Pobednik za prolaz 1Foto: EPA-EFE/ Dean Mouhtaropoulous

Osokoljeni pobedom protiv Ukrajine (3:2), Holanđani večeras na areni Johan Krojf dočekuju Austriju sa željom da pobedom već obezbede prolaz u osminu finala.

Gosti, s druge strane, posle pobede nad Severnom Makedonijom (3:1) mogu u meč da uđu donekle rasterećeno, znajući da im u poslednjem kolu sa Ukrajinom sledi odluka o nastavku takmičenja.

U verovatno najlepšoj utakici za gledanje do sada na Euro, Holanđani su pokazali i psihološku snagu i raskošni talenat.

Vrlo ozbiljna ekipa kakva je Ukrajina ekspresno je posle 0:2 stigla do izjednačenja, ali je „Oranje“ smoglo snage za još jedan gol.

Igraju brzo i moderno, bez komplikovanja isuvišnog zadržavanja lopte. Ukrajina je bar po rejtingu bila najteži rival u grupi, tako da će protiv Austrije biti rasterećeniji pritiska, a ponovo podržani od velikog broja navijača.

Selektor Frank der Bur istakao je da respektuju večerašnjeg protivnika.

„Austrija je u stalnom usponu već dugo godina, Alaba i Marko Arnautović su svima poznata imena, a imaju u timu još vrhunskih igrača, mnogi od njih igraju u Nemačkoj. Imaju timski duh i vrlo ih je teško pobediti“, smatra De Bur.

Austrijanci će biti mirniji sa već tri boda u džepu, ali sigurno u Amsterdam ne putuju kao turisti. Svesni da bi i otkidanje jednog boda domaćinu moglo da bude veliki kapital u konačnom svođenju tabele grupe C. Verovatno će promeniti postavku igre u odnosu na meč sa Makedonijom, i igrati povučenije.

„Jasno nam je da još nismo završili posao i da nam je potrebno još bodova da bi se plasirali dalje. Igraćemo maksimalno protiv odličnog domaćina, pa koliko s time budemo mogli da postignemo“, rekao je selektor Austrije Franko Foda.

Danas na Euro

Grupa C

Ukrajina – S. Makedonija 15.00

Holandija – Austrija 21.00

Grupa B

Danska – Belgija 18.00

UEFA suspendovala Arnautovića

UEFA je suspendovala austrijskog reprezentativca srpskog porekla Marka Arnautovića zbog navodnog vređanja na nacionalnoj osnovi Ezdžana Alioskog, Makedonca albanskog porekla.

UEFA nije zvanično objavila tu odluku, ali se na stranici posvećenoj evropskom šampionatu napadač Austrije vodi kao suspendovan. Fudbalski savez Severne Makedonije tražio je od UEFA da oštro kazni Arnautovića. Prema disciplinskom pravilniku, igrač može da dobije kaznu od najmanje 10 utakmica za uvrede na rasnoj i etničkoj osnovi.

Rusija ostaje u igri

Rusija je pobedila Finsku 1:0 (1:0) lepim golom fudbalera Atalante Alekseja Mirančuka u zaustavnom vremenu prvog poluvremena. Tako je zadržala šanse za prolaz u drugu fazu jer kao i Finska ima po pobedu i poraz. Danas u grupi B igraju Danska i Belgija, a u poslednjem kolu sastaju se Danska i Rusija, te Finska i Belgija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari