Po pistama na pet kilometara 1

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, kao domaćin, Beogradski maraton kao organizator i Grad Beograd kao pokrovitelj organizovaće BEG 5K Runway Run kao jedinstven događaj u celom regionu, od velikog značaja, kako za promociju grada Beograda kao turističke i sportske destinacije, tako i za sam aerodrom.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd na ovaj način postaje deo porodice velikih svetskih aerodroma na kojima se organizuje ovakva atraktivna trka.

Osim rekreativnih učesnika i veći broj kvalitetnih srpskih trkača na srednjim i dugim prugama zainteresovani su da uzmu učešće u ovom jedinstvenom događaju. Među njima je i Nora Trklja, pobednica upravo završenog 31. Beogradskog maratona.

„Sa nestrpljenjem očekujem BEG 5k RunwayRun. Davno se nisam ovoliko radovala nekoj trci, sigurna sam da će ovo biti jako zanimljiv doživljaj. U noćne sate vikenda trkači će zameniti avione, letećemo zajedno kroz beogradsku noć. Spremam se za trku i brojim dane do osećaja piste pod mojim nogama“ rekla je Trklja.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, rekao je da je ovo nastavak razvijanja trkačkog pokreta u Srbiji i posle Beogradskog maratona, Dečijeg maratona, Ženske trke, Beogradske trke kroz istoriju, Beogradskog polumaratona – i sa ovim novim događajem stvara se prilika da široka trkačka populacija, ali i naši najbolji srednje i dugoprugaši imaju odličnu mogućnost da u uslovima kvalitetne konkurencije i u dobroj organizaciji provere svoje mogućnosti i nivo sportske forme.

– „Beograd na pisti“ je svakako najbrža ulična trka u Beogradu – a i šire – s obzirom da se održava na idealno ravnoj podlozi poletno-sletne staze i dela manevarskih površina beogradskog aerodroma. To je svakako bio i razlog zašto je već prvo izdanje ovog događaja izazvalo veliku pažnju domaćih kvalitetnih trkača – najavio je Nikolić.

– Imamo najavu da će višestruka prvakinja Evrope i rekorderka Srbije na 800 m i 1. 500 m Amela Terzić trčati, a osim nje u ženskoj konkurenciji najavljene su i Nevena Jovanović, trećeplasirana na ovogodišnjem Beogradskom maratonu u polumaratonskoj trci i šampionka Srbije na 10.000 m za ovu godinu, kao i Marija Stambolić, naša najbolja osamstometrašica posle Amele Terzić. Nažalost, naša najbolja dugoprugašica svih vremena Olivera Jevtić iz zdravstvenih razloga odustala je od učešća u ovoj trci – rekao je Nikolić

I kod muškaraca se očekuje izvanredna konkurencija i odlična trka.

– Osim Darka Živanovića, maratonca učesnika OI u Londonu 2012. godine, učešće su najavili izuzetno talentovani Nemanja Cerovac sa ličnim rekordom na ovoj dužini staze od 13:45, potom Nikola Bursać, pobednik trke na 10 km na prvom Beogradskom polumaratonu u decembru prošle godine koji ima izvanredan rezultat na 1500 m od 3:41,00, kao i Miroslav Dukadinović i Damir Klepić sjajni dvojac iz AK Beograd – zaključio je Nikolić.

Start BEG 5K Runway Run planiran je za nedelju, 10. jun, u 01:30 časova, a trasu kojom će se trčati utvrdile su stručne službe Aerodroma Nikola Tesla Beograd i Beogradskog maratona.

Dužina staze je 5.000 m, a učesnici će trčati tri kruga, delom na poletno-sletnoj stazi, a delom na manevarskim površinama. Ukupno je prijavljeno 600 učesnika za prvo izdanje ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari