Pet kandidata za ispadanje 1Foto: Cibona/Željko Baksaj

Do kraja regularnog dela ABA lige ostalo je još samo jedno kompletno kolo koje je pomereno na 26-27. april, ali i veliki broj odloženih utakmica čiji će ishodi itekako uticati kako na poredak u samom vrhu, tako i na dnu tabele.

Za četiri mesta u plej-ofu konkuriše pet ekipa, a isto toliko će pokušati u foto-finišu da izbegne 13. poziciju koja znači ispadanje. Samo Mega, Partizan i FMP nisu ni u jednoj od trka, ali svojim rezultatima mogu na njih uticati.

Bilo kakva predviđanja kad je u pitanju plej-of su još uvek nezahvalna, posebno jer je ostalo i previše međusobnih mečeva tih ekipa.

Konačni poredak koji određuje privilegije domaćih terena, još je neizvesniji, s tim što Budućnost i Zvezda za sad imaju malu prednost.

A u donjem domu je haos još veći, Krka, Borac, Split, Zadar i Cibona, ugroženi od ispadanja otprilike tim redom, najverovatnije će putnika u ABA 2 odrediti baš u međusobnim mečevima.

Krka i Borac imaju po pobedu manje od tri hrvatska kluba, ali još uvek i odluku o opstanku u svojim rukama.

Sutrašnji meč Splita i Borca ima veliku težinu u borbi za opstanak. Pobeda bi domaćinu donela mirnu luku jer bi imao dva trijumfa više od Čačana, u suprotnom bi sebe skoro spakovali u ABA 2, jer do kraja još gostuju Krki i probuđenom Partizanu.

Borac bi pobedom bio na ivici spasa, imao bi bolji međusobni skor sa Splićanima, a bio bi u prilici i da u poslednjem kolu na svom parketu sa Cibonom overi opstanak.

Konačna odluka biće svakako doneta u poslednjem kolu. Čačani, kao što rekosmo, dočekuju Cibonu, Zadar je domaćin Crvenoj zvezdi kojoj će svakako bodovi biti neophodni, Krka gostuje FMP-u koji je jučerašnjom pobedom nad Megom i teoretski izbegao svaku brigu o opstanku, ali i o „srpskom baražu“, dok će Partizan ugostiti Split.

Dosta toga moglo bi se razbistriti i ranije, posle epiloga zaostalih mečeva. Krka na svom parketu dočekuje direktnog rivala Split, ali i motivisanu Crvenu zvezdu, Cibona gostuje Zadru koga je prekjuče pobedila u finišu, i dočekuje Cedevita Olimpiju koja je u trci za plej-of.

Zanimljivo je da Zadar ima bolji međusobni skor u duelima sa Borcem, Krkom i Splitom i samo minus dva koji juri protiv Cibone. Split je pozitivan samo protiv Cibosa, a Cibosi i Borac za sada samo protiv Krke. Ovo se odnosi samo na duele gde su odigrana oba meča.

Raspored i tabela

  1. kolo

Cibona – Zadar  77:75

Mega – FMP       76:84

Krka – Budućnost             70:90

Partizan – Primorska       20:0

Crvena zvezda – Igokea  sinoć

Mornar – Cedevita Olimpija         sinoć

Split – Borac        18.00

  1. Budućnost 20-3

  2. Igokea 19-4

  3. Mornar 17-6

  4. Crvena zvezda 18-3

  5. Mega 14-11

  6. Cedevita Olimpija 16-5

  7. Partizan 12-13

  8. FMP 10-15

  9. Borac 7-17

  10. Zadar 8-16

  11. Split 8-15

  12. Cibona 8-15

  13. Krka 7-16

  14. Primorska 0-25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari