Pod lupom devet utakmica 1Foto: STARSPORT

Da se u Srbiji namešta na angro nije novost, ali jeste da su se Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije preduzeli konkretne korake da probaju da spreče mutne radnje u utakmicama koje su na programu ovog utorka i srede.

Oficir za integritet FSS Svetislav Đurović poslao je svoje izaslanike da posmatraju čak devet mečeva Superlige i PLS za koje se sumnja da bi mogle da budu nameštene, objavio je Sport klub.

Specijalni izaslanici pratili su juče utakmice Superlige Napredak – Čukarički, Bačka – Novi Pazar i Mladost – Voždovac, dok će danas biti na meču Vojvodina – Radnički Niš.

Posmatrači FSS ići će danas i na mečeve PLS: Sloga – Dinamo, Dubočica – Radnički SM, Budućnost – Radnički Pirot, Trajal – Napredak i Zemun – Borac.

Ostaje da se vidi da li će ova prventivna mera po principu: „samo vas gledamo“ uroditi plodom kod onih koji su eventualno razmišljali da učestvuju u mutnim radnjama.

FSS je nedavno novčano i oduzimanjem bodova kaznila klubove iz PLS Jagodinu i čačanski Borac.

Iz oba tabora su tvrdili da su nevini, a zanimljivo je da su njihovi rivali koji su pobedili, Železničar i Trajal, prošli nekažnjeno.

Postoji sumnja, o čemu je Danas ranije pisao, da Savez nije imao snage da kazni ta dva kluba s obzirom da su pod jakom zaštitom ljudi koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Nameštanje utakmica je inače jako teško dokazivo u praksi i zbog toga se i FSS i UEFA prilikom izricanja kazni najčešće pozivaju na „narušavanje integriteta takmičenja“.

U pitanju je pojam koji se široko može tumačiti, odnosno da je neka ekipa nekim namernim propustima ili igranjem sa pola snage omogućila protivniku da dođe do pobede.

Pojedinci u praksi prolaze nekažnjeno, a do sada je jedino sudija Srđan Obradović osuđen na dve godine zatvora zbog uticaja na konačni ishod meča Superlige iz 2018. godine između Spartaka i Radničkog iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari