Počinje prolećni deo sezone, "večiti" na teškim mukama od samog starta 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Utakmicom između Kolubare i Radnika počinje drugi deo sezone u Superligi Srbije.

U prvom kolu prolećnog dela sezone derbi utakmica će svakako biti ona između Crvene zvezde i Vojvodine koji je na programu u subotu u 16 sati, dok je Partizan svoj meč odigrati protiv Napretka u Kruševcu od 14:30 časova.

Razlika izmešu beogradskih „blizanaca“ na tabeli Superlige je velika i iznosi čitavih 10 bodova i videćemo da li će izabranici Gordana Petrića uspeti da sustignu gradskog rivala do kraja šampionata.

Najjaktivnija je u zimskom prelaznom roku bila Crvena zvezda. Brojni igrači su napustili „crveno-bele“, a neki su i došli u redove šampiona Srbije.

Jedan od najvećih srpskih talenata, Nemanja Motika, otišao je na šestomesečnu pozajmicu u Austriju iz Luštenaua.

Dodatno rasterećenje igračkog kadra predstavlja prelazak Radovana Pankova i Zorana Popovića u Čukarički.

Štoper i golman u prethodnom periodu nisu imali očekivanu minutažu u Ljutice Bogdana, a kako je za obe uloge pred prolećni deo sezone konkurencija veoma oštra, kao rešenje se nametnuo prelazak u tim sa Banovog brda.

U konkurenciji Aleksandra Dragovića, Uroša Spajića, Nemanje Milunovića i Strahinje Erakovića, izvesno je da bi Pankov imao marginalnu ulogu te će proleće provesti na pozajmici u Čukaričkom gde će imati znatno značajniju ulogu.

Po identičnom modelu po minute na Banovo brdo biće prosleđen i Zoran Popović, čuvar mreže koji je ostao u senci Milana Borjana, a koji bi za šansu iza kapitena Zvezde vrebao rame uz rame sa Nikolom Vasiljevićem.

Parafom na ugovor o šestomesečnoj pozajmici u francuskom Parizu i Seku Sanogo se oprostio od dresa Crvene zvezde. Snažni vezista iz Obale Slonovače po mišljenju velikog broja navijača, uz Ekvadorca Sekunda Kastilja, spada u red najboljih defanzivnih veznih igrača kada su u pitanju inostrani fudbaleri koji su nosili dres srpskog šampiona.

El Fardu Ben je otišao u kiparski Apoel. Crvena zvezda je Benu izašla u susret i pustila ga šest meseci ranije bez obeštećenja, zbog svega što je učinio za klub. Takođe, na stolu mu je ponuda i da po završetku karijere, ukoliko bude želeo da se vrati da živi u Beogradu, dobije posao kao trener u omladinskoj školi, ili da bude skaut kluba.

Šampion Srbije u fudbalu angažovao desnog beka iz zemlje aktuelnih svetskih prvaka.

Aleks Vigo se već priključio Zvezdi pošto je ugovorena jednogodišnja pozajmica iz River Plejta, uz opciju da ga crveno-beli otkupe za 2,2 miliona dolara.

Zvezda je ove zime dovela i Marka Rakonjca iz moskovske Lokomotive na pozajmicu s apravom otkupa ugovora. Rakonjac je u jesenjem delu sezone odigrao 15 utakmica za Lokomotivu, a uglavnom je na teren ulazio sa klupe. Ipak, niejdnom nije uspeo da se upiše u listu strelaca pa je jasno da njegov dolazak neće ugroziti status Aleksandra Pešića kao prvog Zvezdinog špica.

Andres Kolorado će igrati na pozajmici u Partizanu u narednih godinu dana. On je promovisan kao pojačanje kluba iz Humske.

Kolorado (24) je igrač kolumbijske Kortulue, a poslednje tri sezone igrao je na pozajmicama u Deportivu iz Kalija i Sao Paolu. Za reprezentaciju Kolumbije prošle godine odigrao je jednu utakmicu i postigao je jedan gol.

On je imao ponude iz Argentine, ali je odlučio da nastavi karijeru u Partizanu.

Uz to, Partizan je zvanično potvrdio da je produžen ugovor sa štoperom Igorom Vujačićem do 2025. godine, a usledilo je ozvaničenje saradnje i sa mladim defanzivnim vezistom Matejom Stjepanovićem.

Ovaj momak pripada generaciji 2004, prošao je Partizanovu omladinsku školu, a ove zime je dobio priliku da se nametne treneru prvog tima Gordanu Petriću na pripremama u Antaliji. Današnji potpis njegovog prvog profesionalnog ugovora je potvrda da je u tome uspeo, a posle ozvaničenja ugovora za koji nije navedeno do kada će važiti, Stjepanović je dao i izjavu za klupski sajt.

Ipak potez zimskog prelaznog roka je izveo klub sa severa zemlje.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je Spartak Subotica angažovao bivšeg igrača Šerifa iz Tiraspolja i reprezentativca Gane Edmunda Ada.

Ado, koji ima 12 nastupa za reprezentaciju Gane, bio je jedan od najboljih igrača Šerifa kada je moldavski klub nastupao u Ligi šampiona u sezoni 2021/2022 i potpuno briljirao u mečevima sa zagrebačkim Dinamom i Real Madridom na stadionu Santjago Bernabeu. Podsetimo, te sezone je Šerif u kvalifikacijama za Ligu šampiona izbacio i Crvenu zvezdu. a zbog svega navedenog Ado predstavlja najveće i najzvučnije pojačanje u srpskom fudbalu u zimskom prelaznom roku.

Ado je stamen, pokretljiv, jak u duelu i prilično brz za svoju konstituciju. Pokriva veliki deo terena i stiže u završnicu što ga čini modernim igračem na ovoj poziciji.

Poslednji meč za Šerif odigrao je 14. maja prošle godine u poslednjem kolu tamošnjeg prvenstva protiv Sfintula. Ove sezone nije odigrao nijedan meč za šampiona Moldavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari