Počinje Australijan open 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Tek što su se slegli utisci o premijernom izdanju ATP kupa, održanog u Sidneju, Pertu i Brizbejnu, u jednom drugom gradu Australije – Melburnu sutra kreće 115. sezona prvog grend slema u svakoj kalendarskoj godini.

Sa Novakom Đokovićem u najkrupnijem kadru, jer će drugi reket sveta pokušati da 2. februara objedini timsku titulu sa reprezentacijom Srbije od prošle sedmice i šampionski pehar u singl konkurenciji januarskog GS, gde niko kao on nije sedam puta primao „najteži“ ček. Najpre 2008, a onda 2011, 2012, 2013, 2015, 2016. i 2019. godine, kada je nadmašio rekord Roja Emersona (6), iz vremena pre open ere (do 1969).

Tako što je na kolena bacio jednog od dvojice večitih rivala Rafaela Nadala, kog i sada (mada se ne igra na njemu omiljenoj šljaci) mnogi vide kao nekoga ko ima najviše šansi da mu se ispreči na putu odbrane primata u jedinom kutku kugle zemaljske gde je poštovan i voljen kao u rodnom Beogradu – prvenstveno od strane naših brojnih iseljenika u „zemlji kengura“.

– Prošle godine je Novak odigrao jedan od najboljih mečeva ikada protiv Rafe. I teren mu više odgovara nego Nadalu. Imao je dosta uspeha na brzim podlogama, osvojio je US open, Vimbldon više puta, i mislim da je hardkort njegova teritorija. Pritom, u Melburnu ima veliki broj navijača i ovde se oseća dobro, prijatno, bolje nego na drugim slemovima. To ga podiže i motiviše. Pomaže mu. S druge strane, Rafa više voli sporu podlogu, šljaku, tako da je to velika prednost za Srbina. Opet, Nadal je igrao odlično na ATP kupu, do izgubljenog finala delovalo je da je dobro pripremljen, ali odjednom kao da mu je to bilo previše – siguran sam da njegov tim razrađuje strategiju i ne brine zbog toga sada. U ovom trenutku fokus im je bio da se što bolje pripreme, ali kada dođe vreme, siguran sam da će im biti zadatak da pokušaju da budu još bolji na terenu. Doduše, to je lakše reći nego uraditi. Jer, koliko god da ste fenomenalni, poput njih dvojice, ne možete a da ne osetite nervozu i ponekad jednostavno ne klikne sve kako treba. Sledeće što znate je da ste brzo završili meč, a opet postoje i drugi slučajevi gde se igra po šest sati, pa je sve neizvesno. Mislim da treba da budemo srećni što imamo prilike da ovoliko puta gledamo Novaka i Nadala kako igraju – procenio je specijalni izveštač sa lica mesta Eurosporta Džon Mekinro, nekada i sam vrhunski teniser, za čiji pojam „Đoković mora da bude favorit, mada bu mu bilo zanimljivo i da se neko od mlađih momaka, „na primer Danil Medvedev“, probije u samu završnicu.

Mišljenje Amerikanca dele i mnogi drugi stručnjaci, takođe saglasni u proceni da bi naš as mogao osvojiti više od sadašnjih 16 grend slemova, odnosno preteći Nadala (19) i legendarnog Rodžera Švajcarca Federera (20), a ni on sam ne krije koliko voli i želi da dominira u Melburnu. Mada priznaje da se mlado društvo: Tim, Medvedev, Cicipas… „sve više i više približavaju“ moćnoj trojci.

– Dugo nisam imao ovako intenzivan početak godine, ali presrećan sam što sam sa prijateljima igrao za Srbiju i osvojio ATP kup. Potrošilo se dosta fizičke i emocionalne energije, međutim ja uvek hoću više i bolje, tako sada želim da dam sve od sebe na Australijan openu. Zna se koliko mi znače ovaj grad i turnir – razmišlja Đoković, koji od ove godine neće sarađivati sa australijskim stručnjakom za analitiku Kregom O Šonesijem, 2017. priključenog njegovom stručnom štabu.

Od 128 tenisera koliko će kroz kvalifikacije i(li) glavni žreb probati da dođe do 2.000 bodova i bogate novčane premije, žreb mu je za današnjeg rivala u prvom kolu (oko 11 sati po našem vremenu) dodelio Jana Lenarda Štrufa iz Nemačke. Novak i 37. teniser na ATP listi imaju dva međusobna duela iza sebe, a Đoković je slavio i u Dohi 2017. godine  (7:6, 6:3) i 2019. u 1/8 finala Rolan Garosa (6:3, 6:2, 6:2). Od 2009, kada je postao profesionalac, nije mnogo bolje prolazio ni u duelima sa drugim manjim ili većim šampionima, pa i dalje čeka na prvu ATP titulu, dok ih tri godine stariji Beograđanin ima 77.

– Bože zašto on, pitao sam se posle žreba. On je jedan od rivala koje nikada ne želite u prvom kolu, ali nema razloga da ne dam sve od sebe, da pokušam… Biće to sigurno neverovatno iskustvo – nema šta da izgubi Nemac.

 

Sva finala

  1. Đoković – Žo Vilfred Conga 3:1
  2. Đoković – Endi Marej 3:0
  3. Đoković – Rafael Nadal 3:2
  4. Đoković – Endi Marej 3:1
  5. Đoković – Endi Marej 3:1
  6. Đoković – Endi Marej 3:0
  7. Đoković – Rafael Nadal 3:0

Klub 900

Pobeda nad Janom Lenardom Štrufom bilo bi jubilarno 900. slavlje Đokovića  karijeri profesionalnog tenisera i donela bi mu ulazak u „krug 900“, gde ga čekaju penzionisani Amerikanac Džimi Konors, Švajcarac Rodžer Federer, eks as SAD i Čehoslovačke Ivan Lendl, Španac Rafael Nadal i nekadašnja argentinska zvezda Giljermo Vilas.

Ostali Srbi

Osim Đokovića danas na teren izlaze još trojica srpskih predstavnika – svi u noći između nedelje i ponedeljka po srednjeevropskom vremenu. Laslo Đere protiv Japanca Jošihite Nošioke, Filip Krajinović sa kvalifikantom Kventinom Halisom iz Francuske, a  Dušan Lajović protiv Britanca Kajla Edmunda. Nina Stojanović i Miomir Kecmanović startuju kasnije od kvarteta.

Kreće Osaka

I u ženskom singlu aktuelna šampionka startuje prvog dana turnira, a protivnica mlade Japanke Naomi Osake biće Čehinja Marija Bazukova. Njihovo odmeravanje snaga uvršteno je u današnji program na centralnom terenu velelepnog Melburn parka.

……………..

Svi rekorderi

* ženski singl      Margaret Kort 11

* muški singl      Novak Đoković 7

* ženski dubl      Telma K. Long 12

* muški dubl      Adrijan Kvist 10

* mešoviti parovi (m)    Hari Hopman 4

Kolin Long 4

* mešoviti parovi (ž)       Dafne A. Kozens 4

Nel H. Hopman 4

Nensi V. Bolton 4

Telma K. Long 4

* brojevi označavaju osvojene titule

* statistikom su obuhvaćeni i open era i period pre nje

……………..

Klinci i veterani

Zvanje najmlađe pojedinačne pobednice drži Martina Higins, jer je te 1997. imala samo 16 godina i četiri meseca, dok je Ken Rouzvol isto postao 1953, sa 18 leta i dva meseca. U kategoriji istopolnih parova to su Mirjana Lučić (15, 10) i Lu Houd (18, 2). Ken Rouzvol je i najstariji singl šampion (37, 8), dok je kod dama najduže trajala Telma Kojn Long (35, 8). Poseban fenomen su Martina Navratilova (46, 3) i Horas Rajs (52), zbog svoje duboke sportske starosti u trenutku kada su osvajali titule kao članovi mešovitih „dueta“.

…………….

Dve podloge

U 115 godina dugoj istoriji AO opena mečevi su igrani na dve podloge. Sve do 1987. to je bila trava, da bi se sezonu kasnije prešlo na betonski teren. „Srećni grend slem“ ili „Azijsko-pacifički grend slem“, kako su ga još zvali, prvi je od turnira velike četvorke omogućio svojim učesnicima da igraju u zatvorenom, tj pod pokretnim krovom  renovirane „Margaret Kort arene“. U slučaju velikih vrućina na „Rod Lejver areni“ i „Melburn areni“.

……………..

Melburn od 1972.

Australijan open nije oduvek igran u Melburnu, ni samo u Australiji. Sidnej je bio domaćin 17, Adelajd 14, Briznejn 7 i Pert 3 puta, a na mapi AO opena upisan je i Novi Zeland, tj. Krajsterč 1906. i Hejstings 1912. godine. Od zime 1972. Melburn je jedino mesto na kome teniseri i teniserki prvi put u sezoni jure 2.000 bodova.

……………….

Američki pioniri

Kako se početkom 20. veka od Evrope do Australije putovalo 45 dana brodom, a iz udaljenijih krajeva još duže, moralo se pričekati na učešće takmičara van Australije i Novog Zelanda. Sve do 1946. kada je preko „sedam gora i sedam mora“ stiglo nekoliko članova tadašnje Dejvis kup selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

………………..

Avgust – januar

Već dugo su druga polovina januara i prvi dani februara rezervisani za grend slem u jednom od najvećih gradova „petog kontinenta“, ali ovo takmičenje je nekada održavano i drugim mesecima. Bilo je martovskih, pa čak i avgustovskih izdanja AO opena, neko vreme se elita „belog sporta“ okupljala polovinom decembra, da bi 1987. fiksiran sadašnji tajming. Iako su neki viđeniji teniseri, poput Nadala i Federera, komentarisali da on dolazi previše brzo posle Božićnih i Novogodišnjih praznika, zbog čega su primorani da se u to vreme pripremaju daleko od porodica.

……………….

71.000.000 dolara

Ukupan nagradni fond za 2020. godinu uvećan je za 13,6% u odnosu na 2019. i iznosi rekordnih 71.000.000 australijskih dolara. Naravno, najviše će zaraditi pobednici singla – 4.120.000. Poraženim finalistima pripada 2.065.000, akterima polufinala namenjeno je 1.040.000, četvrtfinale vredi 525.000… Novčana premija za šampione u dubl konkurenciji iznosi 760.000 dolara (po paru), a takmičenju mešovitih tandema 190.000 u istoj valuti (za dvoje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari