Partizan - nije moglo bolje 1

O ukusima ne vredi raspravljati.

Neko uživa u atletsko-akrobatskim potezima Nemanje Krstića, druge do euforičnosti dovodi Aleksej Nešović, pronalazač samo njemu svojstvenih rešenja, treći se oduševljavaju brzinom i atraktivnim potezima Marka Radonjića, četvrti će reći, niko kao Sead Hadžifejzović. Krilni centar, po potrebi i centar, Hadžifejzović je dajući sebe do poslednjeg atoma snage pridobio brojne pristalice svrstavši se među omiljene igrače. Momak iz Prijepolja (29 godina – 202 cm) snažan je adut tima koji pokušava da se domogne ABA 2 lige. U četvrtak u niškom Čairu, Hadžifejzović sa Novim Pazarom i još sedam klubova učestvuje na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Protivnik u četvrtfinalu je najtrofejniji domaći klub i branilac Kupa Radivoja Koraća, Partizan. Nastup na turniru za „Žućkovu levicu“, uz Crvenu zvezdu, Partizan, Mega Bemaks, FMP, Borac, Dinamik i ekipu Svetog Đorđa iz Žitišta, najveći je uspeh u istoriji novopazarske košarke.

* Izgledi da se na startu turnira izbegnu Crvena zvezda i Partizan su postojali. Može li se reći da Novi Pazar na žrebu nije imao sreće?

– Kad jednom podvučete crtu ispod najuspešnije sezone u istoriji kluba i vidite da su vas kroz takmičenja zaobišla dva naša najbolja kluba onda lepa priča nekako deluje nezaokruženo. Idealno bi bilo da se u prvenstvu oprobamo sa drugim velikanom, Crvenom zvezdom. Mnogi od nas kroz svoje karijere verovatno neće imati često priliku da igraju protiv tako moćnih ekipa.

* Kako je žreb poludirigovan, mogli ste da naletite na Mega Bemaks ili FMP. Zar to ne bi bio kudikamo lakše?

– Pošteno rečeno, sve ekipe iz ABA lige igraju jake utakmice tokom čitave sezone, imaju bolju rotaciju igrača i realno su u svakom segmentu ispred bilo koje ekipe KLS, samim tim i Novog Pazara. Klubovi iz KLS u tim duelima imaju male šanse za pobedu, ali Kup je specifičan, igra se jedna utakmica, što povećava izglede da dođe do nekog iznenađenja. Nijanse su u pitanju, da sam ja mogao da biram odabrao bih baš ovako. Sjajno je što igramo s Partizanom, Mega Bemaks je mlada i talentovana ekipa koja 40 minuta igra presing. Teško je takvom timu parirati. Koliko vrede pokazuje i peto mesto na tabeli ABA lige. FMP je možda za nijansu bio pogodniji, ali Partizan je ono pravo. Radujem se toj utakmici u kojoj nemamo šta da izgubimo.

* Kup Radivoja Koraća Novom Pazaru dođe kao specijalna nagrada za sezonu od koje se očekuje plasman u ABA 2 ligu. Utisak je da je izlazak u region veoma blizu?

– Posle nedavne pobede Slobode nad Dinamikom imali smo dve pobede više od Beograđana, onda nas je ista ta Sloboda pobedila u Pendiku, pa smo poraženi u Čajetini. Sad smo u gužvi, ali sami odlučujemo o svojoj sudbini, obzirom da nam u goste dolazi veliki konkurent Dinamik. Borac je najverovatnije siguran, ali se OKK Beograd nikako ne sme otpisati. Rano je pričati na tu temu, čeka nas zgusnut raspored, mnogo teških utakmica među kojima su i one koje će direktno odlučiti o putnicima u drugi regionalni rang. U ovom trenutku nemamo pravo na kiks kod kuće. Svaki bi nas skupo koštao. Posluži li nas zdravlje naše šanse postaju velike.

* Ovo vam neće biti prvi završni turnir nekog nacionalnog Kupa?

– U Crnoj Gori sam sa Ibrom iz Rožaja bio akter fajnal-fora u prepunoj dvorani „Morača“. Pored nas na turniru su se našli još Budućnost, Mornar i Sutjeska. Već u polufinalu smo naleteli na Budućnost koja je u to vreme harala ABA ligom. Ako se dobro sećam izgubili smo sa 18 poena razlike, ali sam događaj nikada neću zaboraviti.

* Ako izuzmemo aktuelnog trenera Olivera Popovića kroz vaš košarkaški život prošla su mnoga znana i neznana imena. Koga posebno pamtite?

– U Slobodi iz Tuzle radio sam sa sjajnim stručnjakom i čovekom Damirom Mulaomerovićem. Imao je sjajnu igračku karijeru, osvojio Evroligu sa Panatinaikosom i dugo godina bio reprezentativac Hrvatske. Međutim, čovek koji me je podigao kad je najviše trebalo je Muriz Hamidović u Vogošći. U najboljoj ligi BiH te sezone bio sam MVP prvenstva i najbolji strelac. Mnogo su mi značila ta individualna priznanja, na kraju krajeva ona su me i odvela u najbolji klub BIH – Bosnu.

* Osim trenera sa mnogo vrhunskih igrača delili ste dobro i zlo na terenu. Ako kažemo da izdvojite jedno ime, ko bi to bio?

– U Slobodi saigrači su mi bili većinom reprezentativci BIH, ali čitavog života pamtiću jednog čoveka, Smiljana Paviča, legendu Olimpije, Krke i Pivovarne Laško. LJudina na terenu i van njega, iako ima 38 godina i danas je aktivan i uspešan igrač. Bili smo klupski drugovi u Šenčuru iz Kranja.

Završni turnir

Završni turnir Kupa Radivoja Koraća igra se u niškoj dvorani Čair od 14. do 17. februara. U četvrtak u prvom meču sastaju se od 17.00. FMP i Sveti Đorđe (Žitište), a u drugom Partizan i Novi Pazar (20.00). Pobednici ova dva duela podeliće megdan u polufinalu. U petak na programu su dva preostala četvrtfinala, Borac (Čačak): Mega Bemaks i Crvena zvezda: Dinamik VIP PEJ. Finale je u nedelju.

Pred finalni turnir Kupa Radivoja Koraća, Novi Pazar pojačao redove dosadašnjim bekom FMP Aleksom Marzetom (25 -206). Ugovor sa ovim igračem potpisan je do kraja sezone, dok je zbog kršenja klupske discipline prekinuta saradnja sa Petrom Ivanovićem. Marzet će za novi klub debitovati već u nedelju protiv Spartaka.

Loš niz

U najvažnijem periodu sezone Novi Pazar beleži najlošije rezultate. U 19. kolu KLS Zlatibor je u Čajetini ubedljivo slavio 100:86 (27:19, 25:20, 20:19, 28:28). Čajetince je do pobede vodio Bogdan Riznić (17 poena), prvi poenter Novog Pazara bio je Sead Hadžifejzović (24).

Iz Mileševca do Novog Pazara

Sead Hadžifejzović je u dodir sa košarkom došao Mileševcu iz rodnog Prijepolja, kasnije je prešao u redove Priboja, da bi mu prvi klub van zemlje bilo Novo Sarajevo, potom su se ređali Bosna, Kakanj, Sloboda, Ibar iz Rožaja, Dinamo Bukurešt, Šenčur i rumunski Finiks Galaci.

Poslednje dve sezone su i najuspešnije u istoriji novopazarske košarke, za razliku od prijepoljske koja je devedesetih godina prošlog veka sa Elanom ispisala najlepše stranice.“To vreme ne pamtim, ali iz priča starijih čuo sam da se tada u Prijepolju igrala sjajna košarka. Da ne govorim o ogromnom broju velikih košarkaša koje je Prijepolje dalo, među kojima je Vlade Divac legenda, ali nije jedini“, kaže Hadžifejzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari