Počelo rušenje Đokovićevih terena na Kalemegdanu, Šapić pozvao nove investitore da kupe teniski centar 1Printskrin Studio B

Uoči 2024. i 2025, na 110. godišnjicu početka Prvog svetskog rata i odbrane Beograda od austrougarske vojske, biće uređen spomen park kod Spomenika braniocima iz 1915, što znači da će tri teniska terena izgrađena u vreme dok je porodica Đoković upravalja sportskim centrom na Kalemgdanu, biti srušena, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Šapić je, na konferenciji za novinare, kod Spomenika braniocima iz 1915, na pitanje novinara N1 o tome da li će biti ponovo kandidat za gradonačelnika Beograda na izborima, rekao da neće ponovo da ponavlja svoje odgovore.

„Neću se ponavljati na sve ono što ste me već pitali, nema potrebe da se ponavljam, imate moje ranije izjave, pogledajte ih, na jedino novo što ste me pitali reći ću – ponosan sam na sve što sam dosad uradio kao gradonačelnik Beograda“, rekao je Šapić.

Na pitanje novinara Euronjuza o plano o gradnji visoke kule na lokaciji kod htela „Jugoslavija“, koju u sklopu većeg kompleksa treba da gradi ćerka firma Milenijum tima, Šapić je odgovorio da podržava gradnju oblakodera u Novom Beogradu.

„Ako ćemo negde da pravimo visoke kule, gde ćemo nego na Novom Beogradu, podržavam izgradnju nebodera, visokih solitera, ako ih negde podržavam to je na Novom Beogradu, nisam za to da se to radi u pojedinim delovima centra grada, bilo je takvih objekata… pa i ovde na Kalemgdanu, kao da je neko spustio svemirski brod, potpuno ne odgovara ambijentalnoj sredini. Pretpostavljam da je u gradnji kod hotela Jugoslavija, sve uzeto u ozbir“, rekao je Šapić.

Govoreći o povodu za pres konferenciji, početku rušenja tri teniska terena, odnosno radovima koje vode Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP Zelenilo, Šapić je podsetio da je reč o istorijskom mestu.

„Spomenik braniocima Beograda iz 1915. izuzeno je važno istorijsko mesto ne samo za naš grad, već i za čitav srpski narod i našu zemlju, ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koji su branili naš grad i pokazali vanrednu hrabrost bivajući svesni da su im šanse nikakve da odbrane Beograd, da je austrougarska vojska višestruko jača, ali sa odlučnošću da izdrže da omoguće delu našeg naroda i našoj vojsci da se povuče, znate šta se desilo sa povlačenjem preko Albanije“, rekao je Šapić.

„Važno je da njegovo istorijsko ali i kulturno značenje privedemo nameni, da pokažemo da ako ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na našu svetlu budućnost, ovo je jedan od najvažnijih spomenika bez obzira što nije simbol velike pobede već spremnosti na žrtvu, skoro svi borci su poginuli i major Gavrilović je teško ranjen, sticajem okolnosti je preživeo, čak je i nemački feldmaršal podigao spomenik u znak poštovanja našim borcima“, ispričao je gradonačelnik.

Nikola Kolja Milunović vajar koji je napravio spomenik, napravio je i idejno rešenje spomen parka 1987, ali nikada nije priveden nameni kako dolikuje ovakvom jednom spomen obeležju koje imamo, dodao je.

„U međuvremenu su se dešavale razne stvari, ne samo da nikada nije priveden nameni kako je planirano, već smo došli dotle da su nam teniski tereni ušli na pola. Kao neko ko se bavio sportom, podržavam uvek sport, ali moramo da napravimo granicu, nekakve stvari nikad ne idu. Imam informaciju da Republički zavod za zaštitu spomenika nikad nije dao dozvolu za teniske terene ovako duboko i zato ih sad uklanjamo, zato što naši preci to zaslužuju“, istakao je Šapić.

„Beogradski sprotski centar će i dalje da postoji, ostaće 14 ili 16 terena, jedan deo dajemo centru ‘Srđan Gale Muškatirović’ i nadamo se da će to da omogući građanima kad idu na bazen da imaju jedan veći prostor, a ne kao dosadašnji skučen“, dodao je.

„Kao i svi poslovni prostori, kada se izdaju na licitaciju, (preostali teniski) tereni će biti dati i ko se javi sa najboljom ponudom, dobiće ih, ovo će po prvi put biti urađeno valjano, i verujem da će ovo biti i mesto gde će najviši državni vrh da odaje počast onima koji su položili živote da bi branili naš grad“, poručio je gradonačelnik Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari