Petra Kvitova i Naomi Osaka u finalu Australijan opena 1Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING

Mlada Japanka u polufinalu je bila bolja od Karoline Pliškove i dok je češka teniserka je u polufinalu savladala Danijel Kolins i slavila sa 7:6, 6:0 nakon sat i 36 minuta igre.

Dve igračice se nikada do sada nisu sastale u zvaničnom meču.

Osaka je u meču protiv Pliškove dobila prvi set uz dva naprevaljena brejka. Sama rivalki nije dozvolila nijednu priliku da ugrozi njene servis gemove. Osaka je dobro igrala, odlično servirala i još bolje koristila sve greške rivalke kako bi povela sa 1:0.

Nakon početne razmene brejkova u drugom setu, tri spašene brejk lopte u trećem gemu i daleko bolje igre nego u prvom delu meča, Pliškova je uspela da napravi još jedan brejk i uvede ovo polufinale u treći set.

U odlučujećem setu, Osaka je u drugom gemu sačuvala svoj servis tako što je spasila tri brejk lopte sjajnom igrom da bi odmah nakon toga napravila brejk i uspela da ga sačuva do kraja meča za svoje prvo finale u Melburnu. Imala je problem u osmom gemu, kada je morala da brani svoj servis i spašava brejk loptu što je uspešno učinila, prenosi SK.

Osaka je takođe nastavila niz mečeva koje ne gubi kada osvoji prvi set – sada je tih mečeva 59 i Japanka već dve i po godine nije izgubila kada dobije prvi set. Sa druge strane, nakon neverovatnog preokreta protiv Serene Vilijams, ovoga puta Čehinja nije uspela da izvede sličan poduhvat i napravi novi preokret.

Meč Kvitove sa Kolins je počeo po velikoj vrućini i organizatori su pri rezultatu 4:4 u prvom setu odlučili da iskoriste promenu pravila i zatvore krov što je svakako značilo obema igračicama.

Prvi set je doneo veliku borbu i trajao je 64 minuta. Videli smo u petom i šestom gemu po jedan brejk na obe strane, ali rešenje ovo gema doneo nam je taj brejk.

Kvitova je nakon meča rekla da je tokom prvog seta bila prilično nervozna i da nije mogla da se opusti što se i videlo u greškama koje je pravila u nizu. Ipak, uspela je da se izbori sa poteškoćama i povede sa 1:0.

U drugom setu, već u prvom gemu, videlo se da je Kolins izuzetno nervozna. Posvađala se i sa sudijom oko toga zašto se oglašava automat koji reaguje na dodir loptice sa mrežom, da bi nakon toga pokušala već oprobanu taktiku da bez upozorenja rivalki i konsultacije sa sudijom zameni reket usred gema. Ni to joj nije pomoglo.

Ekspresno je Kvitova rešavala u svoju korist gemove u drugom setu, kako na svoj tako i na protivnicin servis i na kraju Amerikanki nije dozovilia nijedan gem u drugom delu meča.