Plasman bitan za budućnost srpskog rukometa 1Foto: Srdjan StevanovicSrdjan Starsportphoto ©

Seniorske muške rukometne reprezentacije Srbije nije bilo na Svetskom prvenstvu u Egiptu prošle godine, a da bi se priključila borbama za planetarnu titulu sledećeg januara u Poljskoj i Švedskoj mora da izađe kao ukupni pobednik iz dvomeča baraža sa Slovenijom, ove srede u Celju (20.00) i tri dana posle u Kragujevcu (18.00).

Selektor Toni Đerona imao je samo tri dana da pripremi tim i taktiku za gostovanje u bivšoj jugoslovenskoj republici, ali i pored toga očekuje dosta od tih i narednih 60 minuta, šta više ove utakmice smatra „ključnim za budućnost“ srpskog muškog rukometa.

S obzirom da su se naši najbolji rukometaši od osamostaljenja zemlje 2006. kvalifikovali za četiri SP i isto toliko ih propustili, a šampionate Evrope su maltene stalno završavali u prvoj fazi, ne računajući bljesak na EP u Beogradu 2012, gde su uzeli istorijsko srebro.

– Nadam se da ćemo da pružimo naš maksimum, jer je ovo jedina prilika da odemo na Svetsko prvenstvo. Nemamo prava da kalkulišemo ni da mislimo da ćemo lako, zato što je Slovenija među deset najboljih reprezentacija na svetu. Svi znaju da je novi selektor Slovenije, Uroš Zorman, pre svega bio vrhunski igrač a sada je vrhunski trener, što je pokazao u klubu i Evropi. Najveća pretnja dolazi nam od protivničkih srednjih bekova, vodećih igrača u najboljim klubovima na svetu. Nadam se da ćemo zaustaviti njihovu (polu)kontru, pokušati da nametnemo naš stil igre i time dovedemo sebe u situaciju u koju želimo. Uradićemo sve da se vratimo sa pozitivnim rezultatom – razmišlja golman Dejan Milosavljev, čije su odbrane vrlo nedostajale „orlovima“ tokom poslednjeg EP, kada čuvar mreže Berlina zbog zaražavanja korona virusom nije mogao u Segedin.

Španski stručnjak na klupi naše selekcije testirao je svoje izabranike i taktičke zamisli tokom kontrolnih mečeva sa Češkom (pobeda i poraz), dok je njegov kolega za to vreme vodio Zmajčeke u prvom krugu baraža, protiv Italije.

– Pošto nam fali više utakmica dobro su nam došle provere sa Česima. Dobro smo ih odradili, posle i analizirali, uvideli greške i naučili dosta toga iz njih. Važno nam je bilo da se dobro pripremimo za Sloveniju, pobedimo je u ova dva meča i odemo na prvenstvo. Verujem u sve što radimo od prošlog januara, od kada je ova ekipa zajedno i zaista se nadam najboljem mogućem rezultatu i u Sloveniji i u Srbiji – zvuči optimistički bek Lucerna, Miloš Orbović.

– Bez obzira na to što smo dobili najtežeg mogućeg rivala,  verujem u naš tim i ako budemo na svom nivou mislim da neće biti problema. Dolazak jednog Zormana za selektora veliki je korak napred za selekciju Slovenije, ali ponavljam, na ovim utakmicama mislim da sve zavisi od nas – uverava i Darko Đukić, desno krilo Vardara.

Od Danske do Čilea

Pored domaćina Poljske i Švedske, te aktuelnog svetskog prvaka Danske, zahvaljujući plasmanu na EURO 2022 učešće na planetarnom prvenstvu obezbedile su još selekcije Španije, Francuske i Norveške. Belgija je nakon trijumfa nad Slovačkom u prvom krugu baraža ostvarila direktan plasman usled diskvalifikacije Rusije zbog ratnih dejstava u Ukrajini. Van Evrope, za SP su se kvalifikovale reprezentacije Bahreina, Irana, Čilea, Katara, Saudijske Arabije, Argentine, Urugvaja, Južne Koreje i Brazila. Aprilski baraž daće još osam evropskih selekcija učesnika turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari