Pet težih i tri laka komada 1

Eliminaciona faza Evropskog prvenstva uvodni deo imaće tokom vikenda; na osnovu razvoja događaja po grupama parovi osmine finala su takvi da se najmanje neizvesnosti očekuje u mečevima Srbija – Mađarska, Slovenija – Ukrajina, odnosno Španija – Turska.

Nakon što su rumunski Kluž, Helsinki, kao prestonica Finske, izraelski Tel Aviv, i azijski deo Istanbula bili domaćini po grupama, najboljih 16 reprezentacija preselilo se u evropski deo grada na Bosforu, u kome će se odigrati svi preostali mečevi, zaključno sa finalnom utakmicom.

Uz podršku domaćih navijača u Helsinkiju Finska je u grupnoj fazi uspela da ostvari čak četiri pobede, samim tim i napravi najveći iskorak u istoriji reprezentativne košarke. Trijumfi nad Francuskom i Grčkom svakako će predstavljati posebna poglavlja u almanasima zemlje koja bi u bliskoj budućnosti mogla da postane daleko bitniji košarkaški faktor na Starom kontinentu. Finska poslednjih godina puno ulaže u razvoj mlađih reprezentativnih selekcija; program je u skladu sa sistemom rada i učenja na američkim univerzitetima i sve više mladih i talentovanih Finaca odlazi u SAD. Lauri Markanen je upravo produkt takvog sistema; sjajnim partijama u grupnoj fazi, kao debitant u A selekciji, pokazao je da je jedan od najvećih evropskih talenata i NBA prospekt na poziciji četvorke. U konkurenciji daleko starijih kolega u reprezentaciji nametnuo se kao lider ekipe sa prosekom od 22,6 poena i biće interesantno videti kako će se snaći u pomenutoj ulozi protiv Italijana u osmini finala. Finci više neće imati frenetičnu podršku sa tribina, a Italijani pravo na izgovor, s obzirom da su u grupnoj fazi ostavili krajnje neubedljiv utisak. „Azurima“ kolektivni učinak zavisi isključivo od šuterskog nadahnuća Datomea, Belinelija, Aradorija i Melija. Italijani gotovo i da nemaju unutrašnju igru, samim tim im je i oskudna igra dva na dva, dok defanzivno imaju puno problema. Finska će sigurno imati šansu, pogotovo ukoliko se Markanenu na vreme šuterski pridruže Sašu Salin i Peteri Koponen.

Drugi potencijalno zanimljiv duel mogao bi da se odigra između Nemačke i Francuske. Nemci su u grupnoj fazi igrali vrlo promenljivo; jedini su od favorita uspeli da izgube od preslabog Izraela, ali su pobedama protiv Italije i Gruzije obezbedili plasman u eliminacionu fazu. Idejna rešenja u potpunosti zavise od Denisa Šrudera, momka poreklom iz Gambije i člana Atlante Houks, koji je na proseku od 23,6 poena i 4,6 asistencija. Centar Johanes Fojtman i pomenuti Šruder jedini su vrhunski igrači Nemačke i nivo konkurentnosti „pancera“ protiv Francuske zavisiće od sposobnosti epizodista da odigraju iznad trenutnih mogućnosti. Mizernih 28,2 odsto za tri i prosek od svega 71 poena jasno ilustruju koliko selekciji Nemačke nedostaje provereni šuter, kao i krilni centar sposoban da širi igru. Pomenute slabosti Francuska će sigurno pokušati da materijalizuje. „Trikolori“ su porazima od Finske i pogotovo Slovenije pokazali svu ranjivost, prouzrokovanu i manjkom kolektivne igre, čime je poništen izuzetan individualni potencijal Furnijea, De Koloa i Ertela. Promenljive igre Lovernja i Serafana pod košem takođe su razlozi zbog kojih niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će puleni Vensana Kolea biti učesnici četvrtfinala. Povišeni ego lidera ekipe naročito je vidljiv u odbrani, pogotovo prilikom branjenja reketa.

Letoniju u osmini finala očekuje meč sa nepredvidivom Crnom Gorom, koja je poprilično razočarala u grupnoj fazi. Letonci su demonstrirali modernu, brzu košarku, u kojoj preovlađuju sjajni šuteri NBA kalibra: braća Bertans, Tima, Porzingis i Štrelnieks… Ukoliko im Crnogorci dozvole da se rastrče po terenu i rešenja pronalaze u ranoj fazi napada, na nepostavljenu odbranu, neće im biti spasa. Mada na šampionatu za tri šutiraju sasvim korektnih 36,1 odsto, „đetići“ bi šansu trebalo da potraže pod košem, gde bi snažni Vučević i Dubljević „zidanjem“ u reketu lako mogli da opterete Porzingisa faulovima. Iako po vokaciji četvorka, zbog visine (221 centimetar) i nedostatka klasičnog centra, as NJujork Niksa pokriva poziciju petice i samim tim je daleko više u kontakt igri. Letoniji je reket daleko porozniji kada Porzingis nije u igri, iako su Šmits i Meiris fizički snažni i vrlo korektni igrači, kojima nedostaje visina za mesto centra.

Litvanci se sigurno nisu nadali da će kao lideri grupe u Tel Avivu u osmini finala naleteti na Grčku. U redovima „helena“ očigledno nešto ne štima, a atmosfera u timu nije na željenom nivou. Grci su obezbedili prolaz u eliminacionu fazu tek pobedom nad Poljskom u poslednjem kolu. Teško je objasniti njihovu neubedljivu igru, iako su na svim pozicijama solidno popunjeni i to igračima koji su mahom lideri u svojim klubovima. Uprkos nespornom znanju i iskustvu, Janis Burusis predstavlja remetilački faktor, pošto sa njim u petorci Grci nikako ne uspevaju da ubrzaju ritam igre, niti da ostvare prednost na niskom postu. Litvanija će ih napasti standardnim taktičkim finesama: Kalniestis i Valančiunas insistiraće na „pik“ igri u pozicionom napadu, iz kojeg će tražiti rešenja na samom obruču ili povratnim pasom prema Kuzminskasu, Gecevičiusu, Milaknisu ili Ulanovasu, koji je, iako bek, vrlo umešan na niskom postu, kao levoruk i čudne mehanike šuta.

Poslednji potencijalno zanimljiv duel osmine finala mogao bi da bude između Hrvatske i Rusije. Mada su vesti iz Kluža sadržale informacije da atmosfera u taboru „kockastih“ nije na optimalnom nivou i da trvenje postoji između mlađih i starijih igrača, izabranici Aleksandra Petrovića ostvarili su zacrtan plan, doduše u grupi uglavnom prosečnih timova, osim odlične Španije, kojoj su pružili dobar otpor. Rusija je plasmanom u osminu finala napravila iskorak u odnosu na poslednja dva šampionata Evrope. Šuterski limitirana, bez adekvatnog doprinosa plejmejkera, trebalo bi više rešenja da traži u unutrašnjoj igri. Doprinosi Voronceviča, Kurbanova i Zubkova, neuporedivo su manji u odnosu na kvalitet, a bez Mozgova, jedinog centra, Rusi veoma loše brane reket. Pomenuta trojica vojevaće bitke sa Darijom Šarićem, s tim da bi Kurbanov defanzivno mogao da se isprsi i nameri na odličnog Bojana Bogdanovića. Bez vrhunskog učinka jednog od dvojice apsolutnih lidera Hrvatske, Rusija će imati sasvim dobre šanse da eliminiše naše komšije. Procentom od 42 odsto za tri poena, Hrvatska je posle Španije (44,7) najbolja trojkaška ekipa na prvenstvu.

Raspored osmine finala

subota

Slovenija – Ukrajina 11.30

Nemačka – Francuska 14.15

Finska – Italija 17.45

Litvanija – Grčka 20.30

nedelja

Letonija – Crna Gora 11.30

Srbija – Mađarska 14.15

Španija – Turska 17.45

Hrvatska – Rusija 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari