Pokuševski odličan na NBA debiju 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Nije bilo nikakve sumnje da će biti izabran u prvoj rundi nedavno održanog NBA drafta; pitanje se samo svodilo na to koji će ga klub „pokupiti“.

Odlukom novog stručnog štaba Oklahome, predvođenim takođe debitantnom u ulozi šefa struke Markom Dejnom, da Alekseja Pokuševskog uzmu sa 17. pozicije (prethodno dogovoren trejd sa Minesotom) Tanderi su pokazali smelost da u novoj konfiguraciji ekipe pronađu mesto za srpskog mladića neslućenih košarkaških mogućnosti, čiji će dometi u mnogome zavisiti od sposobnosti da na odlično telo nabaci neophodnu mišićnu masu.

Već u prvom predsezonskom meču, u sklopu priprema za start sezone 22. decembra, Pokuševski je dobio šansu protiv San Antonija i oduševio američku javnost smelošću i sigurnošću u svoje sposobnosti. Pokuševski je Sparsima ubacio 14 poena, šutirajući impresivnih 50 odsto za tri poena (4/8), imao je i osam skokova, dve asistencije i negde očekivane četiri izgubljene lopte.

Trener Dejno bio je takođe impresioniran viđenim; Oklahoma je u fazi rekonstrukcije ekipe i stvaranja novog igračkog identiteta što bi Pokuševskom moglo da olakša period prilagođavanja i usmeravanja ka suštini modernog načina igre u NBA.

– Mnogo verujem u njega. Tek mu je 18 godina. To je jedna od najvažnijih stvari koja treba da se zapamti. Verovatno je jedan, ako ne i najmlađi igrač u NBA – naglasio je trener Oklahome.

Dejno je apsolutno siguran da će Pokuševski vremenom uspeti da razvije svoj veliki košarkaški potencijal. Videlo se i protiv Sparsa da ga lopta „vuče“ i da žarko želi i da učestvuje u prevođenju, organizaciji igre i samoj egzekuciji. S obzirom na mladost, neiskustvo i telo koje trenutno nije na NBA nivou, Pokuševski će se za minutažu boriti kao nisko krilo.

– On je dobar igrač koji privlači veliku pažnju i koji će samo nastaviti da uči i raste, dodao je Dejno.

U prvoj pripremnoj utakmici denver Nagetsi poraženi su od Golden Stejta (107:105), ali je Nikola Jokić pokazao da je tokom pauze između sezona vredno radio.

Srbin je ubacio 26 poena, uz 10 skokova i pet asistencija. DŽoker je bio najefikasniji igrač svog tima, a na terenu je u potpunosti nastavio tamo gde je stao krajem septembra. Delio je lopte bez gledanja i karakteristične pasove preko čitavog terena. Jedanaest minuta za tim iz San Franciska odigrao je i Alen Smailagić koji je meč završio sa četiri poena i tri skoka.

 

Gudurić „otpisan“ u Memfisu

– Iako ovo neće postati službeno sve dok sezona ne počne, Memfis ima 17 igrača pod ugovorom, a samo je 15 mesta, pa će, vrlo je verovatno da se odreknu Gudurića i Hezonje (nije još zvanično dobio otkaz).

Nijedan od njih dvojice nije u trening kampu – napisao je kolumnista Atletika i nekadašnji potpredsednik Grizlija DŽon Holindžer. Za razliku od ostalih nabrojanih koji su zaigrali za svoje timove u prvim danima predsezone, Gudurić je u protokolu prvog pripremnog meča Memfisa sa Minesotom (107:105) zaveden kao igrač koji nije sa ekipom.

Ostala je, izgleda, samo dilema da li će Grizlisi Guduriću isplatiti 2.750.000 dolara za predstojeću sezonu i tako se rešiti njegovog ugovora ili će pokušati da ga trejduju, što je malo verovatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari