Plivačka selekcija Srbije otišla na Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji 1Foto: EPA VASSIL DONEV

Veći deo predstavnika Srbije u plivačkom delu Svetskog prvenstva u vodenim sportovima (12 – 28. jul) otputovao je danas u južnokorejski Gvangžu…

… dok će se ostali naknadno zaputiti u taj deo Azije, gde će neki od njih probati da preguraju kvalifikacione trke, a pojedinci da se izbore za (polu)finala svojih disciplina.

Po izboru selektora Ivana Baretića, a na osnovu ispunjenih normi i ovosezonske forme, mogućnost da se nađu u vodi s najboljima na planeti dobila je jedna dama i sedam muškaraca. Osamnaestogodišnja Ana Crevar u aprilu se kvalifikovala za Olimpijske igre u Tokiju sledećeg leta, postavivši državni rekord na 400 metara mešovitim stilom, a sada ima priliku da se u istoj disciplini “izmeri” sa najjačom konkurencijom.

Druga velika nada je Velimir Stjepanović, osvajač više zlatnih i drugih evropskih i svetskih medalja na malim bazenima i plivalištima olimpijskih gabarita, ovog puta prijavljen za trke na 100 i 200 metara kraul, 200 metara delfin i štafetno plivanje.

Za timski deo nastupa predviđeni su još Aleksa Bobar, Nikola Aćin, Uroš Nikolić, Andrej Barna i Vuk Čelić, s tim što će poslednja dvojica plivati i individualno. Čelić na 800 i 1.500 metara kraul, s željom da ponovi ili nadmaši prošlomesečni podvig, kada je na kraćoj deonici ispunio olimpijsku A normu i postao novi nacionalni rekorder u apsolutnoj kategoriji. Barna na 50 m kraul.

Na otvorenim vodama boje naše zemlje braniće samo Farkaš Tamaš i to na deonicama od pet i 10 kilometara, dok će sigurni učesnik Igara 2020 – iskusni Čaba Silađi preskočiti ovo takmičenje. Da nije uzeo mađarski pasoš i pojačao reprezentaciju naših severnih komšija veliki adut srpskog plivanja na ovom SP bio bi Sebastijan Sabo, (još) vlasnik najboljeg vremena na svetu na 50 metara leptir ove godine i olimpijske A norme.

Osim plivača u srpskoj ekspediciji za SP je ekipa u sinhronom-umetničkom plivanju – Nevena Dimitrijević, Jelena Kontić i trener Svetlana Kontić, koje će nastupiti u disciplinama duet slobodan, tehnicki sastav i solo slobodan sastav – kao i vaterpolo reprezentacija.

 

Vaterpolisti napustili Japan

Posle petodnevnog boravka u japanskom gradu Kašivazakiju, gde su finiširali pripreme za Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i adaptirali se na vremensku razliku u odnosu na Evcropu, vaterpolo A reprezentativci Srbije sutra se sele u Gvandžuu, gde će 15. jula sa Crnom Gorom otvoriti vaterpolo program SP. Od dolaska u “zemlju izlazećeg sunca” imali su dva treninga dnevno, a sparing partner im je bila domaća selekcija, takođe učesnik dolazećeg takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari