Petrušev i Dobrić iskoristili šansu 1Foto: KSS

Košarkaši Srbije ostvarili su sve tri pobede na Akropolis kupu u Atini, pripremnom takmičenju za kvalifikacioni turnir za odlazak na OI u Tokiju.

Na kraju je savladana i Grčka (75:64), utisak je da je turnir doneo dosta toga pozitivnog selektoru Igoru Kokoškovu. Pre kvalifikacija u Beogradu (29. jun – 4. jul) na programu je još jedna pripremna utakmica, protiv Meksika 23. juna u hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu.

Kokoškov je bio zadovoljan prikazanim, a posebno pristupom.

„Čestitke momcima, njima idu zasluge uvek. To je identitet ove grupe, uvek smo tako igrali, dugi niz godina. Borbenost, pristup, fizikalnost, profesionalizam i energija koja se nikada nije dovodila u pitanje. Mi smo to uvek kontrolisali, visoku energiju i motiv koji nikad nije izostajao. Protiv Grka smo imali dosta izgubljenih lopti, čak 12 u prvom poluvremenu. Raduju asistencije, igramo nesebično. Igramo jedan za drugog. Pričao je o tome i Saša Đorđević kao selektor. Momci su pravi. Ponosan sam sa tog aspekta“, rekao je Kokoškov.

On je dodao da je činjenica da nije bilo povreda možda i najveća pobeda ovog turnira.

„Odigrali smo tri utakmice u četiri dana, imali jedan kontakt trening. Oporavili smo igrače i fizički i mentalno, bili su u ovome što radimo. Psihička priprema je bila impresivna, zaboravili su na dugu sezonu. Taktički su dosta usvojili, apsorbovali, izgledali smo kao tim na ovom nivou“, Zaključio je Kokoškov.

On još uvek ne želi da govori o sastavu za u ovom trenutku najvažniji kvalifikacioni turnir u Beogradu, potpuno opravdano jer se još uvek ne zna ko će od igrača koji su ostali u Beogradu do tada biti spreman.

Ali se u Atini nekoliko stvari ipak iskristalisalo.

Pre svega da su Filip Petrušev i Ognjen Dobrić najverovatnije za to kaparisali sebi mesta u timu, pre svega zbog partija na Akropolis kupu, ali i zbog brojnog stanja na pozicijama na kojima igraju.

Posle otkaza Nikole Jokića, te ranijih povreda Nikole Milutinova i Miroslava Raduljice, centarski tandem u predstojećim kvalifikacijama biće Filip Petrušev – Boban Marjanović, s tim što bi u rosteru trebalo da bude i Milutinov koji se vraća u formu.

Petrušev je postao prvi igrač još od neponovljivog Radivoja Koraća koji je u uvodne četiri reprezentativne utakmice beležio bar po 20 poena, čuveni „Žućko“ je doduše tu granicu prebacivao u prvih deset mečeva za nacionalni tim.

Posle 21 poena Portoriku i 23 poena Meksiku, gde mu je jedan skok nedostajao za dabl-dabl, odigrao je nešto manje od 16 minuta protiv Grka i skupio 11 poena, uz četiri uhvaćene lopte.

Pokazao je da može da igra na visokom nivou, a u Beogradu će se suočiti i sa kvalitetnijim rivalima.

Boban Marjanović je pokazao koliko je koristan u napadu, ali i hroničnu slabost uodbrani kad igra protiv bržih od sebe.

On i Petrušev su dva potpunio različita tipa centara, što bi ttrebalo da bude korisno, Nikola Milutinov je trenirao sa ekipom u Atini, sedeo na klupi, i stvar je procene stručnog štaba kad će moći da pomogne ekipi, a biće to verovatno već u Beogradu.

Kad je u pitanju spoljna linija Dobrić je Akropolis kup završio kao drugi strelac Srbije iza Petruševa (18,3) sa 16,6 poena.

Prvo 15, potom 17, pa 18 poena Grčkoj kada je bio najefikasniji uz Aleksu Avramovića, šutirao je trojke na celom turniru s procentom od 70 odsto (7/10).

Njemu se sezona još nije završila i on je u takmičarskom ritmu preko osam meseci, u idealnoj je formi i jedini problem koji bi mogao da nastane je umor.

Očigledno je bilo da je Kokoškov zadovoljan njegovom igrom u oba pravca, a motiv mu je kao kuća, vidi se to i sa strane.

Na turniru u Beogradu sigurno neće biti Bogdana Bogdanovića, što dodatno otvara prostor Dobriću.

Srbija na spoljnim pozicijama ne može da računa ni na Nemanju Nedovića koji se još oporavlja od posledica virusa korona i Marka Gudurića koji je u Minhenu na terapijama zbog hroničnog problema s tetivom, a Ognjen Jaramaz je još ranije otpao zbog povrede.

Otvorio se prostor i za Aleksu Avramovića koji je na Akropolis kupu dokazao da zaslužuje šansu.

Iako je više dvojka nego kec, s obzirom da je Stefan Jović bio jedini klasični plejmejker u ekipi, Avramović je najviše vremena na parketu i proveo kao organizator igre, mada se protiv Grčke raspucao i skupio 18 poena uz 7/10 iz igre.

Kao i Dobrić pokazao je veliku želju i požrtvovanost, odigrao je svih šest utakmica u kvalifikacijama za Eurobasket, a pokazao se i u kvalifikacijama za Mondobasket.

U odnosu na Atinu, očekuje se povratak na parket Vasilija Micića i Miloša Teodosića i to je otprilike roster na koji će Kokoškov moći da računa u borbi za olimpijsku vizu.

Ulaznice od 800 do 1.200 dinara

Srbija poslednju kontrolnu utakmicu igra u sredu protiv Meksika od 20 časova. Posle odluke kriznog štaba da popusti mere i dozvoli 30 odsto popunjenost tribina na sportskim manifestacijama u zatvorenom prostoru Košarkaški savez Srbije uputio je javni poziv navijačima da dođu u dvoranu Aleksandar Nikolić i podrže košarkaše prvo protiv Meksika, a onda i u predstojećim kvalifikacijama.

Najskuplje ulaznice koštaju 1.200 dinara, druga zona je 1.000, a treća 800 dinara. Isti je cenovnik i za susrete u kvalifikacijama. Ulaznice mogu da se kupe onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a.

Bogdanović u cajtnotu

Bogdan Bogdanović, kao što je i očekivano, neće igrati za Srbiju na kvalifikacionom turniru za OI, a skoro da je izvesno da neće moći da zaigra ni u Tokiju.

On se sa Atlanta Hoksima plasirao u finale istočne konferencije NBA lige i očekuju ga još najmanje četiri utakmice, a najviše sedam protiv Milvoki Baksa, a uz to je i povredio koleno, do sada njegov klub nije javno označio težinu povrede. Finale Istoka počinje 24. juna i trajaće najmanje do 30. juna, a eventualni sedmi meč planiran je za 6. jul. Turnir u Beogradu igre se od 29. juna do 4. jula, a Olimpijske igre na programu su od 23. jula do 7. avgusta.

Čak i da se pretpostavi da se Atlanta neće plasirati u veliko finale, i da ispadne od Milvokija u samo četiri utakmice, Bogdanović bi sezonu završio početkom jula, samo dvadesetak dana pred Igre, što je premalo vremena za bilo kakav oporavak i pripremu za olimpijski turnir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari