Po brejk u zelenu tvrđavu 1Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL SHUTTERSTOCK OUT

Samo 19 puta od 300 slučajeva, neki tim je u istoriji NBA uspeo da preokrene seriju u plej-ofu nakon startnih 0:2.

Posle druge vezane pobede u Ohaju, Klivlend je finalnu seriju sa Bostonom u Istočnoj konferenciji vratio na početak (111:102). Lebron Džejms je sa ubačena 44 poena dostigao Alena Ajversona, koji je bio jedini u plej-ofu sa šest i više utakmica na kojima je ubacio 40 i više poena. Za potpuni preokret, Kavsima će biti potreban brejk na terenu Bostona, koji ove sezone u plej-ofu ima impresivnih 9:0. Klivlendu su preostale, potencijalno, još dve šanse za takav poduhvat, koji je Lebron uradio u karijeri u dva, od šest mogućih navrata.

Lebron je na četvrtoj utakmici oborio još jedan rekord kao igrač sa najviše pogođenih šuteva u istoriji NBA plej-ofa. Pre četvrtog meča serije finala Istoka sa Bostonom, „Kralju“ je bilo potrebno šest pogodaka kako bi na večnoj listi prestigao Karima Abdula Džabara, koji ima 2.356 pogodaka iz igre. To je uradio već u prvom poluvremenu, ostavivši iza sebe Majkla Džordana sa 2.188 i Šakila O Nila sa 2.041.

– Mnogo sam rada uložio. Pre svega, u stvari, čovek odozgo dao mi je neke sposobnosti koje sam pokušao da iskoristim na najbolji način. Bio sam vredan iz dana u dan, radio na telu i na igri i na tome da budem u najboljem stanju za plej-of. Moji treneri i saigrači dozvoljavaju mi da radim stvari kojima mogu da nam pomognem da pobedimo, veruju mi. Ne računajući sedam izgubljenih lopti danas, mislim da sam sada još više zavredio njihovo poverenje – poručio je Lebron Džejms, koji je veliku pomoć u četvrtom susretu imao od sjajnog šutera Kajla Korvera (14p), centra Tristana Tompsona, koji je u većem delu plej-ofa bio puki epizodista (13p, 12sk) i iskusnog pleja Džordža Hila (13p, 3as).

Klivlend je u dosadašnjem delu doigravanja ostvario tri brejka (jedan protiv Indijane i dva na terenu Toronta) i potencijalni trijumf u Bostonu mogao bi da znači i naredni meč za plasman u veliko finale u Ohaju.

– Tamo je uvek neprijateljski nastrojena atmosfera, znamo to, nema ljubavi za tebe ako ne nosiš zeleno i ne igraš za Boston. Moramo da izađemo na teren psihički čvrsti jer navijači tamo prave sjajnu atmosferu, Seltiksi u ovom plej-ofu još nisu izgubili kod kuće. Tamo igraju sa mnogo samopouzdanja, ali imamo dobru šansu ako odigramo kao u prethodna dva meča – optimista je najbolji košarkaš današnjice.

Skor u finalu

Istok

Klivlend – Boston              111:102 (2:2)

Zapad

Golden Stejt – Hjuston   2:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari