Poligon za "šminkanje" igre 1Foto: STARSPORT

Još samo četiri četvrtine dele najbolju vaterpolo reprezentaciju Srbije od višednevnog predaha od takmičarskih obaveza na 34. prvenstvu Evrope u Budimpešti.

S dve rutinske pobede, nad Rusijom i Rumunijom, branilac titule iz Barselone štiklirao je zacrtano četvrtfinale bez dodatnog doigravanja između grupne faze EP i „pravih“ bitki, pa mu subotnji meč sa Holandijom dođe kao poligon za dodatno doterivanje igre, odnosno eliminaciju grešaka iz prva dva kola, jer aktuelni olimpijski šampion može i mora još bolje u nastavku turnira.

„Lale“ su šokirale Rumune, ali su onda glatko izgubile od Rusa, a kako je naš tim duplo kvalitetniji i iskusniji od svih njih pobeda se uopšte ne dovodi u pitanje.

Pri takvom odnosu snaga najteže je zapravo naterati sebe na ozbiljan i maksimalan pristup od prvog minuta, mada Filipoviću, Aleksiću, Mandiću, Prlainoviću, Ćuku i ostalima nije potrebno puniti glave pričom o važnosti dizanja forme za nokaut rundu. Još kao mali su naučili da treba biti potpuno spreman za ono glavno.

– Napad je za sada bolji deo tima ali i odbrana se diže. Još nismo imali igrača sa tri lične. To nešto govori. Holanđani imaju centra Vinkelhorsta i on je vrednost. Videli smo ih nedavno u Hagu. Fizički će biti teško, ali je to uz stresni meč sa Rusima prava stvar. Ne razmišljam o četvrtfinalu, ako hoćeš na vrh znate već… – rezonuje Sava Ranđelović.

Dok preplivavaju svoje prepreke, „delfini“ bacaju oko i na tuđe rezultate, tačnije na rasplet u grupama A i C, jer će u 1/4 finalu 22. januara igrati sa boljim iz duela 3A – 2C.

U prvoj konkurenciji, pre poslednjeg kola, Hrvatska drži vrh tabele s dve pobede, prate je Crna Gora (1) i Nemačka (1), a na začelju se nalazi Slovačka (0).

U drugoj je Mađarska ispred svih, ali samo zahvaljujući boljoj gol razlici od Španije, s obzirom da obe ekipe imaju (po) jedan trijumf i remi.

Turska ne može da ih ugrozi, pa ni razdvoji, jer je već imala posla sa totalnim autsajderom u liku vaterpolista sa Malte, odakle vuče jedine bodove, a u subotu je čeka duel sa ekipom sa Pirineja.

– Ne mislim mnogo o Holandiji koliko mislim o nama. Imaju odličnog centra Vinkelhorsta, moramo da obratimo pažnju na njega. Sve drugo je po planu. Za četvrtfinale ne znam koga bih voleo za protivnika. Prvo mislim Mađarska a zatim da je bolje Španija jer bih želeo finale sa domaćinima u Dunav Areni – kaže Nikola Jakšić, uz naglašavanje da je utakmica sa Holandijom fizički zahtevna.

Milan Aleksić ne opterećuje se ni izvesnim ni potencijalnim rivalom, već se drži one narodne „u se i u svoje kljuse“.

– Predivno je igrati u Areni. Ne mislim mnogo o Holandiji. Više se okrećemo nama i podizanju forme. Za sada ide sve po planu. Moramo da narednih dana radimo tako da četvrtfinale dočekamo spremni. Španci ili Mađari? Nije to sada važno. Ima vremena.

Grupa B

1. kolo

Rumunija – Holandija 9:8

Srbija – Rusija 13:9

2. kolo

Rumunija – Srbija 7:15

Rusija – Holandija 15:9

3. kolo

Rumunija – Rusija 11.30

Srbija – Holandija 20.30

* Pobednici svake od četiri grupa idu direktno u 1/4 finale, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi u razigravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari