U ranoj mladosti kao Prosinečki, u zrelosti kao izgnani Napoleon: Pol Pogba - prestupnik u dopingu 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Da Pol Pogba ima drukčiju narav i da fudbalski dar nije stavio pod žrvanj svojeglavosti, istorija sporta bi ga pamtila kao Zidana.

Svi nagoveštaji u ranim danima njegove karijere prostrli su mu pred noge crveni tepih ka galeriji nezaboravnih asova.

Nije da mu je riznica prazna. Ima on i onaj najvredniji trofej u fudbalu, titulu svetskog prvaka s Francuskom na Mundijalu u Rusiji 2018, ali utisak je da je njegova fudbalska pojava ostala nedorečena, sada i okrnjena beskompromisnom odlukom antidoping agencije Italije da ga izopšti na četiri duge godine zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci.

Pogba presudu tog tribunala ne priznaje jer smatra da je nevin. Spreman je da to i dokaže u budućnosti.

Rođen je 15. marta 1993. u komuni Lanji sir Marne na istočnom rubu Pariza, 26 km od Jelisejskih polja.

Dete je razvedenih roditelja, koji potiču iz Gvineje. Rastali su se kad su njihovom najmlađem sinu bile dve godine.

Otac Fasu Antoan, inženjer telekomunikacija, koji se zaposlio kao profesor u srednjoj školi nadomak francuske prestonice, doselio se s Afričkog kontinenta šezdesetih prošlog veka. Ostao je blizak s bivšom ženom i imao je veliki uticaj i na odrastanje dva prvenca, Florentina i Matijasa, blizanaca koji su na svet došli 1990.

U ranoj mladosti kao Prosinečki, u zrelosti kao izgnani Napoleon: Pol Pogba - prestupnik u dopingu 2
Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

I oni su fudbaleri, ali su skromniji talenat od mlađeg brata stavili na raspolaganje gvinejskoj reprezentaciji i manje poznatim klubovima (Matijasa put odveo i do slovenačkog Tabora iz Sežane pre tri godine, gde je igrao jednom).

Pogbino prvo profesionalno gnezdo bio je Avr. Nosio je kapitensku traku među šesnaestogodišnjacima, s kojima je dogurao do vicešampionskog naslova u državi za taj uzrast.

Prvi su ga uočili lovci na talente Mančester junajteda. Pogba je u leto 2009. objavio da napušta Avr da bi prešao u podmladak engleskog velikana. Bila je to iskra za pravno sporenje dva kluba. Stiglo se i do FIFA.

Avr je tvrdio da je 2006, kada je darovitog igrača doveo iz Torsija, postignut sporazum s njegovim roditeljima o dugoročnoj budućnosti Pogbe u francuskom klubu. Junajted je to osporavao, a „galski petlić“ je već počeo da igra i sa 18-godišnjim nadama „crvenih đavola“.

Posle godinu dana trvenja, u leto 2010. je saopšteno da je pružena ruka ruci preko Lamanša. Pojedinosti transfera su ostale poverljive.

Pogba je uveliko bio istaknuti reprezentativac svoje generacije.

Na evropskom prvenstvu za igrače i do 17 godina (2010) i do 19 (2012) stavljan je u najbolji tim, ali njegovi golovi u oba polufinala nisu doprineli da se ode u odlučujuće borbe.

Najveći uspeh u mlađim uzrastima državnog tima postigao je 2013.

Francuska je u Turskoj prvi put postala omladinski prvak sveta. Uzela je titulu koje su se 1987. u Čileu domogle jugoslovenske nade, a 2015. na Novom Zelendu srpski naraštaj.

Pogba je proglašen za najboljeg igrača „mundijalita“, kao Robert Prosinečki onda.

S nekadašnjim Zvezdinom asom deli još jedno priznanje. Prosinečki je izabran za najboljeg mladog igrača (do 21 godine) Svetskog prvenstva u Italiji 1990, a Pogba u Brazilu 2014.

Istina, ta nagrada se dodeljuje od Nemačke 2006. (prvi dobitnik domaći reprezentativac Lukas Podolski), a prethodni, među njima i Prosinečki, izabrani su naknadno u internet-anketi FIFA od Mundijala u Švedskoj 1958, kad je i rođen Kralj fudbala 17-godišnji Pele.

Pogba je 2013. debitovao u seniorskoj reprezentaciji.

Jedan od prvih golova dao je na Partizanovom stadionu.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. Francuska je kao domaćin šampionata igrala prijateljske mečeve s reprezentacijama iz grupe u kojoj je bila i Srbija.

U prvoj utakmici Holanđanina Dika Advokata na mestu selektora „orlova“, 7. septembra 2014, bilo je 1:1. Pogba je savladao Vladimira Stojkovića u 13. minutu, a izjednačio je Aleksandar Kolarov u 80. Naša reprezentacija nije otišla ni na to Evropsko prvenstvo. Advokat je otišao posle dva meseca.

U ranoj mladosti kao Prosinečki, u zrelosti kao izgnani Napoleon: Pol Pogba - prestupnik u dopingu 3
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Pogbina klupska karijera u vezi je sa samo dva kluba. Iz Junajteda je 2012, na zaprepašćenje Aleksa Fergusona, prešao u Juventus. Na Old Traford se vratio 2016. (Ferguson uveliko u penziji), a u Torino ponovo 2022.

U povratničkoj sezoni odigrao je samo 161 minut. Plaćao je danak čestim povredama, koje su ga odvojile i od Mundijala u Kataru.

Musliman je. Oženjen je od 2019. bolivijskom manekenkom s kojom ima dvoje dece.

Zalagao se za uvažavanje homoseksualaca u fudbalu.

U avgustu 2022. francusko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Matijasa, koga je mlađi brat okrivio za iznudu i lišavanje slobode uz pomoć prijatelja iz detinjstva. Navodno, zaverenici su tražili 13 miliona evra, a u tu sumu su uračunali i troškove vrača koga je Pogba, po njihovoj osmišljenoj diskreditaciji, unajmio da baci čini na Kilijana Mbapea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari