Partizan u direktnom okršaju sa ekipom Budućnosti 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Koliko su suštinski napredovali od dolaska Andree Trinkijerija i da li su sposobni za najviše regionalne domete ove sezone, košarkaši Partizana moći će i definitivno da provere u nedelju, kada će ugostiti Budućnost u možda i direktnom okršaju za beg sa četvrtog mesta i polufinalnog serijala sa Crvenom zvezdom (19.00).

Četiri kola do kraja, u odnosu na konkurenciju u vidu Cedevite i zvaničnog šampiona ABA lige, crno-beli imaju najteži raspored, samim tim i apsolutni imperativ da se revanširaju Podgoričanima i po mogućstvu ostvare trijumf sa pet i više poena razlike, jer bi u tom slučaju mogli da se nadaju boljem međusobnom skoru u slučaju identičnog odnosa pobeda i poraza na kraju regularnog dela.

Budućnost je sa poslednjim pojačanjima Gogom Bitadzeom, Džejmsom Belom i Norisom Kolom poslala poruku rivalima da je zanima jedino novo osvajanje regionalne titule. Poučeni iskustvom iz prethodne sezone, Podgoričanima verovatno nije u interesu da na megdan crveno-belima izađu već u polufinalu, koje se igra na dve dobijene utakmice, jer bi u tom slučaju imali meč manje za potencijalni brejk.

Partizan je sličnog razmišljanja i sa odmorenima Gagićem i Pejdžom, verovatno i Zagorcem, koji se oporavio od povrede (preskočili poslednje gostovanje Albi), imaće za cilj prevashodno da Kola i Gordića zaustavi u fazi tranzicije, odnosno Bitadzea u igri jedan na jedan. Budućnost je ofanzivno izuzetno potentna; trener Repeša ima gotovo na svim pozicijama po dve opcije i mogućnost da se taktički prilagođava kvalitetima rivala.

Iako im igra preterano ne zavisi od šuta za tri poena, u Evroligi su gotovo sve rivale kod kuće dobili pomenutim oružjem. Podgoričani generalno kubure sa mečevima izvan hale „Morača“. U dosadašnjem delu ABA lige izgubili su četiri od devet odigranih duela, a pamte se porazi od Krke u Novom Mestu ili Cibone u Zagrebu.

Defanzivno, iako statistički zauzimaju drugo mesto na osnovu prosečno primljenih poena (74,4), izuzetno teško se nose sa brzim i pokretljivim peticama, koje pritom, poput Džeka Lendejla, umeju da šire igru šutem za tri poena. Partizan bi upravo sa Australijancem i Nikolom Jankovićem, koji je dobar u kratkim otvaranjima iz „pika“, mogao da napadne slabe tačke u odbrani rivala. Baroviću bočne kretnje nisu bolja strana, dok Bitadze osim u tajmingu za „bananu“ kuburi maltene u svim defanzivnim segmentima igre, što se najbolje vidi u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari