Partizan na Panterov pogon 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Iskusni američki košarkaš „kreativac” serije pobeda crno-belih u ABA ligi i Evrokupu.

Nije bilo drame, naprotiv, sa dosta rutine košarkaši Partizana preslišali su Igokeu i time došli do šeste vezane regionalne pobede (83:70). Naterali su tako izabranici Željka Obradovića večitog rivala da dodatno mobiliše redove u narednim abaligaškim izazovima kako bi sačuvao lidersko mesto pred početak plej-ofa u ABA ligi. Crno-beli valjak bi možda i ostao bez energetskog pokretača u poslednjem kolu da kojim slučajem Kevin Panter nije bio taj koji je izmišljao poene kada akcije u pozicionim napadima nisu bile dovoljno delotvorne.

Pokazuje se sada na delu koliko je za Partizan letos bilo važno da dobije bitku sa najvećim konkurentima kako bi angažovao odličnog američkog beka. Imao je Panter izuzetnu takmičarsku 2020/21 u dresu Milana i nije bila tajna da je Etore Mesina učinio krajnje napore da zadrži 29-godišnjeg beka, međutim Partizan je imao dva džokera koja je iskoristio u pravom trenutku.

Pregovore je preuzeo Željko Obradović, dok je klub pristao na ogroman finansijski manevar u vidu milionske plate, učinivši Pantera najplaćenijim košarkašem, po nekim procenama, čak i u istoriji srpske klupske košarke. Abaligaški talasi zapljusnuli su i italijansku obalu; sam Mesina je javno priznao da jedan Armani nije mogao da isparira finansijskoj ponudi Partizana, a Panter je trud crno-belih doživeo kao najbolji mogući eliksir da u novoj sportskoj opremi pokaže koliko vredi.

Retki su bili mečevi u kojima je u dresu Partizana podbacio; 29-godišnji košarkaš iz Bronksa brzo se nametnuo kao lider i kako je vreme prolazilo postajalo je sve jasnije zbog čega u njega trener Obradović ima veliko poverenje. Panter nesumnjivo može da računa i na slobodu u igri, s obzirom na to da crno-beli ni približno nemaju igrača u spoljnoj liniji koji je u igri jedan na jedan, kao ni u šutu iz driblinga toliko dobar nalik nekadašnjem članu Crvene zvezde.

Utisak je da je Kevin u poslednje vreme u odličnoj formi, koju je potvrdio i protiv Igokee. Duel sa ekipom iz Aleksandrovca bio je njegov sedmi uzastopni na kojem je postigao dvocifren broj poena (20p), tačnije deveti na poslednjih deset utakmica. Panter je najbolji strelac ekipe u regionalnim okvirima (11,3 poena), sa prosečno najviše ubačenih trojki (1,4 po meču) i uz Zeka Ledeja proveo je najviše minuta na terenu i ubacio najveći broj poena.

Mladi saigrači u njemu vide uzora kada je reč o načinu rada, vođenju računa o telu, radnim navikama… Amerikanac je neko ko već par godina ima istu rutinu pre svakog treninga koja se ogleda u dolasku dva i po sata pre, individualnom radu od nekih sat vremena pre nego što će trener Obradović zadati prvu vežbu.

Ako imamo trening u 11 ujutru, ja sam na parketu tačno u 9.20, bez izuzetka. Radim sat vremena u punom intenzitetu, jednostavno želim da budem maksimalno spreman. Ne biste verovali koliko malo igrača to praktikuje. Šest godina imam rutinu koja se sastoji od dolaska pre timskog treninga, ne odstupam od toga, otkako sam bio „ruki“ to radim bez obzira na klub, trenera, zahteve trenera, to je moja rutina koja se sastoji od rada na košarkaškom terenu. Nekada je to šut iz određenih situacija, nekada je to dribling, šta god procenim da je u datom momentu potrebno – otkrio je Panter posle meča sa Igokeom recept održavanja visoke forme tokom sezone.

 

Košarkaški fanatik

Retko kada se može čuti da jedan košarkaš revnosno prati utakmice drugih klubova u raznim takmičenjima, a kamoli da secira i analizira svoje nastupe do detalja. Kevin Panter je jedan od njih: “ Mnogo gledam košarku, baš mnogo, volim da se posvetim i video analizama mečeva, da seciram situacije. Ljudi samo vide ono što radim na terenu tokom utakmice, ali ne znaju koliko ulažem mentalno i fizički, naravno sve sa ciljem da se poboljšam. Otac mi je uzor i on mi je usadio radnu etiku. On nikada nije igrao košarku na ovom nivou, ali mi je pokazao šta znači trud i rad”, naveo je Panter ko mu je bio najveći životni uzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari