Partizan ne ide iz Podgorice u Beograd sam, Budućnost se ne predaje: U petak majstorica u polufinalu ABA lige 1Foto: ABA/Buducnost VOLI/Filip Roganovic

U duelu Partizana i Budućnosti u polufinalu plej-ofa ABA lige za košaršake igraće se majstorica u petak u Beogradskoj areni.

Podgoričani se nisu predali. Pobedili su kod kuće u drugoj utakmici sa 74:73 (20:23, 16:17, 26:17, 12:16).

Od kada se Partizan i Budućnost sreću u regionalnoj košarci, u „Morači“ su oba tima postigli po deset pobeda, što je bio nagoveštaj još jednog njihovog ravnopravnog obračuna pred podgoričkom publikom.

Crno-beli, blagi favoriti i po šampinskom zvanju i po sva tri uspeha u prethodnim međusobnim duelima ove sezone, pa i u onom gostujućem potkraj osnovnog dela kada je odlučeno da će oni biti drugi, a Budućnost treća, imali su neznatnu zalihu u prvoj četvrtini.

Protivnik im je neprestano išao za petama. Serijom od 6:0 u prvom delu druge deonice domaćin je i izjednačio (26:26), a trojkom Megija, prvom podgoričkog tima posle svih šest neuspešnih pokušaja, prešao je i u vođstvo (29:28).

Budućnost je popustila u završnici druge četvrtine. Šutevima bez preciznosti proćerdala je nekoliko napada uzastopce, a prisebniji Partizan je nanizao sedam poena za prednost od 40:36 na poluvremenu.

Od početka drugog dela meča viđena je ista slika.

Uvek kad se činilo da će crno-beli u naletu da steknu i dvocifreno vođstvo, Budućnost se odupirala. Trojkom Rajta je u 26. minutu još jednom poravnala (50:50), a s dve uzastopne dvojke Ferela je opet i povela (54:52).

Bili su to trenuci nadahnuća domaćina i buđenja gledališta, listom na njegovoj strani, što mu je donelo i najveće vođstvo do tada – 57:52 na tri minuta do kraja treće četvrtine.

S pet poena prednosti je i dočekao poslednju deonicu – 62:57.

 

Makundu je zatim pogotkom pod prekršajem i pogođenim dodatnim slobodnim bacanjem povisio na 65:57 na kraju još jedne serije domaćina od 6:0, koju je Kaminski prekinuo u trećem minutu četvrte četvrtine.

Nedugo zatim Kaminski je i isključen jer mu je prvo dosuđena tenhička greška, pa odmah i nesportska.

Partizan je gubio sa 68:59 i preko su mu potrebni bili smirenost i stabilnost u drugoj polovini poslednje deonice da bi načinio nalet za preokret.

Na tri minuta do kraja Panter je promašio oba slobodna bacanja, Popović na drugoj strani nije pogodio za tri poena iako je bio sam, a Panter se u brzom protivnapadu iskupio smanjivši na 70:67.

Na 70 sekundi pre završetka, pri 72:69, Rajt je iz očaja šutirao za trojku s velike udaljenosti. Nije pogodio, ali je u skoku u napadu loptu prihvatio Tanasković – 74:69.

Crno-beli su nastavili da vrebaju dobru priliku i da se uzdaju u brzopletost protivnika.

Avramović ih je s dva slobodna bacanja primakao na 74:73 na 15 sekundi do kraja.

Kamenjaš nije uzvratio istom merom. Promašio je oba.

Partizanu jeostalo nekoliko sekundi za pobedonosne poene, ali Avramoviću u prodoru nije pošlo za rukom da izraste u junaka Partizana.

Najefikasniji u timu pobednika bio je Ferel s 13 poena (0-6 za tri), a kod crno-belih Pnter sa 17 (1-7).

I jedni i drugi su očajno šutirali za trojku: domaćin 4-22, gost 3-19.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari