Partizan u plej-ofu Evrolige, crno-beli pobedili Monako u 33. kolu i obezbedili plasman u Top 8 fazu takmičenja 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su Monako rezultatom 88:84 u 33. kolu Evrolige i tako izborili plasman u plej-of Evrolige.

Ekipa Željka Obradovića plasirala su se u plej-of Evrolige već u prvoj sezoni nakon povratka u ovo takmičenje, u kojem nisu igrali u poslednjih osam sezona.

Takođe, crno-beli su poslednji put pre 13 godina izborili igranje u Top 8 fazi, a u toj sezoni, 2009/10. plasirali su se i na fajnal-for.

Partizan sada ima učinak od 19 pobeda i 14 poraza, a u poslednjem kolu u beogradskoj Areni u petak 14. aprila dočekuje Panatinaikos, u duelu u kojem će biti u prilici da eventualnom pobedom dođu do petog mesta u ligaškom delu najkvaitetnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi.

Monako je mnogo bolje ušao u meč i iskoristio činjenicu da je Željko Obradović počeo sa petorkom u kojoj nisu bili Lesor i Egzum. Domaći su koristili greške crno-belih u odbrani i došli do vođstva od 11:1. Pri ovom rezultatu su imali i napad, ali su promašili šut za tri poena.

Od tog trenutka crno-beli su postepeno počeli da se vraćaju u utakmicu. Željko Obradović je ubrzo u igru uveo Lesora i Egzuma, a nedugo zatim i Aleksu Avramovića umesto Pantera, što je, ispostavilo se, bio ključni trenutak prvog poluvremena.

Avramović je preuzeo organizaciju igre od Egzuma, koji je u napravio nekoliko nekarakterističnih grešaka. Uz to, reprezentativac Srbije je u odbrani potpuno zaustavio najboljeg igrača Monaka Majka Džejmsa.

Crno-beli su zaigrali mnogo agresivnije i polako počeli da nameću svoj ritam. Početkom drugog poluvremena Avramović je preuzeo i glavnu ulogu u napadu svog tima i nakon što je vezao sedam poena za redom Partizan je prvi put prešao u vođstvo (31:28).

Do kraja prvog poluvremena Avramović je postigao ukupno 15 poena, a crno-beli su u finišu ovog dela meča stigli i do vođstva od deset poena razlike (42:32), ali su u poslednjih 50 sekundi, posle još jedne izgubljene lopte, dozvolili Monaku da na poluvreme ode sa minusom od sedam poena (42:35).

Vođstvo crno-belih moglo je da bude i mnogo ubedljivije da nisu imali čak devet izgubljenih lopti, ali je bilo očigledno da su našli način kako da zaustave glavne adute francuskog tima u napadu – kontranapad i skok pod protivničkim košem.

Željko Obradović je i drugo poluvreme počeo sa startnom petorkom, ali je bilo očigledno koliko su samopouzdanja  stekli zbog dobre partije i rezultata u prvom poluvremenu.

Panter je pogodio svoju prvu trojku, potom je Ledej poentirao posle kontra napada i gosti su stigli do 15 poena viška (53:38). U tom trenutku činilo se da je pitanje pobednika i odlučeno, ali tada je Saša Obradović zatražio tajm-aut nakon kojeg njegov tim pravi seriju od 13-0 i smanjio minus na samo dva poena zaostatka.

Kad se činilo da će Monako preokrenuti rezultat ponovo je Aleksa Avramović pokrenuo svoj tim i postigao poene, da bi potom Ledej vezao još sedam i crno-beli su se vratili na ubedljivih devet poena viška (62:53).

U poslednjih deset minuta činilo se da je igrače Partizana, koji su bili svesni da su na pragu ogromnog uspeha, trema potpuno zaustavila. Nije ih služio šut, a u odbrani su dozvolili rivalu seriju lakih poena, što je bila posledica i činjenice da su Smailagić i Lesor rano zaradili četvrtu ličnu grešku.

U poslednjih pet minuta igrači Partizana su potpuno stali u  napadu i tri i po minuta pre kraja domaći su ponovo došli u vođstvo (76:75).
Goste je u meču držao Ledej, koji je pogađao slobodna bacanja, a zahvaljujući njemu su u poslednji minut utakmice ušli sa poenom prednosti (81:80). Priliku da ponovo dovede Monako u vođstvo propustio je Majk Džejms,koji je izgubio loptu.

Iako je tokom celog meča bio potpuno van ritma, Kevin Panter je tada preuzeo odgovornost i 17 sekundi pre kraja pogodio trojku (84:80) koja je odlučila pobednika.

U poslednjim trenucima utakmice Ledej i Avramović su bili sigurni sa linije slobodnih bacanja u penal završnici i tako obezbedili veliki trijumf.

Najefikasniji kod crno-belih bili su Avramović i Ledej sa po 22 poena, a Naneli i Smailagić su ubacili po 12. Kod domaćih Okobo je ubacio 23 poena, a Dialo 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari