Partizan napada "Čair" 1Foto: STARSPORT

Možda posle odigranog 10. kola srpskog fudbalskog prvenstva u centru pažnje sportske javnosti i medija bude neka druga utakmica…

… ali pre nego što ove subote počne trodnevna bitka za bodove u Ling Long Tajer Superligi najviše će se pričati i pisati o nedeljnom niškom derbiju tamošnjeg viceprvaka Radničkog i Partizana, čiji tim na „Čair“ stiže kao osvajač poslednjeg nacionalnog Kupa i učesnik grupne faze ovosezonske Lige Evrope.

Obe ekipe su bile maksimalne u poslednjih 180 minuta – domaćin protiv Inđije i u Kup duelu s ekipom Budućnosti (D), dok su Beograđani slavili na susretima s Crvenom zvezdom i Javorom – ali gostima bolje ide ove sezone nego Nišlijama. Samo u dva od osam mečeva ove sezone ostali su bez kompletnog „plena“ (remiji), naspram tri poraza i jednog nerešenog ishoda na devet utakmica svog rivala.

Ono što im je zajedničko jeste tumbanja sastava u odnosu na takmičarsku 2018/2019, pogotovo u slučaju Radničkog, jer je iskusni trener Milorad Kosanović zatekao svlačionicu bez više važnih aduta iz vremena prethodnika Nenada Lalatovića. NJegov kolega početnik s Topčiderskog brda, Savo Milošević, prilično se pitao u letnjem prelaznom roku pa je neke ranije startere precrtao, druge promovisao u prvih 11 i doveo nekoliko sve isplativijih pojačanja. I, za sada, vodi priču u dobrom smeru, jer u stopu prati vodeći tandem TSC – C. zvezda, vratio je evropske utakmice u Humsku i smislio dobitnu taktiku u nedavnom večitom derbiju.

Uz to istrajava u forsiranju igre na gol više, s brzim kretanjem i dodavanjima, pa „parni valjak“ uz Vojvodinu (21) i TSC (18) ima najviše datih golova (18). Radnički ima šest manje iskorišćenih šansi, ali više kapitulacija (9). Bez obzira na napadačku orijentaciju, Partizan se retko vraća na centar – svega tri puta od početka šampionata, što ga učini ubedljivo najsigurnijim defanzivnim superligašem u ovom trenutku.

Osim bolje forme, njegova važna potencijalna prednost je tzv. duža klupa, zbog čega je Milošević (osim u špicu gde se sve svodi na Sadika) u mogućnosti da s vremena a vreme odmara najopterećenije pojedince. Kao što je to uradio ove srede, jer crno-beli tri gostovanja u nedelju dana zaključuju odlaskom na noge kazahstanskoj Astani u okviru LE. Možda i ovog puta prošara startnu postavu novim imenima, ali i ako se odluči na tako nešto sigurno neće preterivati, jer su Nišlije uvek naoštrene za duele sa prestoničkim večitim rivalima.

I odlično im ide u poslednje vreme, barem kada su u pitanju Partizanovi „izleti“ u njihov grad, jer tradicionalni favorit nije slavio u četiri poslednje prvenstvene bitke na toj adresi. Dakle, na obe strane će prštati od motiva, a eventualne sudijske greške, verovatne burne reakcije aktera i mogući incidenti na tribinama začine događaje na terenu biće to zanimljiva dva poluvremena, ali i eho derbija 10. kola.

Novi profi Momčilović

U petak je još jedan momak iz Partizanove škole fudbala potpisao profesionalni ugovor. Miljan Momčilović ima 18 godina, igra na poziciji zadnjeg veznog i još čeka prve minute u najjačoj selekciji kluba iz Humske, a sa debitantom u 161. večitom derbiju Filipom Stevanovićem i Nikolom Lakčevićem (protiv Rada započeo seniorsku karijeru) prošao je letnje pripreme sa najjačim sastavom.

Raspored i tabela

subota

Radnički (N) – Partizan 15.00

Crvena zvezda – Mačva 19.00

nedelja

Mladost – Vojvodina 18.00

Proleter – Napredak 18.00

TSC – Rad 18.00

Spartak – Čukarički 20.00

Voždovac – Inđija 20.00

ponedeljak

Javor – Radnik 18.00

Tabela: TSC 21, Crvena zvezda (-1) 21, Partizan (-1) 20, Vojvodina 19, Čukarički (-1) 19, Radnički 16, Spartak 12, Napredak 11, Voždovac 11, Mladost 9, Javor 8, Proleter 8, Radnik (-1) 7, Rad 6, Mačva 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari