Partizan pobedio Malatiju (3:1) u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/EV)

Partizan je završio dobar deo posla na putu ka poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Crno-beli su večeras golovima Sadika, Asana i Sume iz penala nadigrali Malatiju i za revanš trećeg kola kvalifikacija stvorili lepu zalihu od dva gola –3:1 (1:0). Ključni momenat meča odigrao se u 89. minutu kada je Čebake, strelac jedinog pogotka za tursku ekipu, nerezonski igrao rukom u svom kaznenom prostoru i tako poklonio penal crno-belima.

Još se lopta nije valjano ni zakotrljala, a Sadik je već zatresao mrežu Malatije u 4. minutu (1:0). Miletić je sjajno ispucao loptu do Sume po desnoj strani, koji se provukao iza leđa kompletnoj odbrani gostiju, te po zemlji dao “na tacni” loptu Nigerijcu koji ju je samo prosledio u mrežu. Golu je doduše kumovala kako greška cele odbrane, tako i očajno postavljanje golmana Farnola koji je ostavio nebranjenu mrežu. 

Imao je Suma sredinom prvog poluvremena i susret oči u oči sa Fernolom posle sjajnog istrčavanja, ali se u odlučujućem trenutku spetljao i loptom pogodio golmana turske ekipe. Inače, Partizan je posle postignutog gola spustio ritam igre i više se bazirao na branjenje svoje polovine. Međutim, Malatija nije umela da iskoristi poklonjenu inicijativu, a jedinu solidnu priliku imali su posle šuta Jalcina sa preko 20 metara, ali je Stojković bez problema izbio loptu u korner. Do kraja je zabeležen još i šut Tošića iz daljine, ali preko gola.

Na početku drugog poluvremena šansu u prvom timu Partizana, umesto mladog Stevanovića, dobio je novajlija Takuma Asano. Japanskom fudbaleru trebala su samo 22 minuta da se u najboljem svetlu predstavi navijačima i zatrese gol Malatije. Svoju brzinu je sjajno iskoristio u 67. minutu kada mu je Zdjelar poslao pas u prazan prostor (2:0). Pre toga je takođe imao nekoliko odličnih istrčavanja u kojima fudbaleri Malatije nisu uspeli da ga stignu, ali ni on istovremeno nije znao šta da radi s loptom, pa su te šanse otišle u nepovrat.

U potpunosti je Partizan preuzeo igru u drugom poluvremenu, a naročito je bila nesporna bolja fizička priprema od protivnika koji nije uspevao da prati brzi tempo igre. Mogao je rezultat da bude dvostruko, pa čak i trostruko veći da su Suma i Tošić imali više koncentracije u završnici i da nisu pogađali golmana umesto gol protivnika. Ali, kako to u fudbalu biva, kada se propuste dobre prilike usledi kazna.

Čebake je u 87. minutu posle kornera i slabog skoka Pavlovića, ali i dekoncentrisanog Stojkovića na gol liniji, uspeo da postigne pogodak koji Turcima daje realne nade da mogu da slave u revanšu (2:1). Srećom, Čebake je pet minuta kasnije napravio penal kada je centaršut Asana zaustavio rukom u svom kaznenom prostoru. Siguran sa bele tačke bio je Suma (3:1) koji je tako crno-belima doneo miran revanš. Treba napomenuti na kraju i da je Asano pokazao da će svojom brzinom praviti ozbiljnu razliku na terenu u domaćim takmičenjima, a da bi kada se dodatno privikne na zahteve trenera Save Miloševića i u Evropi mogao da bude ozbiljan džoker.

Molde već prežalio Aris

Molde je u prvoj utakmici u Norveškoj deklasirao Aris sa 3:0. Golove za Molde postigli su Ejkrem u 27, Hestad u 32. i Elingsen u 87. minutu. Pobednik dvomeča između Moldea i Arisa igraće protiv boljeg iz duela Malatije i Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari