Partizan večeras dočekuje neporaženu Crvenu zvezdu 1Foto: STARSPORT

Iz abaligaške vizure prvi ovosezonski večiti derbi oba rivala dočekaće večeras u sličnom raspoloženju.

Posle dve vezane pobede, Partizan je i u porazu od Budućnosti u Podgorici pokazao da poseduje argumente kojima bi večeras mogao da replicira kolegama iz Crvene zvezde (17.00). Crveno-beli su posle osam kola jedini neporaženi tim u regionu, međutim poslednjim partijama u Evrokupu najveći srpski timovi dobrano su naružili sliku o svojim kvalitetima i dometima na oba polja. Partizan, nominalno kao domaćin u hali „Aleksandar Nikolić“ podršku sa tribina verovatno će posmatrati kao bitniji faktor u htenju da ostvari možda i prvu značajniju pobedu ove sezone, a sasvim sigurno od dolaska Andree Trinkijerija na mesto trenera.

Posmatrano kroz tradiciju dugu 73 godine, Partizan na svom saldu ima dvadesetak pobeda više u odnosu na večitog rivala, međutim poslednjih godina Crvena zvezda je uspešnija u derbijima. U poslednje četiri sezone, kada su abaligaški derbiji u pitanju, Partizan je slavio samo u dva navrata, što bi moglo na polju motivacije dodatno da ubrza otkucaje srca Radeta Zagorca i saigrača. Upravo je Zagorac neko ko je bio na radaru Zvezde pre dve sezone; leta 2017. navodno je i Radetov otac boravio na Malom Kalemegdanu, razgovarao sa Nebojšom Čovićem, ali do dogovora nikada nije došlo. Večeras će na obe strane biti puno debitanata u kontekstu večitih derbija, što je i logično s obzirom na to da su obe ekipe prošlog leta izvršile temeljnu kadrovsku rekonstrukciju.

– Ako si u košarci, sanjaš da budeš na klupi za utakmicu Panatinaikos – Olimpijakos ili Partizan – Crvena zvezda. Ako bi neko trebalo da napravi film o derbiju u košarci to je to. Nema treće. Dosta sam priča čuo, neke su kao bajke, želim da doživim to. Uživaću, bez dileme, zato što će mi to biti prvi u nizu derbija, a želim da uživam svake sekunde kako bih jednog dana mogao da ispričam deci šta znači kad sediš na klupi u Pioniru tokom utakmice Partizan – Zvezda. To mi je važno. Ja sam iz Milana, Milanez, znam šta je derbi, rodio sam se sa tim. Od kad sam imao pet, šest godina samo o tome se priča i znam šta to znači. Pobednici se šire po kafićima i kancelarijama, a ovi koji izgube ne izlaze iz kuće. Sve to znam i to je sve uživanje. To su sitnice, ali za mene su kao kajmak na pljeskavici – uporedio je Trinkijeri derbi sa svojom omiljenom „poslasticom“ u Srbiji.

I treneri Andrea Trinkijeri, odnosno Milan Tomić biće debitanti na večitim derbijima; zanimljivo je i to da je italijanski stručnjak u drugom delu sezone, tačnije pred plej-of takmičarske 2012/13 upravo angažovao Džoa Reglanda, pruživši mu prvu značajniju priliku da se dokaže na evropskim terenima. Plejmejker Crvene zvezde trebalo bi da instrukcijama u vezi sa trenerskim navikama i principima Trinkijerija pomogne Tomiću, koji će biti na najvećem abaligaškom iskušenju od starta sezone. Partizan je u poslednje vreme ubrzao igru u želji da poboljša automatizam i pojednostavi samu egzekuciju. I dalje „robuje“ naglim oscilacijama iz kojih često ne ume da se iskobelja. Crno-beli imaju peti najbolji napad u ligi, sa prosekom od skoro 20 asistiranih poena; međutim defanzivni skok i procenti za tri poena još uvek su krajnje upitni za nivo igre koji želi da dostigne Trinkijeri. Zvezda je pak na drugoj strani apsolutno dominantna gotovo u svim bitnijim statističkim kategorijama. Crveno-beli imaju najefikasniji napad (87,9), najviše asistiranih poena (21,9), najbolju odbranu (69,7) i sa skoro 10 ofanzivnih skokova po meču upadljivo dominiraju ispod protivničkog obruča.

– Derbi je specifična utakmica, ali mi znamo koji je naš cilj u ovom meču. Sigurno da je potrebno da se u subotu odigra borbeno, ali sa puno pameti, u oba pravca, u odbrani I u napadu. Igramo na strani, pred njihovom publikom, ponavljam potrebno je da odigramo borbeno sa 120 odsto, ne 100 odsto, a koncentracija mora da bude na maksimalnom nivou – jasan je Milan Tomić, trener Crvene zvezde.

Derbi briše loše stvari

Markus Pejdž je studirajući na Severnoj Karolini četiri godine u više navrata bio protagonista možda i najvećeg univerzitetskog derbija u Americi. Zbog činjenice da se nalaze u istoj diviziji Atlantik, Severna Karolina i Djuk svake sezone sastaju se najmanje dva puta u ambijentu, koji po posećenosti i atmosferi neodoljivo podseća na košarkaški večiti derbi. “ Razgovarali smo dosta o tome u ekipi, verujem da i ljudi po gradu pričaju sve više o derbiju. Sve što si uradio do derbija možeš da zaboraviš. Nije važno kakav mi učinak imamo dosad ili oni, biće to velika bitka dve ekipe. Ništa drugo nije važno. Vrlo sam uzbuđen što ću biti deo toga, ali takođe, mnogo želimo da dobijemo utakmicu „, velikih je očekivanja Markus Pejdž pred večerašnji, debitantski nastup u večitom derbiju.

U zezanju je gušt

Tražeći najbolje moguće rešenje od momenta kada se razišao sa Dejanom Radonjićem, Nebojša Čović razmišljao je i o potencijalnom angažovanju Andree Trinkijerija, pogotovo ovog leta. Kao iskusan čovek i renomirani stručnjak na Starom kontinentu, Trinkijeri je u šaljivom tonu pričao i o zvezdašima: “ Prethodnih sedmica sam imao iskustva i sa grobarima i sa zvezdašima. Ovaj derbi je više od igre, ali nije rat, jer je u zezanju gušt. Navijači Zvezde su me lepo dočekali, rekli su mi „srećno, ali ne u subotu“, a meni je svaki trenutak do utakmice uživanje“, svesno je Trinkijeri želeo da opusti atmosferu uoči večerašnjeg derbija.

Dalipagić i Marić znaju taktiku

Ilustrativan i koloritan, Andrea Trinkijeri bio je veoma raspoložen uoči meča sa Crvenom zvezdom. Govoreći o taktici, upotrebio je čuvene Partizanove asove u kontekstu otkrivanja strateških principa: „Todorić, Lončar, Dalipagić, Miško Marić i Šilobad. To nam je petorka za večeras. Rekao sam im taktiku, ali su mi kazali da nije potrebno, znaju oni sami“.

Raspored i tabela

  1. kolo

subota

Partizan – Crvena zvezda               17.00

Olimpija – FMP  19.00

Mega – Cibona   21.00

nedelja

Cedevita – Krka 19.00

ponedeljak

Zadar – Budućnost           18.00

Mornar – Igokea               21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari