaraženih korona virusom u redovima španskog velikana, dobro će doći ne samo košarkašima Partizana, već i upravi da napokon  pronađe naslednika Vlada Šćepanovića na klupi crno-belih.

Nakon nevešto izvedene smene crnogorskog stručnjaka posle debakla od Burga, Milivoje Lazić “isplivao” je kao privremeno rešenja za gostovanje Igokei u 5. kolu ABA lige.

Aktuelni trener juniora Partizana, na parketu hale u Laktašima osetio je svu kompleksnost i trenutnu nezavidnost vođenja senirskog tima, čiji je treći regionalni poraz od starta sezone u javnosti prihvaćen kao očekivan i nimalo iznenađujući.

Praktično od izgubljenog meča od Budućnosti, u Partizanu su razmišljali o nasledniku trenera Šćepanovića; u poslednjih dvadeset dana iz Humske su iskontaktirani skoro svi dostupni domaći stručnjaci velikog košarkaškog kredibiliteta, kao i inostrani koji dobro vladaju srpskim jezikom, da bi na kraju predsednik Ostoja Mijailović u gro plan izbacio nekadašnjeg pomoćnika Duška Vujoševića u kratkom mandatu na klupi CSKA 2010. godine – Sašu Filipovskog.

Nije nikakva tajna da je slovenački stručnjak, makedonskog porekla, bio među prvima koji je pitan da preuzme vođenje Partizana. Ideja je bila, nalik onoj kada je Andrea Trinkijeri nasledio Nenada Čanka 2018: inostrani trener sa iskustvom vođenja dobrih evropskih timova (Monako, Banvit, Lotomatika, Turov…) koji pritom dobro govori srpski jezik. Iako je plan delovao obećavajuće, a kontak uspostavljen neposredno nakon poraza od Budućnosti u Hali „Ranko Žeravica“ dogovor nije odmah postignut. Uprkos tome što su kasnije kontaktirani Aleksandar Džikić, koji je na prvom i poslednjem razgovoru sa upravom Partizana, verovatno poučen pređašnjim iskustvom vođenja voljenog kluba u sezoni 2016/17, “ispalio” čitav set svojih zahteva kojima je razoružao predsednika Ostoju Mijailovića (višegodišnji ugovor i novčanu garancija za angažovanje najmanje dvojice iskusnih košarkaša), potom i Dejan Radonjić (navodno mu je nuđeno pola miliona evra) kao i Milan Tomića, stručnjaci koji su prethodno uspešno vodili Crvenu zvezdu, dogovor je napokon postignut sa Sašom Filipovskim, prema tvrdnjama Mozzartsporta.

 Bez mogućnosti da priđu Dejanu Milojeviću, koji je mislima već odavno u NBA, kontaktiran je i Vladimir Jovanović, aktuelni trener Mege, koji je 2010. na klupi crno-belih nasledio Duška Vujoševića i rezultatski poprilično uspešno vodio prvi tim do 2012. (dupla kruna u domaćim okvirima, plus trofej ABA lige 2012. godine). Stasao trenerski u Partizanu, Jovanović je možda i imao želju da se vrati u klub iz Humske, međutim Mega je njegovim letošnjim angažovanjem postavila jasan plan afirmacije što većeg broja darovitih igrača iz jedne menadžerske agencije koja uspešno vodi klub, sa krajnjim ciljem odlaska najdarovitijih, ne samo srpskih, već i crnogorskih, hrvatskih, slovenačkih, francuskih…  mladih košarkaša u NBA.

Filipovski bi trebalo da uskoči u odelo Andree Trinkijerija kao inostrani stručnjak višegodišnjeg iskustva vođenja kvalitenih stranih timova, koji je pak trenerski stasavao učeći od stručnjaka iz stare jugoslovenske škole. Filipovski se prvobitno trenerski obrazovao pod nadzorom čuvenog Zmaga Sagadina u ljubljanskoj Olimpiji, koju će kasnije samostalno voditi u dva mandata. Osim što je kratko asistirao Dušku Vujoševiću u moskovskom CSKA 2010. samostalno je vodio rimsku Lotomatiku, Zjelonu goru, Turov, Banvit i Monako prošle sezone. Ozvaničenje saradnje trebalo bi da se dogodi do kraja tekuće nedelje

Petrušev neostvarena želja

Više od bilo kog rešenja na mestu trenera, u Partizanu su letos želeli da angažuju Filipa Petruševa, trenutno verovatno najdarovitijeg srpskog košarkaša, najvećeg potencijala da u perspektivi izraste u vrhunskog asa. Saznanjem da posle dve uspešne godine na Univezitetu Gonzaga želi da prekine studiranje i otisne se u profesionalce, u Partizanu su odmah stupili u pregovore sa njegovim tadašnjim menadžerom Zoranom Savićem kojem se čitav “projekat” veoma svideo.

Činilo se da je Partizan na dobrom putu da dovede najdarovitijeg centra na Starom kontinentu u klasi 2000. međutim vođen idejom da se što lakše domogne NBA, Petrušev je odlučio da promeni menadžersku agenciju i “potpiše” za Megu, klub iz kojeg u bilo kom trenutku, bez ikakvih pravnih obaveza može da se otisne put najkvalitetnije lige na svetu.

Petrušev je i na ovogodišnjem draftu, zakazanom za 18. novembar, projektovan kao izbor druge runde. Igrački stasavao u Crvenoj zvezdi i Partizanu, sa kratkim mladalačkim iskustvom u današnjoj Baskoniji, Petrušev je bliži odluci da sačeka naredni draft, na kojem bi trebalo da bude u prvoj rundi; samim tim dobio bi garantovani višegodišnji ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari