Pobeda za domaći teren 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana protiv Trenta u beogradskoj Areni završavaju Top 16 fazu Evrokupa i pobedom u ovom poslednjem kolu obezbedili bi „titulu“ najuspešnije ekipe Top 16 što praktično znači prednost domaćeg terena sve do kraja takmičenja, bez obzira ko im bio rival.

Podsetimo, Evrokup se od četvrtfinala, preko polufinala do finala igra po istom formatu: pobednik je ekipa koja prva dođe do dve pobede, a boljerangirani rival igra prvu, i eventualnu treću odlučujuću utakmicu na svom parketu. Što bi, uzimajući u obzir kakvu podršku crno-beli imaju, moglo možda da bude i presudno.

Partizan se u drugom kolu ove faze prosto prošetao kroz Trento (83:58), italijanska ekipa koja je u prvom delu igrala sasvim solidno u Top 16 se prosto raspala. Crno-beli i dalje imaju problema sa povredama, ali niko ne očekuje da bi gosti mogli da naprave veće probleme.

Trener Partizana Andrea Trinkijeri rekao je da bi pobeda protiv Trenta mogla mnogo da znači njegovoj ekipi pred nastavak takmičenja.

„Utakmica je specifična i na svoj način izuzetno teška. Oni imaju dobre igrače, u stanju su da odigraju dobro, ali to u ovoj Top 16 fazi nisu do sada pokazali. Sada nemaju šta da izgube i igraju da ostave što bolji utisak u svom poslednjem meču sezone u ovom takmičenju. Sa druge strane, nama pobeda dugoročno može puno da znači. Ali, moramo ići korak po korak. Za početak, želimo da pred našim navijačima odigramo dobru utakmicu i da se izborimo za pobedu. Posle skoro mesec dana se vraćamo u Arenu, malo smo se uželeli igranja u toj atmosferi, iako imamo fantastičnu podršku, gde god da se pojavimo“, rekao je Trinkijeri.

Kapiten crno-belih Novica Veličković naglasio je da ekipa treba celu utakmicu da igra u jakom ritmu.

„Igramo protiv ekipe koja ima šta da pokaže i verujem da će dati sve od sebe da u poslednjem meču ostave što jači utisak. Moramo biti maksimalno koncentrisani i spremni da 40 minuta igramo u jakom ritmu. Posle mesec dana igramo u Areni, prethodni put je bila puna, iskreno, puno bi nam značilo da i sada poseta i energija sa tribina budu na sličnom nivou“, poručio je Veličković.

Partizan je apelovao na navijače da podrže ekipu i da navijaju sportski, bez incidenata, kako bi klub izbegao nove kazne. Ulaznice za nivo 200 Arene, rasprodate su još u nedelju.

Raspored i tabela

Grupa E

Darušafaka – Virtus odloženo

Partizan – Trento 21.00

Tabela: Partizan 4-1, Virtus 3-2, Darušafaka 3-2, Trento 0-5.

Grupa F

Oldenburg – Promiteas sinoć

Breša – Venecija sinoć

Tabela: Promiteas 3-2, Venecija 3-2, Oldenburg 2-3, Breša 2-3.

Grupa G

Ritas – Galatasaraj sinoć

Monako – Uniks 19.30

Tabela: Monako 3-2, Uniks 3-2, Ritas 2-3, Galatasaraj 2-3.

Grupa H

Tofaš – Andora 18.00

Huventud – Unikaha 20.45

Tabela: Unikaha 4-1, Tofaš 3-2, Huventud 2-3, Andora 1-4.

Parovi četvrtfinala

Partizan – G2

F1 – Tofaš

G1 – E2

Unikaha – F2

Darušafaka – Virtus možda u Berlinu

Evroliga je odlučila da odloži utakmicu poslednjeg kola Top 16 faze Evrokupa između Darušafake i Virtusa. Turska vlada zabranila je ulazak u državu svima koji su u poslednjih 15 dana bili u Italiji, što je automatski značilo da nema šanse da se ovaj meč odigra u Istanbulu. Evroliga razmatra druga rešenja, a nezvanično se kao domaćin pominje Berlin. Utakmica mora biti odigrana što pre jer plej-of Evrokupa, u koji će se plasirati i pobednik te utakmice, počinje već 17. marta.

Srbija peta na FIBA listi

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se na petom mestu na najnovijoj FIBA rang listi. Iako je imala po pobedu i poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, baš kao i Francuska koja je sada šesta na svetu. Reprezentacija Srbije ima 661 bod, pet više od „trikolora“, a dva manje od četvrtoplasirane Argentine.

Na prvom mestu nalaze se SAD sa 781,6 bodova, dok je drugoplasirana Španija – aktuelni šampion sveta – sa 722,9 bodova. Treća je Australija, a prvih deset još čine Grčka, Litvanija, Češka i Brazil.

Selekcija Hrvatske nalazi se na 14. mestu, dok su aktuelni evropski šampioni Slovenci na sedamnaestom mestu. Crna Gora zauzima 26. poziciju, Bosna i Hercegovina 45, a Severna Makedonija 53.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari