Pešić na "svoju Albu" 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Dobar start u Evroligi košarkaši Barselone moći će večeras da nadograde u duelu sa Albom.

Istovremeno, u 3. kolu, Valensija će pokušati da kod kuće iznenadi Efes, dok će Olimpijakos imati zicer u meču sa Zenitom, klubom koji je najveće razočarenje u prethodne dve runde.

Nestvarna ulaganja tokom leta, za čak 60 odsto veća nego prošle sezone (samo za kompletan Mirotićev ugovor klub će iskeširati 26 miliona), oko 32 miliona evra, rezultatski je Barselona počela da „naplaćuje“ u uvodnim kolima Evrolige.

Na leđima pomenutog Mirotića savladani su Efes i Zenit u gostima, a prvi meč kod kuće Katalonci će odigrati večeras protiv Albe. Barsa je zbog političke situacije u gradu pokušala da promeni termin, međutim Evroliga je ostala pri stavu da se duel mora odigrati večeras. Svetislav Pešić ugostiće „svoje“, prvi internacionalni klub u kojem je ostvario fenomenalne rezultate.

Nasledivši Faruka Kulenovića 1993. Pešić je na kormilu Albe osvojio četiri nacionalna prvenstva, jedan Kup Nemačke, kao i Kup Radivoja Koraća 1995. što je bila prva međunardna titula jednog nemačkog kluba u košarci.

Iskoristivši činjenicu da je Bajern od Evrolige dobio „A“ licencu na dve godine, Alba je kao finalista prvenstva Nemačke dobila mesto u najelitnijem takmičenju.

Aito Reneses, izvanredni španski stručnjak, preuzeo je tim u 71. godini i za dve sezone stvorio ekipu koja je po stilu igre možda i najbliža današnjem shvatanju moderne košarke. U tom intervalu promovisano je nekoliko mladih igrača, a neki od njih imaće priliku i ove sezone da stiču znanja nastupima u najelitnijem rangu: Melt Delou, Jonas Matišek, Tim Šnider, Lorenc Brenek, Krešimir Nikić, (Stefan Peno se prošle sezone teže povredio)…

Alba je odlično startovala; na početku je u Berlinu deklasirala Zenit, a potom je tek posle produžetka poklekla u Istanbulu protiv Efesa. Pažnju na sebe na tim mečevima skrenuli su pojačanje iz Amerike Tajler Kejvanuh i Rokas Geidraitis, fenomenalni šuter koji je na 50 odsto za tri poena. Pod košem se ističe tandem Lendri Ennoko i Luk Sikma, dok sam stil igre najbolje ilustruje prosek od 25 timskih asistencija (najviše u prva dva kola Evrolige).

– Barselona ove godine ima izuzetno kvalitetan tim sastavljen od nekolicine dokazanih, vrhunskih igrača. Za naš mlad tim gostovanje Barseloni biće prilika da naučimo što više, neopterećeni rezultatom utakmice – poručio je Reneses, stručnjak koji je inače pet godina igrao za Barselonu, a potom je u tri navrata vodio ukupno 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari