Piksi se oglasio iz duboke ilegale 1Foto: FSS Twitter

Ono što se znalo nedeljama unazad juče je ozvaničeno – Dragan Stojković Piksi je novi selektor Srbije.

Ono što se nije znalo neće se po svemu sudeći zvanično saznati još neko vreme, pošto je legendarni fudbaler koji je od decembra najavljivan kao spasilac srpskog reprezentativnog fudbala na kraju promovisan u vidu kolaža sa četiri fotografije (na dve sa potpredsednikom FSS Markom Pantelićem) i šturom izjavom na tviter nalogu srpske „kuće“ fudbala.

Piksi je promovisan bez prilike da odgovori na mnogobrojna pitanja od javnog značaja o rezovima koje će možda napraviti kada je u pitanju izbor igrača za nacionalnu selekciju, o pregovorima sa FSS koji su trajali (pre)dugo, o visini plate koju prima kao osoba na javnoj funkciji, o tome da li planira da ostane do kraja ugovora 2024. godine iako „orlovi“ ne odu na Svetsko prvenstvo u Kataru za koje je ranije javno garantovao da će izboriti plasman, kao i o tome da li se plaši da će na odavno narušenu atmosferu u timu uticati i to što je predsednik Saveza u policiji ispitivan da li je učestvovao u planiranju ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića…

Ovako nam ostaje samo da na reč verujemo tabloidima bliskim vlasti, a time verovatno i FSS, da će novi selektor zarađivati rekordnih 100.000 evra mesečno, uz milion evra bonusa u slučaju plasmana na Mundijal, kao i da neće u nacionalni tim više pozivati Luku Milivojevića, Adema Ljajića i Nikolu Maksimovića, uz od ranije „penzionisane“ Matića i Kolarova.

Očekivalo se da zbog poslednjih dešavanja prvi čovek FSS Slaviša Kokeza neće prisustvovati promociji, a jedino se postavljalo pitanje da li će „vruć krompir“ da odgovara na pitanja javnosti pripasti nekom od potpredsednika (Pantelić, Bjeković) ili generalnom sekretaru (Šurbatović).

Postojala je i opravdana bojazan da će zbog pandemije korona virusa FSS pribegnuti ranijoj praksi da novinari pitanja postave elektronskom poštom, a da onda Piksi u prenosu na „Jutjub“ kanalu Saveza izdeklamuje odgovore bez mogućnosti da mu se za pojašnjenja postave potpitanja.

Ali da javnost u potpunosti bude izopštena iz promocije selektora – to do sada nije zabeleženo ne samo u istoriji srpskog fudbala, već bi verovatno bilo neprihvatljivo i u mnogim drugim zemljama.

Informacija o novom selektoru nije čak ni prosleđena medijima, već su novinari različitih redakcija međusobno javljali jedni drugima da se na sajtu FSS pojavila vest o Piksiju.

U saopštenju se ističe i da je novi selektor preuzeo dužnost na svoj rođendan (56), što je i on u svojoj izjavi prihvatio kao poklon, a ne priznanje koje bi kao bivšem igraču i dugogodišnjem treneru trebalo da pripadne.

– Presrećan sam i u isto vreme izuzetno ponosan. Ne postoji veća čast nego biti selektor svoje zemlje. Nisam mogao da poželim bolji rođendanski poklon. Svestan sam odgovornosti koju preuzimam, ali isto tako verujem u sopstveni kvalitet, kvalitet mojih saradnika i ogroman potencijal koji ima naša reprezentacija. Takođe osećam veliku podršku sa svih strana koja će biti neophodna kako bismo ostvarili naše ciljeve – navodi se u Piksijevoj izjavi.

Iako ovaj put nije ponovio ranije javno dato obećanje da bi kao selektor sigurno Srbiju odveo na Mundijal u Katar, nije krio da su rezultati prioritet.

– Vrlo brzo počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Uveliko se pripremamo, analiziramo protivnike od kojih su prva dva izuzetno teška i realno, naši glavni rivali za prva dva mesta u grupi. Kao što sam nedavno izjavio, moramo biti jedinstveni, da ginemo za dres naše zemlje, grb i himnu. Nema drugog načina da se dođe do uspeha. Rezultat je prioritet, ali isto tako hoću da mi dominiramo, da želimo gol više i mi budemo ti koji će kontrolisati utakmicu. Biće i teških momenata, ali će i tada biti neophodno jedinstvo, vera i optimizam da će prva sledeća utakmica biti bolja. Još jednom želim da se zahvalim Fudbalskom savezu Srbije na poverenju i nadam se da ćemo zajedno imati razloga da se radujemo uspesima naše reprezentacije – zaključuje se u Piksijevoj izjavi.

Novi selektor će narednih dana morati da saopšti i spisak igrača na koje računa za mečeve sa Irskom (24. mart), Portugalom (27. mart) i Azerbejdžanom (30. mart), a za sada ostaje samo da nagađamo da li će tada biti u prilici da odgovori na mnogobrojna pitanja javnosti.

Iako je za FSS sigurno bilo teško da pronađe adekvatan prostor za promociju novog selektora, ovakavo izbegavanje javnosti ne priliči ni njima, a ni novom selektoru koji nije zaslužio takav tretman, te se može tumačiti samo kao zloupotreba okolnosti usled pandemije kovida 19.

Na primer, Crvena zvezda od početka sezone uspešno organizuje uživo sve konferencije Dejana Stankovića, uz pridržavanje svih mera, od distance do obaveznog nošenja maski.

Na kraju, promocija je komotno mogla biti održana i na otvorenom, na terenima Sportskog centra FSS ili „Rajka Mitića“, stadiona na kome će reprezentacija najviše igrati.

Stručni štab bez Marka Perovića

Iako je u pojedinim medijima najavljivano da će bivši igrač Crvene zvezde Marko Perović biti među Piksijevim pomoćnicima, njegovo ime se nije pojavilo na spisku saradnika. Treneri u stručnom štabu biće Goran Đorović, Bratislav Živković i Saša Ilić, dok je mesto trenera golmana povereno Goranu Čumiću. Kondicioni trener biće Kacušito Kinoši, trener-analitičar Nebojša Stamenković, a tim menadžer Nemanja Filipović. Stevan Dika Stojanović je imenovan za direktora „A“ tima, što je nezvanično bio Piksijev uslov, a čime je dodatno derogirana funkcija sportskog direktora Vladimira Matijaševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari